Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy ... 23456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 52

Wątek: C18-200is, c28-135is?

Początki nałogu Awatar andrewjohn
    Miasto
    polski biegun ciepła

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez xpressive Zobacz posta
    moze dlatego ze nie zmieniasz często szkieł ? :]
    Obiektyw jest po prostu nieszczelny i nawet bez częstego zmieniania będzie zasysał kurz, to tylko kwestia czasu. Już taka jego uroda (tzn.budowa).Jak na razie to nie stwierdzam,żeby miało to jakikolwiek wpływ na jakość zdjęć. A jak nazbiera się więcej trzeba będzie pewnie czyścić i tyle.
    Canon EOS 450D+S10-20/4,5-5,6 + C15-85 IS USM+C50/1,8+C55-250 IS

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Toruń

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez andrewjohn Zobacz posta
    Obiektyw jest po prostu nieszczelny i nawet bez częstego zmieniania będzie zasysał kurz, to tylko kwestia czasu. Już taka jego uroda (tzn.budowa).Jak na razie to nie stwierdzam,żeby miało to jakikolwiek wpływ na jakość zdjęć. A jak nazbiera się więcej trzeba będzie pewnie czyścić i tyle.
    Różne są zdania nt szczelności poszczególnych egzemplarzy danego modelu obiektywu. Jeden jest szczelny a inny mniej. Nie można uogólniać.
    C R5m2; C RF 24-70 L; C RF 100-500 L

Miasto
    polski biegun ciepła

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jago Zobacz posta
    Różne są zdania nt szczelności poszczególnych egzemplarzy danego modelu obiektywu. Jeden jest szczelny a inny mniej. Nie można uogólniać.
    Jago, bardzo szanuję Twoja wiedzę i wypowiedzi na tym forum ,ale weż proszę ten obiektyw do ręki i zobacz,jak te plastykowe pierścienie na tubusie się telepią.On jest tak zbudowany ,że po prostu nie ma prawa byc szczelny i nie ma cudów-po pewnym czasie użytkowaniu musi zasysać kurz do środka. Inna sprawa,że jak pisałem nie widać tego na zdjeciach (przynajmniej na razie).

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Toruń

Domyślnie

andrewjohn rzeczywiście jest coś na rzeczy z szczelnością tego obiektywu, gdyż w tym wątku: http://canon-board.info/showthread.php?t=549 forumowicze wspominają kilkakrotnie o tym problemie.

Domyślnie

Ja bym nie popadał w paranoję z tym zasysaniem kurzu... Mam ten obiektyw prawie od roku i póki co zero pyłków. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że pewnie zaraz może to się zmienić, ale nie dyskwalifikuje to tego obiektywu.

Sam obiektyw jest godny polecenia. Moim zdaniem wyjątkowo dobry - świetny zakres ogniskowych (z brakiem szerokiego kąta da się wytrzymać), stabilizacja, USM no i ta wspaniała jakość zdjęć Dla amatora idealny. A jeśli dokupisz do tego lampę to tworzy się zestaw praktycznie na każdą okazję.

Kiedyś był to bardzo drogi i poszukiwany obiektyw, a teraz gdy ceny pospadały wszyscy psioczą na niego...
    Canon 60D || EF 35mm f/1.4 L || SPEEDLITE 580EX

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Toruń

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bodzius Zobacz posta
    Ja bym nie popadał w paranoję z tym zasysaniem kurzu... Mam ten obiektyw prawie od roku i póki co zero pyłków. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że pewnie zaraz może to się zmienić, ale nie dyskwalifikuje to tego obiektywu.

Sam obiektyw jest godny polecenia. Moim zdaniem wyjątkowo dobry - świetny zakres ogniskowych (z brakiem szerokiego kąta da się wytrzymać), stabilizacja, USM no i ta wspaniała jakość zdjęć Dla amatora idealny. A jeśli dokupisz do tego lampę to tworzy się zestaw praktycznie na każdą okazję.

Kiedyś był to bardzo drogi i poszukiwany obiektyw, a teraz gdy ceny pospadały wszyscy psioczą na niego...
    Nie ma co popadać w jakąkolwiek paranoję czy też euforię - wystarczy przeczytać wątek, do którego link podałem dwa posty wyżej.

Miasto
    polski biegun ciepła

Domyślnie

Sam obiektyw jest godny polecenia. Moim zdaniem wyjątkowo dobry - świetny zakres ogniskowych (z brakiem szerokiego kąta da się wytrzymać), stabilizacja, USM no i ta wspaniała jakość zdjęć
    Ależ w zupełności się z tym zgadzam i wcalę go nie dyswalifikuję. Sam używam ten obiektyw od kilku mies. i jest to mój ulubiony obiektyw spacerowy. Poza wspomnianym mankamentem budowy tubusa i związaną z tym małą szczelnością ( z samoistnym wysuwaniem sie można sobie częściowo poradzić jak wyżej) to jest naprawdę OK.Na matrycy 450-tki ostrość jest jak dla mnie całkiem przyzwoita,zarówno w centrum,jak i na brzegach,ładna plastyka i kolostyka zdjęć,USM, dobra (i wbrew spotykanym na forach opiniom b.cicha) stabilizacja. Można by go nawet od biedy potraktować jako zamiennik 24-105L dla ubogich (oby nie posypały się na mnie teraz gromy z jasnego nieba).Osobiście też polecam.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez andrewjohn Zobacz posta
    Można by go nawet od biedy potraktować jako zamiennik 24-105L dla ubogich
    Zgadzam się z tą opinią - przy którymś temacie o tym obiektywie krążył link, gdzie pojawiło się porównanie obu modeli. Wynik był bardzo zaskakujący, a 28-135 wypadł niewiele gorzej.
    Canon 60D || EF 35mm f/1.4 L || SPEEDLITE 580EX

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Toruń

Domyślnie

Zgadzam się z tą opinią - przy którymś temacie o tym obiektywie krążył link, gdzie pojawiło się porównanie obu modeli. Wynik był bardzo zaskakujący, a 28-135 wypadł niewiele gorzej.
    O tych dwóch modelach masz tutaj:

http://canon-board.info/showthread.p...t=canon+28-135
    http://canon-board.info/showthread.php?t=40244

Więcej nie znalazłem

wado
    Guest

Domyślnie

Dzięki Wszystkim! Decyzja zapadła! Zakupiłem 28-135 IS!

Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy ... 23456 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów