Nie inne jak w przypadku innych obiektywow. Sprawdz jak wygladaja soczewy przod/tyl(rysy), sprawdz tez czy nie ma za soczewami paprochow(choc z tego co czytam to ta konstrukcja nie jest na nie podatna), sprawdz dzialanie pierscieni, cyknij pare fot na podpietym do Twojego body w roznych warunkach tj glownie slabe/dobre swiatlo i zobacz pozniej efekt na kompie. Nie ma bf/ff lub mydla na pelnej dziurze. Tylko nie bierz ze soba tablic testowych, poprostu wez kolezanke lub ostrz na jakis przedmiot, a pozniej zobacz na kompie czy odpowiadaja ci efekty.
Ostatnio edytowane przez Merauder ; 31-07-2009 o 09:15
7D | 450D | C10-22 3.5-4.5 | S8 3.5 Fish | C28 1.8 | C50 1.4 | C85 1.8 | 430EX II | Phottix|
nie wiem czy na tyle jestem obeznany by taki obiektyw dobrze sprawdzic, bo jestem jednak poczatkujacym pstrykaczem, malo obytym jeszcze ze sprzetem i wiem, ze kupuje go lekko na wyrost. Chociaz rysy na szklach pewnie zauwaze... pytanie czy jakakolwiek ryska przekresla kupno obiektywu.
Rozumiem ze doradzacie spotkac sie ze sprzedawca, cyknac ze 20 fotek i sprawdzic efekty na kompie. Dopiero przy 2 spotkaniu dokonac wymiany barterowej obiektyw=kaska?:P
mam ciezki orzech do zgryzienia... mo moze jednak kupic nowy za 2,6k
czy rok produkcji/zakupu obiektywu ma znaczenie? lub np. ilosc zdjec nim wykonana?
laickie pytania ale wole zapytac![]()
jesli Cie stac, kup nowy, sprzet foto az trak bardzo na wartosci nie traci a bedziesz spokojny
450d/ bg e5/ 50 1,8/ kitIS