Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 27

Wątek: koszt eksploatacji drukarki

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez borkomar Zobacz posta
    Czyli drukarka jest wstanie druknąć około 1000 fot A4 na zestawie 8 x Lyson 125ml?
    Aż nie chce mi się wierzyć, że taka wydajność można by uzyskać:rolleyes:
    Sam jestem na etapie polowania na R2400.
    O ile wszystko będzie dobrze działać, nie będzie się zatykać, a głowicy szlag nie trafi to 1000 zdjęć z 1000ml tuszu powinno dać się wydrukować bez większego problemu. Oczywiście - jedne będą schodzić szybciej, inne wolniej, ale co do zasady na dobrej Epsonce więcej jak sumarycznie 1ml na zdjęcie A4 nie powinno schodzić.

Pełne uzależnienie Awatar Tom01
    Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez yacenty Zobacz posta
    przepraszam ale nie pomyliłeś się jakos?
    Podałem mocno pesymistyczne, praktyczne wyniki, dla mało obciążonych drukarek. Aby nikt się nie rozczarował, że nie wydrukował prawie nic, a ze zbiorników ubywa. Zużycie to conajmniej 1ml każdego, na jedno czyszczenie. Jeśli drukarka stoi tygodniami, a od wielkiego dzwonu chcemy wydrukować parę fotek, to koszt przepchania głowicy zabija całą oszczędność z CFS. Poza tym zazwyczaj, z niecierpliwości użyszkodnik puszcza kilka razy pod rząd czyszczenie, a paski jak były w kratkę tak są. Taka operacja potrafi zeżreć kilkadziesiąt ml atramentu. Widać to gołym okiem po zbiornikach.

CFS opłaca się bardzo w przypadku faktycznego drukowania sporych ilości.
    Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 27-05-2009 o 16:46
    Masz problem z kolorem, wal śmiało!
    e-mail: color@mastiff.pl

Pełne uzależnienie Awatar borkomar
    Miasto
    Płock

Domyślnie

Czyli Korzystniej jest więcej drukować fot niż oszczędzać z tego wynika.
    5D + L

Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez borkomar Zobacz posta
    Czyli Korzystniej jest więcej drukować fot niż oszczędzać z tego wynika.
    Dokładnie. Lepiej mieć atrament na papierze niż w pochłaniaczu (pampersie).

Bywalec Awatar yacenty
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

kupiłem w końcu papier epsona glossy, powiem wam ze po wydruku 3 odbitek takich prosto z aparatu i tylko po wyrównaniu histogramu (poziomów) i delikatnym przykadrowaniu jestem pod ogromnym wrażeniem.
    Ciekawe czy to samo uda się uzyskać na tuszach lysona, jesli tak to już nie moge się doczekac kiedy w koncu uzbieram kase na system
    Powered by C7D MK II, C6D, 24-105/4L, 50/1.4, 580ExII, PW
    www.agrofoto.pl

Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez yacenty Zobacz posta
    Ciekawe czy to samo uda się uzyskać na tuszach lysona
    Po oprofilowaniu drukarki, bez problemu.

Pełne uzależnienie Awatar mgtan

Domyślnie

to ja powiem coś z praktyki. Posiadam Epsona R300 czyli te same bebechy co R800 (ta sama głowica i wkłady)

100 wydruków w jakosci photo na papierze ok.120 gr Epsona "Ink jet photo paper" bardzo w sumie cienki papier.. i masz puste pojemniki.

Wydruk w jakości photo na fotograficznym papierze (jakość b.dobra - jest jeszcze super) to mniejwiećej od 30-70 zdjęć w zależności jakie te fotki są (mowa o wydrukach A4)
    Canon 40D + BG-E2N => 5D MkII
    24-105 f/4 IS USM L + 50 f/1.4
    Speedlite 580EX II,SanDisk Extreme 8GB, Benro A-500EX + KB-1A...

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mgtan Zobacz posta
    to ja powiem coś z praktyki. Posiadam Epsona R300 czyli te same bebechy co R800 (ta sama głowica i wkłady)

100 wydruków w jakosci photo na papierze ok.120 gr Epsona "Ink jet photo paper" bardzo w sumie cienki papier.. i masz puste pojemniki.

Wydruk w jakości photo na fotograficznym papierze (jakość b.dobra - jest jeszcze super) to mniejwiećej od 30-70 zdjęć w zależności jakie te fotki są (mowa o wydrukach A4)
    R300 nie ma nic wspólnego z R800, to raz.
    Dwa - jest to drukarka sześciokolorantowa, a wkłady mają po 13ml, z czego drukarka marnuje z 2-3 ml, a jeśli się przytka i trzeba ją czyścić, to i więcej. Wszystko zatem się zgadza z tym, o czym wspominałem wcześniej - średnia to 1ml na zdjęcie A4, chyba że drukujemy głównie zdjęcia przedstawiające pochmurne niebo ciemną nocą.

Pełne uzależnienie Awatar mgtan

Domyślnie

to proponuje sprawdzić dokładnie... R300 i R800... te same wkłady a nawet bym rzekł że po wyjęciu ta sama głowica... nie porównywałem jeden do jednego a co do detali... to nawet te same wkłądy i ta sama rozdziałka.

Co do zurzycia to podtrzymuje to co napisałem. ale sprawdze w pracy jak to tam wgląda bo wkłady tak samo sie zużywają w nich obu z tego co pamiętam bo miałem obie przez moment - R300 w domu, R800 w pracy.
    Ostatnio edytowane przez mgtan ; 31-05-2009 o 15:53
    Canon 40D + BG-E2N => 5D MkII
    24-105 f/4 IS USM L + 50 f/1.4
    Speedlite 580EX II,SanDisk Extreme 8GB, Benro A-500EX + KB-1A...

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mgtan Zobacz posta
    to proponuje sprawdzić dokładnie... R300 i R800... te same wkłady a nawet bym rzekł że po wyjęciu ta sama głowica... nie porównywałem jeden do jednego a co do detali... to nawet te same wkłądy i ta sama rozdziałka.

Co do zurzycia to podtrzymuje to co napisałem. ale sprawdze w pracy jak to tam wgląda bo wkłady tak samo sie zużywają w nich obu z tego co pamiętam bo miałem obie przez moment - R300 w domu, R800 w pracy.
    R300 to barwnik i ma sześć kolorantów - C,lc,M,lm,Y,K, natomiast R800 to pigment i ma 7 kolorantów - C,M,Y,R,B,MK,PK, oraz lakier nabłyszczający, więc między tymi drukarkami jest se lekka różnica. Co do zużywania się wkładów, to owszem, będą zużywać się podobnie, bo jedna i druga ma tuszyki 13ml, z czego ze 2-3ml zostają zwykle zmarnowane w kasecie (bo chip twierdzi że kaseta jest pusta i musimy ją wymienić, choć w środku jeszcze coś zostało).

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów