Strona 6 z 17 PierwszyPierwszy ... 4567816 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 170

Wątek: [Zigi] moje boje z fotografią

Uzależniony Awatar Zigi
    Miasto
    niedaleko Częstochowy

Domyślnie

Zdjęcia to jedne z pierwszych jakie wykonałem sigmą. W jakiś miesiąc, półtora po zakupie aparatu . Godziny specjalnie nie mogłem wybrać gdyz zdjęcia robione na dalekim wyjeździe. Do tego doszedł domyslny kontrast na +1 czy nawet 2, ostrość tez w aparacie wyciągana i wyszło jak wyszło. Ostrość to zaś wynik panującego w mojej głowie do niedawna przeświadczenia :rolleyes: iż przy 300mm i 1/500 zawsze uzyskam ostre zdjęcie. Jak to się człowiek może na własnych przekonaniach przejechac
    Pozdrawiam
    Zigi
    Ostatnio edytowane przez Zigi ; 11-06-2006 o 12:12
    40D, c10-22, c15-85, c50/1.4, 70-200L4, 400L5.6, RUP43, Sherpa 600R +inne graty...
    Moje wiekowe zdjątka na CB & na obiektywnych - zapraszam

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez perqsista
    Cyzyli battle Zigi vs Zigi
    Co do tych kaczek to IMO spróbuj do tematu podejść o innej porze dnia przy łagodniejszym świetle ( na dzień dzisiejszy np. godz 5.00-7.00 ). W tych fotkach, które zaprezentowałeś są tak duże kontrasty, że poznikały kolory i wszelkie szczegóły w cieniach. Najbardziej mi jeszcze pasuje 3 wersja.
    Do tego wszystkie wyglądają na nieostre, nie wiem czy to kwestia złego materiału źródłowego (poruszenie, wina obiektywu) czy też braku wyostrzenia po zmniejszeniu. No i jeszcze jedna ważna sprawa : podczas robienia w/w serii skupiałeś się wyłacznie na modelu a zapomniałeś o tym, że są to zdjecia, które zawierają jeszcze inne elementy. Poza 3-ką brakuje mi zupełnie kompozycji (zaplanowania kadru-niekoniecznie centralne, ładnego tła), a w 2 ostatnich IMO nic nie uzasadnia perspektywy z jakiej są robione.

Perqsista...skad wiedziałes co miałem zamiar napisac

pozdr
    rafal gawełda

Początki nałogu Awatar perqsista
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Ptaku
    Perqsista...skad wiedziałes co miałem zamiar napisac

pozdr
    rafal gawełda

Po prostu chciałem Cię wyręczyć, żebyś się wyspał i jakieś nowe zdjecia porobił bo na ostatnich, które wstawiłeś, to jeszcze śnieg było widać

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez perqsista
    Po prostu chciałem Cię wyręczyć, żebyś się wyspał i jakieś nowe zdjecia porobił bo na ostatnich, które wstawiłeś, to jeszcze śnieg było widać
    Przepraszam, przepraszam, a rdzawoszyje to co ? a Klaskawka w moim wątku to co ? gdzie tam jaki snieg widac

A co do wstawania to moze jutro beda cieplutkie foteczki , wychodze do pracy 2.45 am

Pozdr
    Rafał gawełda

Uzależniony Awatar Zigi
    Miasto
    niedaleko Częstochowy

Domyślnie

Dziś rano wybrałem się nad okoliczne stawy. Wyprawa miała na celu sprawdzenie nowych woderów i fotografowanie ptaków trzcinowych. O ile wodery sprawiły sią jak należy to niestet z ptaszków zamierzonych nici.
    Coś tam jednak udało mi się złapać. Jednoczęśnie utwierdziłęm się w przkonaniu iż bez zasiadki to specjalnych rezultatów nie będzie tymbardziej przy obniektywie 300mm.
    1) Błotniak stawowy

2) Błotniak II

3) Pisklaki Błotniaka (zrobione z drogi, przy której samica założyła gniazdo)

4) Kaczki w locie

5) Łabdziądź pospolity

Tradycyjnie już proszę o opinię o zdjęciach.
    Pozdrawiam
    Zigi
    Ostatnio edytowane przez Zigi ; 10-06-2006 o 23:01
    40D, c10-22, c15-85, c50/1.4, 70-200L4, 400L5.6, RUP43, Sherpa 600R +inne graty...

Pełne uzależnienie Awatar Kubaman
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

zigi, pierwsze dwa fajne, choć za mocno szopowane w cieniach i wyostrzaniu. NIe wiem jak rbisz, ale przy zdjęciach ptakó na tle nieba ja zawsze daję EV +1 a czasami nawet +2

Za trzecie możesz mieć sprawę w sądzie

Kaczuchy niestety nieostre, a łabądź bez pomysłu - fotka jakich bardzo wiele.
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

Uzależniony Awatar Zigi
    Miasto
    niedaleko Częstochowy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kubaman
    zigi, pierwsze dwa fajne, choć za mocno szopowane w cieniach i wyostrzaniu. NIe wiem jak rbisz, ale przy zdjęciach ptakó na tle nieba ja zawsze daję EV +1 a czasami nawet +2
    Za trzecie możesz mieć sprawę w sądzie
    Nie są szopowane w cieniach (robione włąśnie na EV +1). To niestety kropowane ujęcia.
    Co do trzeciego to sprawa nie jest wcale taka oczywista bo samica błotniaka na gdniazdo wybrała sobie miejsce oddalone o 3-4 metry od grobli między stawami gdzie biegnie droga prowadzaca do domku stawowego. Po tej grobli od czasu do czasu przejeżdza traktor, auto, że o przechodzącym (wykonującym swe obowiązki) stawowym nie wspomnę. Wystarczyło przechodząc drogą, unieść aparat i zrobić zdjęcie, a za to chyba nie powinno się karać.
    Swoją drogą pewna ingerencja sądu by sie przydała bo stawowy opowiedział mi o tym jak to kiedyś rozgarnięci myśliwi zamiast do kaczek postrzelali sobie do błotniaków dzięki czemu ubili sześć sztuk.

Pozdrawiam
    Zigi
    PS: Kubaman - dysponujesz LCD-kiem?
    Ostatnio edytowane przez Zigi ; 11-06-2006 o 12:13

Pełne uzależnienie Awatar Kubaman
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Zigi
    Swoją drogą pewna ingerencja sądu by sie przydała bo stawowy opowiedział mi o tym jak to kiedyś rozgarnięci myśliwi zamiast do kaczek postrzelali sobie do błotniaków dzięki czemu ubili sześć sztuk.
    wiadomo, głupków jest sporo, znajdą się wszędzie.
    PS: Kubaman - dysponujesz LCD-kiem?
    tak

co do tych cieni, to pewnie crop + mocne wyostrznie.
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

Uzależniony Awatar Zigi
    Miasto
    niedaleko Częstochowy

Domyślnie

i jeszcze ciepła czajka w trawie maskującej
    Pozdrawiam
    Zigi
    Ostatnio edytowane przez Zigi ; 04-10-2006 o 14:52

Pełne uzależnienie Awatar mattnick
    Miasto
    Wałbrzych

Domyślnie

bardzo ładne fotki. Ja dzisiaj walczyłem z ptakami ale wśród drzew...Sigma 300 tv 1/60 s ... maaaaaaaaaaaaaaaaaazy
    30D, C 17-40 f4 L, 50 f1.8, 70-200 f4 L, 430 ex, oraz -=iii=<)
    CZYTAĆ I PAMIĘTAĆ !!!!

Strona 6 z 17 PierwszyPierwszy ... 4567816 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów