Cytat Zamieszczone przez pmc
Zigi, bardzo dobre zdjęcia. I widać, że robisz coraz lepsze.
Zięba wręcz świetna.
Mam tylko drobną uwagę: ptak na gnieździe z (niestety) krótkiego obiektywu to trochę ryzykowna - dla ptaka - kombinacja.
Ja kiedy widzę gniazdo staram się omijać szerokim łukiem. Chyba, że zwierzę jest obecności człowieka przyzwyczajone.
U Ciebie widać, że ptaki się nie boją. Ale takie zdjęcia mogą zachęcać mniej ostrożnych fotografów...
Dzięki! Może jeszcze się kiedyś wyrobię .
Właśnie ostatnio odkryłem gniazdo błotniaka stawowego jakieś 4 metry od grobli na stawie. Wystarczy zbliżyć się na 20-30 metrów a ptak zamiast siedzieć na gnieździe ucieka. Czasem nawet niechcący można narozrabiać dlatego do gniazd faktycznie lepiej się specjalnie nie zbliżać.

Zresztą to nie do końca prawda iż te moje się nie bały. Zachowywały bezpieczny dystans, który dla zrobienia idealnych zdjęć jest za duży. Dlatego nie ma poważnej ptasiej fotografii bez ukrycia.
Swoją drogą w przypadku np pliszki żółtej jeśli nie spłoszymy jej nagłym wtargnięciem na teren - zachowywanie dystansu jest dość ciekawym widowiskiem. Ptak nie odlatuje a odchodzi sobie spokojnie, jakby nie przerywając swoich wcześniejszych czynności. Dopiero kiedy zbliżymy się zanadto wzbija się w powietrze.