Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 42

Wątek: Canon potwierdził wadę autofokusa 40D?

Mieszany widok

Początki nałogu Awatar mathom
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Po to jest internet, żeby ludziska mogli narzekać

Ja jestem b. zadowolony z AF w 40d. Weź jednak poprawkę na mały fakt, że jak mówi stare słowiańskie przysłowie z g* bata nie ukręcisz i ten AF dostaje skrzydeł dopiero z solidnym szkiełkiem. Z 70-200L mam praktycznie wszystkie foty trafione na f4, a jak nie to jest to wybitnie moja wina.

Jedyna jak dla mnie poważna wada 40stki to:
    - obrzydliwy lcd - nie da się na nim stwierdzić, czy af trafił tam gdzie chciałem. przy małych GO to jest masakra i wychodzi dopiero w domu na monitorze.
    Ostatnio edytowane przez mathom ; 20-05-2009 o 21:20

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dunhil Zobacz posta
    No dobra. Bliższa koszula ciału... więc posty dotyczące innych modeli rzeczywiście omijam. Ale biorąc pod uwagę zasobność mojego, portfela nawet jeden krytyczny post to już "sporo" Chociaż zdarzały się opinie, że linia dwucyfrowa skończyła się na 20D, 30D. A nie mam jeszcze pojęcia o cyfrówkach Canona, stąd moje obawy. Ale Wasze wypowiedzi trochę mnie uspokoiły - chyba pozostanę przy 40D (o ile sklep mi go wymieni).

Vitez, dzięki za link do wyszukiwarki.
    Wybacz, nie zawaham się użyć słów "to jest fobia".
    Zdajesz sobie sprawę, że nie istnieje sprzęt, który się nie psuje? Że można znaleźć przynajmniej jeden przypadek zepsucia się KAŻDEGO aparatu, jaki istnieje i kiedykolwiek istniał? Psuje się wszystko, co istnieje, nie jest to domena tylko aparatów. To cecha przedmiotów materialnych.
    Zwłaszcza w internecie, gdzie nawet nie wiadomo co, jak, gdzie, czy się zepsuło.
    Zwłaszcza nr2: Jak widać, dla części z nas (post wyżej) internet jest stworzony do narzekania, więc tym bardziej powinno się być ostrożnym w stosunku do info z netu.
    Aparaty, obiektywy, lampy.

Pełne uzależnienie Awatar Goomis
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Nie żeby wada AF ale kupowaliśmy 3body razem ze znajomymi i w jednym działo się coś takiego jak w tym cytowanym poście ze skapiec.pl telefon do serwisu skutkowal odpowiedzią - to jakaś niestandardowa usterka, pierwsze słyszę, proszę przysłać aparat. Wysłał i po naprawie wpis - wymiana układu zasilania.
    5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk

Początki nałogu

Domyślnie

Goomisie, napiszę ci tak:
    Mam 1D Mark III. Bardzo szybko padła mi migawka - po ok. 3000 strzałów (nieźle, nie? zapieniłem się z tego powodu choćby dlatego, że stało się to kilkanaście tyś. km od domu).
    Czy teraz mam pisać posty z pytaniem o wady konstrukcyjne migawek w "jedynkach"?

Pełne uzależnienie Awatar Goomis
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jagular Zobacz posta
    Goomisie, napiszę ci tak:
    Mam 1D Mark III. Bardzo szybko padła mi migawka - po ok. 3000 strzałów (nieźle, nie? zapieniłem się z tego powodu choćby dlatego, że stało się to kilkanaście tyś. km od domu).
    Czy teraz mam pisać posty z pytaniem o wady konstrukcyjne migawek w "jedynkach"?
    Czemu do mnie piszesz? Ja tematu nie zakładałem. Przykład służył temu, że podane są te sameobjawy a serwis przeprowadził naprawę układu zasilania. Ja na AF w 40D nigdy nie narzekałem, nie narzekam i narzekać nie będę - mimo, że miałem okazje pracować na 1DmkIII. Wiadomo, że to zupełnie dwa światy. Niebo a ziemia, ale mimo tego AF w 40-stce i tak jest super.
    Normalne, że każdy sprzęt mechaniczny, elektryczny czy już w ogóle mechaniczno-elektryczny się psuje. Wszystko się psuje przez zużycie "zmęczeniowe"(@bebesky-metalowa kulka też - tylko kwestia do czego będzie używana i czego od niej wymagasz i w związku z tym jaka jest tolerancja na owe zużycie :-P(zatarcia, wyszczerbienia, pęknięcia itd. :-D ) )
    Może blaszka w Twojej jedynce, jagular, była źle wycięta i dlatego strzeliła wcześniej? Odosobniony przypadek. Tak samo może jak w tej 40-stce. Różnica jest taka, że 40D w obiegu jest dużo więcej niż 1DmkIII no i dodatkowo Duża część tych pro co mają 1DmkIII nie ma czasu na siedzenie na forum :-P Dlatego zbieżność i powtarzalność znanych przypadków różnych wad i awarii jest dużo większa dla 40D :-P
    5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk

Początki nałogu

Domyślnie

Nie mam gigantycznego doświadczenia na tym forum, ale pierwszy raz czytam o jakichś narzekaniach na AF w 40D
    Ba, jeżeli już, to doczytałem chyba, że określa się ten aparat jako "małą jedynkę" - oczywiście bajka, ale jednak...

EDIT:
    Oczywiście nie liczę tego, że w końcu tutaj to znaleźć można posty z narzekaniem na wszystko, co istnieje. Niemniej, temat AF w 40D nie jest jakoś często obrabiany negatywnie...

Domyślnie

Podczepię się pod temat... w zestawie 40D+70-200/4L zachodzi pewne dziwne zjawisko...
    Kiedy wyostrzyłem sobie na obiekt w bliskiej odległości - w okolicach minimalnej odległości ostrzenia i chcę przeostrzyć na coś co jest dużo dalej... AF odmawia współpracy... po prostu kropeczka zaczyna mrugać i tyle... :-( Pomaga tylko obrócenie pierścienia ostrości w kierunku nieskończoności i później załapuje...
    40d + 17-40/4L + 70-200/4L

Pełne uzależnienie
    Miasto
    127.0.0.1

Domyślnie

Zmien C.Fn III-1 na 0.
    .

Domyślnie

Dzięki za poradę... jak pójdę w plener to zobaczę czy pomogło...
    40d + 17-40/4L + 70-200/4L

Coś już napisał Awatar RyszardSwiderski
    Miasto
    Nowy Tomyśl

Domyślnie

Ja osobiście nie mam żadnych problemów z AF w 40D, zwłaszcza przy współpracy ze szkłami Canona, ale i też szkałmi niezależnych producentów. Przyznam się też, że przed zakupem 40stki czytałem dużo w Internecie na jego temat, bo nie lubię kupować kota w worku i nie natknąłem się na żadne narzekania na AF, bo raczej bym z niego zrezygnował Polecam ten model, a jeśli ktoś ma jakieś problemy, to raczej coś z daną sztuką, a nie z modelem.
    40D, 50 f/1.8 II, 17-50 f/2.8, 70-200 f/4L, 8 f/3.5, 580EX II

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów