Aparaty, obiektywy, lampy.
Ja osobiście nie mam żadnych problemów z AF w 40D, zwłaszcza przy współpracy ze szkłami Canona, ale i też szkałmi niezależnych producentów. Przyznam się też, że przed zakupem 40stki czytałem dużo w Internecie na jego temat, bo nie lubię kupować kota w worku i nie natknąłem się na żadne narzekania na AF, bo raczej bym z niego zrezygnowałPolecam ten model, a jeśli ktoś ma jakieś problemy, to raczej coś z daną sztuką, a nie z modelem.
40D, 50 f/1.8 II, 17-50 f/2.8, 70-200 f/4L, 8 f/3.5, 580EX II
Ja bym napisał troszkę inaczej:
Oczywiste jest, że AF w 40D nie jest cudem świata. Mam porównanie z własnego 'podwórka' do 1D3 - i "niestety" przewaga jedynki jest znacząca.
Ale patrząc na cenę 40D, to sprzęt ma naprawdę ok AF - w końcu piszemy o sprzęcie z górnej amatorskiej półki (czy jak to tam klasyfikować) - i jako taki, jest porządnym kawałkiem korpusu![]()
i chyba o to chodzi, gdyby porównać AF 40D do wcześniejszych modeli z tej samej półki, albo niższej to by były tylko pochwały "och" i "ach", jednak porównując do sprzętu z gatunku "profi" zaczną się narzekania na AF.
gdyby 40D miał mieć AF taki sam jak "Marki", to na pewno producent znacznie by podniósł jego cenę, a tak różnica "cenowa" jest to i musi być różnica "jakościowa"
UWAGA 26.10.2012 SKRADZIONO: Canon 5D -nr ser. 3431303646; Canon Speedlite 580EX II -nr ser. 352198; Canon 50 f/1,4 -nr ser. 77370854, Canon 85 f/1,8 -nr ser. 49800336, CANON 70-200 f/2,8L IS USM -nr ser. 471918, Tamron SP AF 28-75 f/2.8 -nr ser. 536031; TORBA Canon Deluxe Camera Bag 10EG; KAMERA SONY XDR-NX5E -nr ser. 211529
Czemu do mnie piszesz? Ja tematu nie zakładałem. Przykład służył temu, że podane są te sameobjawy a serwis przeprowadził naprawę układu zasilania. Ja na AF w 40D nigdy nie narzekałem, nie narzekam i narzekać nie będę - mimo, że miałem okazje pracować na 1DmkIII. Wiadomo, że to zupełnie dwa światy. Niebo a ziemia, ale mimo tego AF w 40-stce i tak jest super.
Normalne, że każdy sprzęt mechaniczny, elektryczny czy już w ogóle mechaniczno-elektryczny się psuje. Wszystko się psuje przez zużycie "zmęczeniowe"(@bebesky-metalowa kulka też - tylko kwestia do czego będzie używana i czego od niej wymagasz i w związku z tym jaka jest tolerancja na owe zużycie :-P(zatarcia, wyszczerbienia, pęknięcia itd. :-D ) )
Może blaszka w Twojej jedynce, jagular, była źle wycięta i dlatego strzeliła wcześniej? Odosobniony przypadek. Tak samo może jak w tej 40-stce. Różnica jest taka, że 40D w obiegu jest dużo więcej niż 1DmkIII no i dodatkowo Duża część tych pro co mają 1DmkIII nie ma czasu na siedzenie na forum :-P Dlatego zbieżność i powtarzalność znanych przypadków różnych wad i awarii jest dużo większa dla 40D :-P
5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk
Mój post był wypadkową twojego postu - #16. Mam nadzieję, że nie wprowadził jakichś nieporozumień.
Wczoraj focilem 40D, mialem zalozone trzy filtry NDx8 i AF dzialal nadal, w wizjerze nic nie bylo widac. Faktycznie jest do bani.
Szklo mialo swiatlo 4.
Hmm... a jednak był taki wątek.
http://canon-board.info/showthread.php?t=26857
I tylko o to pytałem. Nie miałem zamiaru rozpętywać burzy![]()
Tak, skąd to pytanie? Chodzi Ci o to, że wątek dotyczy ostrości, a nie AF?