5dII, 30d, 20d, parę l, pws II plus, st-e2 i kompletny brak czasu... i tak naprawdę dopiero zaczynam.
http://www.flickr.com/photos/piotrpawlowski/
Odpowiedź jest taka - w pojedynczych egzemplarzach to wszystko może się zepsuć. Nie można uogólniać.
Nie ma takiego ogólnego tematu jak wada AF w 40D. Bo nie ma takiej wady.
Znam co najmniej kilkunastu właścicieli 40D (on był naprawdę w 2008 r. tani) - ludzie fotografujący od lat, ZERO problemów z AF.
Nie przyznamy.
A wiedz że z racji roli jaką tu pełnię czytam WSZYSTKO na tym forum już ładne parę lat.
Narzekanie na AF 40D? Może gdzieś, coś, komuś, ale żeby sporo?
Podaj jakieś przykłady - tu masz lepszą wersję wyszukiwarki: http://canon-board.info/announcement.php?f=11&a=20
No dobra. Bliższa koszula ciału... więc posty dotyczące innych modeli rzeczywiście omijam. Ale biorąc pod uwagę zasobność mojego, portfela nawet jeden krytyczny post to już "sporo"Chociaż zdarzały się opinie, że linia dwucyfrowa skończyła się na 20D, 30D. A nie mam jeszcze pojęcia o cyfrówkach Canona, stąd moje obawy. Ale Wasze wypowiedzi trochę mnie uspokoiły - chyba pozostanę przy 40D (o ile sklep mi go wymieni).
Vitez, dzięki za link do wyszukiwarki.
Po to jest internet, żeby ludziska mogli narzekać
Ja jestem b. zadowolony z AF w 40d. Weź jednak poprawkę na mały fakt, że jak mówi stare słowiańskie przysłowie z g* bata nie ukręcisz i ten AF dostaje skrzydeł dopiero z solidnym szkiełkiem. Z 70-200L mam praktycznie wszystkie foty trafione na f4, a jak nie to jest to wybitnie moja wina.
Jedyna jak dla mnie poważna wada 40stki to:
- obrzydliwy lcd - nie da się na nim stwierdzić, czy af trafił tam gdzie chciałem. przy małych GO to jest masakra i wychodzi dopiero w domu na monitorze.
Ostatnio edytowane przez mathom ; 20-05-2009 o 21:20
Wybacz, nie zawaham się użyć słów "to jest fobia".
Zdajesz sobie sprawę, że nie istnieje sprzęt, który się nie psuje? Że można znaleźć przynajmniej jeden przypadek zepsucia się KAŻDEGO aparatu, jaki istnieje i kiedykolwiek istniał? Psuje się wszystko, co istnieje, nie jest to domena tylko aparatów. To cecha przedmiotów materialnych.
Zwłaszcza w internecie, gdzie nawet nie wiadomo co, jak, gdzie, czy się zepsuło.
Zwłaszcza nr2: Jak widać, dla części z nas (post wyżej) internet jest stworzony do narzekania, więc tym bardziej powinno się być ostrożnym w stosunku do info z netu.
Aparaty, obiektywy, lampy.
Podczepię się pod temat... w zestawie 40D+70-200/4L zachodzi pewne dziwne zjawisko...
Kiedy wyostrzyłem sobie na obiekt w bliskiej odległości - w okolicach minimalnej odległości ostrzenia i chcę przeostrzyć na coś co jest dużo dalej... AF odmawia współpracy... po prostu kropeczka zaczyna mrugać i tyle... :-( Pomaga tylko obrócenie pierścienia ostrości w kierunku nieskończoności i później załapuje...
40d + 17-40/4L + 70-200/4L
Zmien C.Fn III-1 na 0.
.
Dzięki za poradę... jak pójdę w plener to zobaczę czy pomogło...
40d + 17-40/4L + 70-200/4L