Strona 3 z 6 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 52

Wątek: C18-200is, c28-135is?

Coś już napisał
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta
    Na 5D... sprzedałem..
    na ff wychodzą wszyzstkie niedoskonałości szkieł... nawet i elek..
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    ale co to za spacerzoom teleobiektyw ^^ tak czy siak trzeba zmieniać szkło albo robić jak paparazzi z kilometra, a i tak ciasno będzie. 50 za tą cene jest szkłem świetnym naprawdę, plastik ale 1,8 ! tylko po co mu na spacer stałka z cropem dająca 80mm ?
    Ostatnio edytowane przez xpressive ; 21-05-2009 o 17:09 Powód: Automerged Doublepost
    5dII, 30d, 20d, parę l, pws II plus, st-e2 i kompletny brak czasu... i tak naprawdę dopiero zaczynam.
    http://www.flickr.com/photos/piotrpawlowski/

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Toruń

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ElSor Zobacz posta
    ........ Poza tym 28mm na spacerze bylo czasem za wasko........
    Szkło to było projektowane pod FF a tam już by Tobie tak wąsko nie było.
    C R5m2; C RF 24-70 L; C RF 100-500 L

Miasto
    Wrocław

Domyślnie

rzeczony C28-135 mam i chętnie używam jako spacer-zooma pod 450D. Do amatorskiego wykorzystania bardzo dobre szkło, niemal idealny imho zakres ogniskowych. Niemal, bo czasem mi brakuje szerokiego kąta, ale da się to przeżyć. Swietny stosunek jakości do ceny, stabilizacja i usm podnoszą wygodę użytkowania. No i piękne zdjęcia z niego wychodzą. Jako amator szczerze polecam amatorom. Jeśli nie chcesz wydawać 3500 na L-ke to 28-135 będzie udanym zakupem.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Toruń

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez spy.hu Zobacz posta
    ......... No i piękne zdjęcia z niego wychodzą........
    Czemu nie Może coś tutaj: http://canon-board.info/showthread.php?t=44372 zamieścisz
    Ostatnio edytowane przez Jago ; 21-05-2009 o 22:09

Początki nałogu Awatar andrewjohn
    Miasto
    polski biegun ciepła

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez spy.hu Zobacz posta
    rzeczony C28-135 mam i chętnie używam jako spacer-zooma pod 450D. Do amatorskiego wykorzystania bardzo dobre szkło, niemal idealny imho zakres ogniskowych. Niemal, bo czasem mi brakuje szerokiego kąta, ale da się to przeżyć. Swietny stosunek jakości do ceny, stabilizacja i usm podnoszą wygodę użytkowania. No i piękne zdjęcia z niego wychodzą. Jako amator szczerze polecam amatorom. Jeśli nie chcesz wydawać 3500 na L-ke to 28-135 będzie udanym zakupem.
    Obiektyw posiadam ad kilku miesięcy i właściwie mogę się podpisać pod tym, co napisane powyżej.Obecnie to mój ulubiony obiektyw na spacery.Z tym brakiem szerokiego kąta da się w większości sytuacji przeżyć,choć czasem jednak go brak.Porównywałem z C18-200 i wydaje mi się jednak lepszy optycznie, na pewno lepsza ostrość na brzegach,milsza,cieplejsza kolorostyka zdjęć(niestety nie miałem czasu na dokładniejsze porównania). Bardzo szybki i cihutki USM,Stabilizacja też cicha i dobra. Niestety łapie kurz, kupiłem używany-widoczne drobne paprochy pod przednią soczewka,bez wpływu na jakośc zdjęć.Inną wadą są luzy na tubusie,który ma tendencje do wysuwania się w pozycji w dół, ale zastosowałem radę wyczytaną na c-b,okleiłem tubus czarna tasmą izolacyjną i rzeczywiście pomogło.Birąc pod uwagę,że używany można kupić w okolicah 1000zł,to myślę,że warto.
    Canon EOS 450D+S10-20/4,5-5,6 + C15-85 IS USM+C50/1,8+C55-250 IS

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Toruń

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez andrewjohn Zobacz posta
    ........Inną wadą są luzy na tubusie,który ma tendencje do wysuwania się w pozycji w dół, ale zastosowałem radę wyczytaną na c-b,okleiłem tubus czarna tasmą izolacyjną i rzeczywiście pomogło......
    A czy po oklejeniu taśmą tubus podczas ustawiania ogniskowej wysuwa się z większym oporem

Początki nałogu Awatar andrewjohn
    Miasto
    polski biegun ciepła

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jago Zobacz posta
    A czy po oklejeniu taśmą tubus podczas ustawiania ogniskowej wysuwa się z większym oporem
    Tak z nieco większym oporem,zwłaszcza na poczatku, ale nie jest to jakaś znacząca trudność i szybko można się przyzwyczaić.Po kilkudniowym użytkowaniu nie odczuwałem już żadnegop dyskomfortu. (Aha,taśmę dość dobrze naciagnąłem przy naklejaniu i założyłem na obydwa wysuwające się człony tubusa. Ponieważ jest czarna,praktycznie nie widać róznicy,chyba,że ktoś się bardzo dokładnie przygląda.)
    Canon EOS 450D+S10-20/4,5-5,6 + C15-85 IS USM+C50/1,8+C55-250 IS

Bywalec
    Miasto
    wawa

Domyślnie

amatrosko polecam bardzo 18-200is, ze względu na:

zakres;
    IS;
    wygodę uzytkowania;
    zapełnia matrycę szczególami tak do ~6mpx (jak dla mnie ok);
    AF pracuje bez zarzutów (porównuję do T17-50 bo uzytkowałem);
    można sobie go zablokować LOCKiem;
    C550D, T12-24, C50 1.4 USM, C18-200IS, METZ 58-AF1

Dopiero zaczyna Awatar tomaswp
    Miasto
    Bytom

Domyślnie

Witam. Od roku mam 28-135. Też miałem dylemat co kupić, przekonała mnie stabilizacja oraz usm. Wyboru nie żałuję. Sporadycznie brakuje szerokiego kąta, czasami dłuższego tele, ale żeby pokryć pełny zakres (18-200 do 300) i zachować jakość szkła oraz is usm musiałbym nosić dwa obiektywy (nie mowiac o kosztach).
    Co do zasysanych paprochów do środka - nie stwierdziłem, może dlatego że fotografią zajmuję się amatorska i nie robię zdjęć w skrajnych warunkach.
    28-135 podpinam do 400d

Coś już napisał
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

moze dlatego ze nie zmieniasz często szkieł ? :]
    5dII, 30d, 20d, parę l, pws II plus, st-e2 i kompletny brak czasu... i tak naprawdę dopiero zaczynam.
    http://www.flickr.com/photos/piotrpawlowski/

Strona 3 z 6 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów