Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 19 z 19

Wątek: 50 mm - Canon, Sigma

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

to że ktoś ma jeden czy drugi obiektyw i na jego podstawie buduje swoją opinię to nic złego, ale nie można uogólniać, pewnie jak zwykle sprawa zależna od modelu jaki się trafił.

Początki nałogu

Domyślnie

Zgadzam się, głęboko uzależnia ale Sigma to niestety nie ideał o czym przekonałem się ostatnio.
    Jestem zachwycony tym szkłem ale nie jestem zachwycony tym, ze po niecałym roku użytkowania przednia soczewka zaczęła się kręcić wokół własnej osi. I nie był to skutek jakiegoś złego traktowania a po prostu jej własna inicjatywa.

Pojechała do serwisu i czekam.
    I jakbym mi ktoś rękę odrąbał.

Pełne uzależnienie Awatar Ernest_DLRS
    Miasto
    Toronto, Kanada

Domyślnie

il Dottore może miałeś farta i trafiłeś do sklepu czy gdzieś gdzie mieli kilka dobryc sztuk. Jednak generalnie tak kolorowo to nie jest
    Więc wiemy już że jeśli się postarać to można trafić genialny szybki i celny egzemplarz. Miło to słyszeć, bo mnie te Sigmy jakością obrazu również bardziej się podobają od EF 50/1.4
    Trzeba będzie kiedyś poszukać.
    FF + S24EX | S50EX | H58/2 | H85/1.5
    APSC + 18-55is | 70-300vc

kiedyś: C 400D > N D700 > C 30D > C 5D > C 40D | S20/1.8, S30/1.4, 85LmkII, 70-200L/2.8

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Ernest_DLRS Zobacz posta
    il Dottore może miałeś farta i trafiłeś do sklepu czy gdzieś gdzie mieli kilka dobryc sztuk. Jednak generalnie tak kolorowo to nie jest
    Więc wiemy już że jeśli się postarać to można trafić genialny szybki i celny egzemplarz. Miło to słyszeć, bo mnie te Sigmy jakością obrazu również bardziej się podobają od EF 50/1.4
    Trzeba będzie kiedyś poszukać.
    Pewnie masz rację, że to kwestia szczęścia, wielu narzeka na Sigmy i to jest prawda. Sigma mi nie płaci za reklamę więc oczywistym faktom zaprzeczać nie zamierzam.
    Ale jak wiesz, różnie też bywa z jakością poszczególnych egzemplarzy eLek.
    I o ile w Sigmie taki stan jest do zaakceptowania (cena! i możliwość kalibracji w aparacie bądź w serwisie za darmo) to wykładając 1000-1200 euro na obiektyw, kłopoty z AF/BF nie są raczej miłym dodatkiem...
    Ja chcę tylko powiedzieć że wszelkie uogólnienia szkodzą i doradzić osobiste wypróbowanie kilku egzemplarzy poszukiwanego szkła (czy to Canon czy to Sigma) w sklepie.
    Opieranie się na opinii mojej czy kogokolwiek to marny argument na poniesienie wysokiego wydatku.
    Fotografuję bez pośpiechu... Mój sprzęt: 1/ Dobre i wygodne buty. 2/ Zestaw "Małpa z Brzytwą" czyli ΣSIGMALux 50mm f/1.4 EX DG HSM z przypiętym 5DMkII, zoom nożny, flash... jaki flash???
    3/ Czasem także ΣSIGMA 12-24mm f/4.5-5.6 EX DG HSM i Carl Zeiss Planar T* 1.4/85 ZE

Pełne uzależnienie Awatar Ernest_DLRS
    Miasto
    Toronto, Kanada

Domyślnie

Masz rację zawsze trzeba zwyczajnie sprawdzić kilka sztuk i wybrać z tego coś co będzie grało z naszą puchą. Co do eLek to fakt, ostatnio chyba coś kontrola jakości im przepuszczać zaczęła różne babole. A za te pieniądze nie powinno być mowy o jakichkolwiek błędach optycznych. Natomiast zdażają się one znacznie rzadziej, niż u Sigmy czy Tamrona, i to jest ta zasadnicza różnica (dająca przewagę Canonowi). Jeśli nie masz cierpliwości szukać tego jedynego egzemplarza Sigmy to kupujesz raczej poprawnego Canona, a jak masz siły i chęci i cierpisz na brak kasy, to szukasz dobrej Sigmy
    FF + S24EX | S50EX | H58/2 | H85/1.5
    APSC + 18-55is | 70-300vc

kiedyś: C 400D > N D700 > C 30D > C 5D > C 40D | S20/1.8, S30/1.4, 85LmkII, 70-200L/2.8

Domyślnie sigma czy canon

Witam wszystkich . mam dylemat potrzebuję stałkę 50 i po przeczytaniu opini nie wiem który canon 50 1,8 ,canon 1,4 czy Sigma 50mm f/2.8 EX DG MACRO różnice cenowe nie takie duże , potrzebuję dobrego (i niestety taniego) szkła do portretów .
    Jeśli macie jakieś doświadczenia z tymi szkłami proszę o opinie

Pełne uzależnienie Awatar gadget_zary
    Miasto
    Żary/Wrocław

Domyślnie

Z tego co tu napisałeś to Canon 50mm 1.4, a jeżeli interesuje cie dlaczego to poszukaj na forum, wiele razy był już opisywany przez wielu użytkowników

Bywalec
    Miasto
    Bruksela/Jelenia Góra

Domyślnie

raz w zyciu zalozylem te sigme na mojego 40d ale za to na dwie godziny. mydlo i niecelny AF jak talala. kupilem canona. dwa razy tanszy lzejszy i nie mam takich problemów ;-). zdarzaly mi sie powazne wpadki AF ale w bardzo ciemnym kosciele, co sie oczywiscie nie liczy do zadnych wad ;-) bo to by pewnie i sumicronie sie zdarzylo ;-).
    "Dziś w nocy śniła mi się rzeczywistość. z jaką ulgą się obudziłem" S.J.Lec .

flickr

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez agromen Zobacz posta
    Witam wszystkich . mam dylemat potrzebuję stałkę 50 i po przeczytaniu opini nie wiem który canon 50 1,8 ,canon 1,4 czy Sigma 50mm f/2.8 EX DG MACRO różnice cenowe nie takie duże , potrzebuję dobrego (i niestety taniego) szkła do portretów .
    Jeśli macie jakieś doświadczenia z tymi szkłami proszę o opinie
    do jakiego typu portretów? 50mm nie jest typową ogniskową portretową. Rozważ 85/1.8.
    40d + 17-40/4L + 70-200/4L

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów