Strona 3 z 7 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 65

Wątek: 450d dla początkującego + kilka pytań

Pełne uzależnienie Awatar Mellan
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez shadowman25 Zobacz posta
    Myśle ze UV też potrzebujesz UV generalnie raczej stosuje sie jako ochorne przez zarysowanim obiektywu. Jesli porysujesz filtr kupisz kolejny (nie jest taki drogi) jesli zaś porysujesz obiektyw i nie stać cie na nowy to pojawia sie problem.
    Jak się nie nosi w torbie ze sprzętem pilników, kamieni, diamentów to ciężko jest porysować szkła...
    Fakt, ludzie kupują go jako ochronkę. Mimo wszystko uważam, że zakładanie filtra w celu ochrony 55-250 przed zarysowaniem, to niepotrzebna rozrzutność w sytuacji gdy autor postu uważnie liczy kasę.
    Prędzej się zapaćka, niż porysuje...
    C-F-K - forever

Bywalec Awatar krzy
    Miasto
    Wołomin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez k201244 Zobacz posta
    aparacik zakupiony z kitem i torba naramienna/biodrowka
    zostaje kupic polarek....
    filtr UV - zapomnij ! Dobry UV (taki, żeby nie wpływał na jakość zdjęć) może być droższy od "kita", poza tym przy cyfrowej fotografii nie jest potrzebny. Lepiej osłonę przeciwsłoneczna dokupić - to może poprawić jakość zdjęć.

filtr polaryzacyjny w połączeniu z obiektywem "kręcącym" to koszmar - zanim poustawiasz, wyostrzysz, poprawisz.... itd to chyba szybciej zdejmiesz filtr Ja bym poczekał, jeśli bardziej zainteresujesz się krajobrazami to pewnie kupisz szerszy kąt i wtedy dokupisz polar o odpowiedniej średnicy.

Masz super aparat - w końcu Canon :-D to rób zdjęcia ! poznawaj sprzęt, rób jeszcze więcej zdjęć i wtedy sam uznasz czy potrzebny Ci np:
    1) uniwesalny superzoom: wygoda, ale jakość gorsza - np Canon 18-200 ze stabilizacją i nie kręcący (filtr o średnicy 72 mm)
    2) zoom, ale o krótkiej ogniskowej bo lubisz szerokie kąty - np Canon 10-22 (tu filtr musi mieć 77 mm i dobrze jakby był slim)
    3) długi biały ;-) zoom - np Canon 70-200/f4 (filtr dla odmiany 67 mm )

Naprawdę, radzę kupować, w sumie drogie, obiektywy powoli, zgodnie z potrzebami.

Domyślnie

nie ma problemu z zalozeniem filtra tyle tylko ze po wyostrzeniu praktycznie musisz ustawiac polar bo sie kreci z mordka, oslony p. sloneczne zakladasz normalnie, problem jest tylko np. przy oslonie w 55-250 bo jest gleboka i ciezko siegnac do polara by pokrecic.

Początki nałogu Awatar andrewjohn
    Miasto
    polski biegun ciepła

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez smogg9 Zobacz posta
    Też stoję przed kupnem DSLR i chyba będzie to na początek zestaw z kitami 18-55mm IS oraz 55-250mm IS Canona, oba z tego co wiem "kręcą końcem" - czy w takiej sytuacji jest problem z założeniem filtra UV/polara (to chyba bez różnicy jakiego?) na taki obiektyw? Jeszcze przy okazji zapytam czy jest problem z założeniem osłony przeciwsłonecznej?

Czemu napisałeś, żeby się liczyć z tym, że kręci się przy ostrzeniu? Jakie to ma wady?
    Przy filtrze UV kręcenie się przedniej soczewki obiektywu przy ostrzeniu nie ma żadnego znaczenia. Natomiast przy używaniu filtra CPL jest to trochę niewygodne, bo po ustawieniu ostrości,jak kreci się filtrem polaryzacyjnym, to można wtedy rozregulowac sobie ostrość,którą sie wcześniej ustawiło. Ale to wszystko kwestia wprawy.
    Natomiast co do zakładania osłony p-słonecznej, to lepiej na ten moment przełączać focus na manual ,żeby nie kręcić przy tym niechcący przednią soczewką obiektywu (podobno takie forsowanie może uszkodzić silniczek).
    O!widzę,że inni mnie juz ubiegli.
    Canon EOS 450D+S10-20/4,5-5,6 + C15-85 IS USM+C50/1,8+C55-250 IS

Pełne uzależnienie Awatar Merauder
    Miasto
    Myslovitz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez krzy Zobacz posta
    filtr UV - zapomnij ! Dobry UV (taki, żeby nie wpływał na jakość zdjęć) może być droższy od "kita", poza tym przy cyfrowej fotografii nie jest potrzebny. Lepiej osłonę przeciwsłoneczna dokupić - to może poprawić jakość zdjęć.
    Nie, no nie badzmy onanistami. Koszt filtra UV to w moim przypadku bylo 65 zl, Marumi DHG. Roznic w obrazie nie widze. A wiec historie o wplywie UV-ki na jakosc foty mozna wsadzic miedzy bajki. Moze i jakis wplyw ma, ale przy amatorskim wykorzystaniu raczysz sobie zartowac. Jesli nie kupi selco tylko przynajmniej jakas hoye/marumi roznic nie dostrzeze.

Fakt, faktem, ze UVki mam przy stalkach, przy kicie juz nie, poczesci to z faktu, ze kit kosztuje grosze, a po czesci, ze stosunkowo rzadko z niego korzystam. Z kitem 55-250 to juz inna kwestia bo to obecnie koszt ok 1 k, a wiec moim zdaniem juz warto.

Gadanie o wydatku w postaci 50-60 zl przy szkle wartym 1 k nie jest zadnym kosztem, zwlaszcza, ze porysowanie szkla moze bolec i to duzo drozej niz owe kilkadziesiat zl.

smogg9, mysle, ze koledzy juz wczesniej powiedzieli co i jak z ta krecaca sie mordka.
    7D | 450D | C10-22 3.5-4.5 | S8 3.5 Fish | C28 1.8 | C50 1.4 | C85 1.8 | 430EX II | Phottix|

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

pytanie jeszcze od laika (moze sie wydac dla Was glupie, ale potraktujcie to lagodnie i szkoleniowo-poradnikowo)
    Czy body z obiektywem nosimy w torbie w pionie (obiektywem w dol) czy lepiej body ze szklem umiescic w poziomie (by sie nie opieralo na szkle). (biorac pod uwage, ze mamy obie mozliwosci.
    Nie szkodzi nosic sprzetu w pionie?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez k201244 Zobacz posta
    pytanie jeszcze od laika (moze sie wydac dla Was glupie, ale potraktujcie to lagodnie i szkoleniowo-poradnikowo)
    Czy body z obiektywem nosimy w torbie w pionie (obiektywem w dol) czy lepiej body ze szklem umiescic w poziomie (by sie nie opieralo na szkle). (biorac pod uwage, ze mamy obie mozliwosci.
    Nie szkodzi nosic sprzetu w pionie?
    Nie szkodzi, nosimy w pionie, a i praktyczniejsze to jest (więcej miejsca na inne rzeczy 'równolegle' do aparatu, też w pionie). Tak czy siak, w poziomie byłoby ciężko :P

Coś już napisał

Domyślnie

Dziwię się tylko po co Ci torba?
    Kiedyś myślałem tak samo i kupiłem torbę ,która mi dzisiaj leży w szafie.
    Kupiłem malutki zgrabny plecak i na moje wędrówki górsko-rowerowe jak Ty nie ma lepszego rozwiązania.Polecam osobiscie.
    450D,EF-S 17-55 IS USM,EF-S 18-55 IS,EF 28-135 IS USM

Początki nałogu Awatar andrewjohn
    Miasto
    polski biegun ciepła

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Komm Zobacz posta
    Dziwię się tylko po co Ci torba?
    Kiedyś myślałem tak samo i kupiłem torbę ,która mi dzisiaj leży w szafie.
    Kupiłem malutki zgrabny plecak i na moje wędrówki górsko-rowerowe jak Ty nie ma lepszego rozwiązania.Polecam osobiscie.
    Z plecakiem dobry pomysł,ale nie zawsze da się zastosować.Jak ja na przykład jadę z rodzinką na wczasy to muszę dzwigać na plecach cały bandżaj dla 4 osób,a ten drugi plecak z aparatem to musiałbym chyba już nosić z przodu na piersiach.
    Canon EOS 450D+S10-20/4,5-5,6 + C15-85 IS USM+C50/1,8+C55-250 IS

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez andrewjohn Zobacz posta
    Z plecakiem dobry pomysł,ale nie zawsze da się zastosować.Jak ja na przykład jadę z rodzinką na wczasy to muszę dzwigać na plecach cały bandżaj dla 4 osób,a ten drugi plecak z aparatem to musiałbym chyba już nosić z przodu na piersiach.
    kupilem torbe/biodrowke, gdyz wygodniej sie w tym chodzi. a w razie czego moge wlozyc tez do plecaka (mam gorski/rowerowy).

znalazlem u kumpla w szafie obiektyw tamrona 70-210 bodajze 4.0-5.6... jakis stary klamot plastik... nadaje sie to do czegos oprocz maczugi na zlodzieja?
    chociaz chyba to ma inna srednice bagnetu... albo raczej to chodzi o srednice (fi) obiektywu a nie bagentu. na chlopski rozum canony powinny i chyba maja takie samo mocowanie
    wiec od bidy mam jakiegos zooma:P bo kumpel nie uzywa

Strona 3 z 7 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów