Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 29 z 29

Wątek: formatowanie nowej baterii

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tomba1982 Zobacz posta
    sporo opinii na ten temat.

właśnie rozładowała się wiec podłączyłem do zasilacza i będę ładował koło 5 godzin potem znowu rozładuje i powtórzę tę czynność 3 razy . Czy ta metoda będzie OK?
    A jak ją rozładujesz ? Będziesz pstrykał migawką 10 razy bardziej cenną niż bateria ? Kup sobie Premium Golda za 27 pln jeżeli z oryginalną tak się pieścisz i ładuj go sobie kiedy Ci się podoba. Bateria naprawdę nie jest warta zawracania sobie nią głowy w taki sposób...
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez axk Zobacz posta
    Zapewniam Cię iż zawsze dokładnie czytam wypowiedzi innych zanim się do nich odniosę,
    Naprawdę!? Myślę, że wątpię. Przykład z Culombami, których byłeś łaskaw użyć w innym wątku raczej świadczy o czymś zupełnie przeciwnym.

http://canon-board.info/showthread.php?t=26438&page=17 (posty 161 i 162) zestawione ze sobą czego dowodzą? W poście #165 też piszesz coś o prądach ładowania rzędu 50A - hmmmm... chyba jednak nie czytasz bo dalej o brak zrozumienia w dalszym ciągu Cię nie posądzam.

...
    ...Rozmawialiśmy o rozładowaniu ogniwa "do dna" a ty nagle napisałeś o jakichś poziomach "3.0V/ogniwo", następnie wspomniałeś o jakimś eksperymencie który także nie bardzo wiem do czego odnieść. Jak sam widzisz "coś tu nie gra".
    Hmmmmm... jak się nazywa technika prowadzenia dyskusji polegająca na zarzucaniu innym tego co się robi samemu? Jak czegoś nie rozumiem to najprościej zarzucić drugiej stronie, że "czyta bez zrozumienia".

Litowe baterie rozładowane "do dna" czyli poniżej 3.0V na ogniwo zaczynają ulegać fizycznej destrukcji. Tak naprawdę to jest to ciut niżej niż 3.0V ale "dla bezpieczeństwa" i standaryzacji przyjęło się mówić o 3.0 V / ogniwo. Po rozładowaniu poniżej tej granicy następuje drastyczny spadek pojemności - nieodwracalny niestety.

Eksperyment: - http://pl.wikipedia.org/wiki/Eksperyment - próba rozładowania baterii poniżej 3.0V spełnia warunki eksperymentu czy nie?

Ehhhhhh... od jakiegoś czasu uparłeś się "dyskutować". Ja nie mam ochoty na dyskusje na poziomie "czytasz bez zrozumienia", "piszesz bzdury", "nie rozumiesz tego co napisałem". Przy tego rodzaju dyskusjach odpadam. Twój sposób prowadzenia dyskusji mocno mnie zniechęca do wypowiadania jakichkolwiek opinii na jakikolwiek temat.

EOT

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tomba1982 Zobacz posta
    sporo opinii na ten temat.

właśnie rozładowała się wiec podłączyłem do zasilacza i będę ładował koło 5 godzin potem znowu rozładuje i powtórzę tę czynność 3 razy . Czy ta metoda będzie OK?
    lepiej nie ładuj na czas, ale po prostu do momentu aż się naładuje, poza tym przeczytaj pierwsze posty, nowej generacji baterie nie wymagają formatowania jak starszego typu technologicznie, jedynie co producenci zalecają to okresowo np. raz na pół roku pozwolić aby bateria się w urządzeniu rozładowała do poziomu gdy urządzenie się samoczynnie wyłączy. Operacja to pozwoli "podobno" utrzymać stan baterii w najlepszej kondycji.

Pełne uzależnienie Awatar bebesky
    Miasto
    kielce

Domyślnie

Człowieku olej baterię, co za różnica czy posłuży ci 3 czy 4 lata??? (zamiennik kosztuje 20-30 zł a jest w pełni używalny)
    i tak jak się ma sp... to się sp.. wtedy kiedy będzie najbardziej potrzebna bez względu na to jak bardzo będziesz o nią dbał.
    Masz instrukcję i postępuj zgodnie z tym co tam napisali. Jeżeli nic nie napisali o jakimś specjalnym sposobie ładowania czy też rozładowywania to znaczy że te baterie tego nie potrzebują. A jeżeli wątpisz w to co jest napisane w instrukcji to lepiej zadzwoń lub napisz do producenta - on będzie lepiej wiedział niż wszyscy użytkownicy forum razem wzięci, choćby dlatego, że wie jakie ogniwa stosuje.
    Kup dodatkową baterię (chyba że fotografujesz tylko blisko prądu) i ciesz się z aparatu i fotografowania a nie zawracaj sobie (i innym) du...y sztucznymi problemami.
    o fotografii im więcej wiem tym mniej wiem a efekty coraz gorsze

Pełne uzależnienie Awatar axk
    Miasto
    SK

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta
    Litowe baterie rozładowane "do dna" czyli poniżej 3.0V na ogniwo zaczynają ulegać fizycznej destrukcji. Tak naprawdę to jest to ciut niżej niż 3.0V ale "dla bezpieczeństwa" i standaryzacji przyjęło się mówić o 3.0 V / ogniwo. Po rozładowaniu poniżej tej granicy następuje drastyczny spadek pojemności - nieodwracalny niestety.
    A czy ja kiedykolwiek to negowałem? Wydaje mi się iż pewne rozbieżności pojawiły się ponieważ w inny sposób definiowaliśmy określenie "do dna" które wprowadziłeś : ja rozumiałem je jako poziom bliski 0 V, Ty zaś jako napięcie poniżej 3.0 V.

Ehhhhhh... od jakiegoś czasu uparłeś się "dyskutować". Ja nie mam ochoty na dyskusje na poziomie "czytasz bez zrozumienia", "piszesz bzdury", "nie rozumiesz tego co napisałem". Przy tego rodzaju dyskusjach odpadam.
    W takim razie nie dyskutuj, przecież nikt Cię do tego nie zmusza.

Twój sposób prowadzenia dyskusji mocno mnie zniechęca do wypowiadania jakichkolwiek opinii na jakikolwiek temat.
    Odnoszę dokładnie takie samo wrażenie w stosunku do Twojej osoby, zresztą treść Twojej stopki wiele wyjaśnia. Po sposobie wypowiadania się odnoszę wrażenie iż jesteś osobą która na wszystkich "patrzy z góry i zawsze wie najlepiej" - cóż, można i tak. Z mojej strony także EOT.
    Ostatnio edytowane przez axk ; 22-05-2009 o 11:02
    EOS + Speedlite

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

...
    Odnoszę dokładnie takie samo wrażenie w stosunku do Twojej osoby, zresztą treść Twojej stopki wiele wyjaśnia. Po sposobie wypowiadania się odnoszę wrażenie iż jesteś osobą która na wszystkich "patrzy z góry i zawsze wie najlepiej" - cóż, można i tak. Z mojej strony także EOT.
    A z mojej dodatkowo PLONK za uporczywe "ad personam"

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Pełne uzależnienie Awatar axk
    Miasto
    SK

Domyślnie

A z mojej dodatkowo PLONK za uporczywe "ad personam"
    Zapewniam Cię iż nie robi to na mnie żadnego wrażenia.
    EOS + Speedlite

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Były aku Li-Ion, były Li-Po, a ja zapytam jak eksploatować nowy aku Ni-MH aby ''pociągnął'' jak najdłużej? Widzę, że Pan Janusz ma w tym jakieś rozeznanie
    Pozdrawiam, Michał.

Pełne uzależnienie Awatar Tom01
    Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez 1Digital Zobacz posta
    Były aku Li-Ion, były Li-Po, a ja zapytam jak eksploatować nowy aku Ni-MH aby ''pociągnął'' jak najdłużej?
    Poprawnie uformować jak jest nowy. Nie rozładowywać poniżej 1V na celę. Nie doładowywać. Ładować ładowarką mikroprocesorową z kontrolą procesu.
    Masz problem z kolorem, wal śmiało!
    e-mail: color@mastiff.pl

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123

Uprawnienia umieszczania postów