Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Wątek: kalibrator

Coś już napisał

Domyślnie kalibrator

Witam serdecznie, mam drobne pytanko szczególnie do użytkowników maszynek APPLE ..... jaki kalibrator w przyzwoitej cenie poleciacie? po tym co poczytałem w necie, jestem bliski wybrania jednego ze Spyder'ów ..... zastanawiam się mianowicie nad zakupem : Spyder 3 Elite lub Spyder 3 pro, i nie wiem czy wersja "elitarna" jest warta dopłacenia 2 stówek, a może ma ktos cos innego dobrego do polecenia?? zależy mi żeby kalibrator był dosyc łatwy w obsłudze, nop i przede wszystkim żeby współpracował z komputerami AppLe...
    i kolejne pytanie, czy po uźyciu kalibratora kolorystyka i jasnośc obrazów powinna byc taka sama we wszystkich programach?? czy jest to kwestia odrębnych ustawień..u mnie problem różnicy dotyczy programu Digital photo professional, który obrazy prezentuje "inaczej" niż photo shop i lightroom...
    pozdrawiam
    i don' leave my home without my Canon

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Na twój problem nie pomoże żaden kalibrator, tylko Camera Matching Profiles do ściągnięcia ze stron Adobelabs.

A co do kalibratora, to zależy jaki masz monitorek.

Coś już napisał

Domyślnie

chyba sprawdze te camera matching profiles?? a co to wogóle jest i jak działa??
    co do monitora zaś, to jest to IMAC... z tej ostatniej serii... nie białe tylko szaraczki

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dpgstyle Zobacz posta
    chyba sprawdze te camera matching profiles?? a co to wogóle jest i jak działa??
    co do monitora zaś, to jest to IMAC... z tej ostatniej serii... nie białe tylko szaraczki
    Odwzorowuje rendering barw profili Canona: http://labs.adobe.com/wiki/index.php/DNG_Profiles

uuuuu imacz alu... 20, czy 24?

Coś już napisał

Domyślnie

alu 24..... dobrze mi służy... tylko musze w koncu zarządzic kolorami i jasnością jak trzeba... stąd to parcie na kalibrator--> tylko który..

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Z alu 24" jest zonk - jest to panel wyposażony w bardzo fajną matrycę H-IPS A-TW, która jest nawet nienajtragiczniej zlinearyzowana, tylko skurczybyk jest jasny jak d... zakonnicy. Minimalna jaskrawość tego paneliku wynosi ok. 160-200cd/m^2 co doskonale predystynuuje go do pracy w okularach przeciwsłonecznych.

O ile się orientuję, jedyne co napewno skalibruje ten monitor przy niższej jaskrawości (niestety kosztem tonalności) jest oprogramowanie ColorEyes i być może basICColor, ale co do tego ostatniego nie jestem pewien (choć podejrzewam, że ColorEyes oparte jest o engine basICColor). Najlepiej zatem byłoby wejść w posiadanie jakiegokolwiek kolorymetru X-Rite i1, lub ewentualnie od biedy Spyder3 (choć tego ostatniego nie testowałem, więc za niego głowy nie daję) i do tego dopasować stosowne oprogramowanie.

Coś już napisał

Domyślnie

co prawda to prawda jasny to on jest... jak latarnia morska normalnie.... ja jade na jasnosci zmniejszonej do połowy.... metodą prób i blendów patrzac na wyniki z odebranych z labu odbitek doszedłem do takiego ustawienia... z mojego rekonesansu wynika źe polecasz minimum cos w ten desen
    http://alejahandlowa.pl/tr/produkt/k...k_3394680.html
    jeden z najtanszych a i tak dosyc drogo.... musze poczytac jeszcze o tych SPiderach, liczyłem że może ktoś działa na podobnym sprzecie i ma cos wartego polecenia..
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    ps.

czornyj , jescze jedno pytanko.... zainstalowałem te profile.... jest ich kilka do wyboru, na czym teraz polega zabawa??? mam dopasowywać je do ustawien aparatu podczas robienia fotki??? .... bo wyczytałem w netowych mądrościach źe naleźy poprostu ustawić Adobe Standard beta 2 poniewaz jest to ustawienie optymalne....
    Ostatnio edytowane przez dpgstyle ; 19-05-2009 o 22:21 Powód: Automerged Doublepost

Uprawnienia umieszczania postów