Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta
Baterie Li-Po (litowo-polimerowe) praktycznie nie mają efektu pamięci, nie wymagają żadnego formowania (formatuje się dysk w kompie).

Jedną z ważniejszych cech Li-Po jest, że można je ładować dużym prądem zupełnie bez utraty pojemności. Czas ładowania czy to jest 1 godzina dużym prądem czy 12 godzin małym niczego nie zmiena.

Można bezpiecznie ładować prądem 1C (od pojemność) czyli 1350 mAh można ładować 1.35A bez problemu.

Zabójstwem dla tych baterii jest niezbalansowanie ogniw - możliwe przy ładowaniu ogniw połączonych szeregowo - 7.4V to są dwa ogniwa w szereg. Te baterie MUSZĄ być zbalansowane - inaczej grożą samospaleniem. Ładowarki - te oryginalne ładują każde ogniwo oddzielnie i same ładowarki są zbalansowane czyli ZAWSZE na obu ogniwach jest takie samo napięcie.

Możliwe jest ładowanie specjalistycznymi ładowarkami z balancerem - tak jest nawet lepiej ale to zupełnie niepłacalne w praktyce amatora foto.

EDIT: Do przechowywania na dłużej powinny być naładowane na ok 30-40% pojemności inaczej się "starzeją" i tracą pojemność. Optymalnie powinno być 3.85V na cele. Dlatego nowe, świeżo kupione są nieco naładowane.

Po rozładowaniu powinny być natychmiast zbalansowane - wyrównane napięcia na ogniwach. Inaczej też się "starzeją".
Janusz wszystko fajnie - ale myślisz że do 450D dorzucają baterie lit-pol, bo ja myślę że ma zwykłą litowo-jonową. Ja z 5Dmk2 też dostałem lit-jon