Cytat Zamieszczone przez Bodzius Zobacz posta
Ja bym nie popadał w paranoję z tym zasysaniem kurzu... Mam ten obiektyw prawie od roku i póki co zero pyłków. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że pewnie zaraz może to się zmienić, ale nie dyskwalifikuje to tego obiektywu.

Sam obiektyw jest godny polecenia. Moim zdaniem wyjątkowo dobry - świetny zakres ogniskowych (z brakiem szerokiego kąta da się wytrzymać), stabilizacja, USM no i ta wspaniała jakość zdjęć
Ależ w zupełności się z tym zgadzam i wcalę go nie dyswalifikuję. Sam używam ten obiektyw od kilku mies. i jest to mój ulubiony obiektyw spacerowy. Poza wspomnianym mankamentem budowy tubusa i związaną z tym małą szczelnością ( z samoistnym wysuwaniem sie można sobie częściowo poradzić jak wyżej) to jest naprawdę OK.Na matrycy 450-tki ostrość jest jak dla mnie całkiem przyzwoita,zarówno w centrum,jak i na brzegach,ładna plastyka i kolostyka zdjęć,USM, dobra (i wbrew spotykanym na forach opiniom b.cicha) stabilizacja. Można by go nawet od biedy potraktować jako zamiennik 24-105L dla ubogich (oby nie posypały się na mnie teraz gromy z jasnego nieba).Osobiście też polecam.