Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 19 z 19

Wątek: Canon 40D problem z ostroscia

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Ah, chciałbym zawsze takie ostre zdjęcia robić...

Co do mydła, to wygląda ono na przykład tak:
    http://img513.imageshack.us/img513/1955/img1112.jpg
    http://img297.imageshack.us/img297/7479/img1115.jpg
    http://img168.imageshack.us/img168/8632/img1149b.jpg
    oczywiście w przejaskrawionej formie

Natomiast tutaj to można nawet powiedzieć, że mydła nie ma, jest tylko mała głębia ostrości
    http://img149.imageshack.us/img149/3559/img1171z.jpg
    http://img139.imageshack.us/img139/8310/img1158y.jpg

PS
    pliki dość duże, mogą się wolno ładować
    Ostatnio edytowane przez filipM ; 19-05-2009 o 11:49

Bywalec Awatar Piasek1989
    Miasto
    Strzelin

Domyślnie

no i jak mam to samo zdjęcia trafione w punkt ale nie są one ostre patrząc ze 70-200 ostrym słoikiem jest, w 1755 tez nie jest lepiej. Testy na trafianie af w punkt pokazały mi że lepiej z celnością nie może być ale kreski milimetrów na linijce to jedno mydło nie było aż tak znaczącej różnicy jak w zdjęciach przykładowych post wyżej (filipM). pierwsze 3 zdjęcia które pokazał filipM to moje objawy trafione ale nie ostre.
    50D+c17-55/2.8+c70-200/2.8+c50/1.8+c28/1.8+c430+2xyn460II+yn560III

Uzależniony
    Miasto
    Bieruń

Domyślnie

Napisz jak otrzymujesz jpgi, czy z aparatu przy z RAWów ? Jak ja kupiłem 40D z tamronem to byłem załamany ostrościa. Pstrykam w RAWach i przeglądam w FastStonie. Okazuje się, że domyślnie Faststone nie ostrzy rawów i jest mydło. Po wrzuceniu do Lightrooma żyleta wszędzie. Można też w Faststonie włączyć lepszą jakość rawów ale ładują się dość długo. Dziwne , że rawy z Pentaxa K200D wyglądały od razu ostre
    Canon 5d mk3 | 6D | C15 fiśaj | C16-35L II | C35L | C50 1.4 | S85 1.4 | C70-200L 2.8 IS | 3xYN600EX-RT | YN-E3-RT | na M42 - Zenitar 50 1,7 | Jupiter 9 | CZ Jena 135 f3.5

Początki nałogu Awatar x-mac
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez yellowpliszka Zobacz posta
    Poradzcie jak zrobic dokladny test zanim wysle aparat do serwisu? Czy ktos z forum moglby na nie zerknac? Na jakich parametrach je najlepiej wykonac do takiego testu? Jaki obiekt wybrac, kolor?
    Może ja i jestem zbyt tolerancyjny, ale nie widzę problemu z ostrością na Twoich fotkach. Nawet na tym małym zdjęciu (800px) są widoczne rzęsy dziecka, więc moim zdaniem, testować nie ma czego, chyba że tak jak podał ElSor - to co widać na większych odbitkach.
    Jeśli bardzo chcesz to zrób test na neutralnym RAWie (4x "0"), a dalej jak podał Max78. Ja nie mam czasu na testowanie, wolę robić zdjęcia, a jak któreś nie wyjdzie to do kosza
    Z autopsji, to 50-ce zdarza się prędzej nie trafić AF niż mydlić (oprócz f/1.4). Więcej optymizmu, walnięte egzemplarze mydlą "lepiej"!

dreamstorm - z EXIFa nie wynika, żeby to był RAW po obróbce, raczej "czysty" JPG.
    marcin
    forma wynika z funkcji (ls) - mniej znaczy więcej (mvdr) - ornament to zbrodnia (al)

szukaj: 1 2 3

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Pytanie co autorowi się nie podoba: dzbanek czy płot ?

Uzależniony Awatar Biperek
    Miasto
    Augustów

Domyślnie

Normalnie w szoku jestem. Czego to ludzie nie oczekują od swego sprzętu. Za dużo filmów pseudo kryminalnych i szpiegowskich chyba Nie gapić się w monitor, a robić odbitki. Szybko można dojść do wniosku, że są nienaturalne, bo zbyt ostre
    Pozdrawiam
    Marek/Biperek

Zablokowany

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Max78 Zobacz posta
    Heh... Ja nie widze nieostrosci
    AAAcha - jak zrobisz w RAW, to wyostrzasz dopiero w kompie.
    Poza tym - chyba na codzien nie ogladasz tych fotek w wielkosci 1:1?
    Pomniejszanie, a dopiero pozniej wyostrzenie dodatkowo wizualnie dodatkowo wyostrza (krawedzie sa ciensze, plus wyostrzenie softem)
    Dziekuje wszytskim za slowa otuchy, widzac niektore zdjecia w necie mona nabawic sie kompleksow. Czy to naprawde wszystko ostrosc wyciagnieta w Photoshopie??
    Dzieki za post!
    Ustawienia np.strosci czy kontrastu (canon 40D)w aparacie nie maja wplywu na RAW, tak?
    Ja pracuje na Photoshop CS3 i Bridge jako przegladarka, do RAW tez. Jak podkrecac te RAWy z ostroscia do zmaieszczenia na www ? Wstepna obrobka w RAW, a po zapisaniu jako JPG ->filter->sharpen i ktora opcja dalej?
    Napisales: "wyostrzenie zawsze po pommnijeszeniu"..To znaczy kiedy, zaraz po przejsciu z RAW do JPG czy juz po pomniejszeniu do rozmiarow naemail 800x600 72dpi ?? Kiedy najlepiej przeprowadzac taki zmiany Photoshopem?
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez x-mac Zobacz posta
    Może ja i jestem zbyt tolerancyjny, ale nie widzę problemu z ostrością na Twoich fotkach. Nawet na tym małym zdjęciu (800px) są widoczne rzęsy dziecka, więc moim zdaniem, testować nie ma czego, chyba że tak jak podał ElSor - to co widać na większych odbitkach.
    Jeśli bardzo chcesz to zrób test na neutralnym RAWie (4x "0"), a dalej jak podał Max78. Ja nie mam czasu na testowanie, wolę robić zdjęcia, a jak któreś nie wyjdzie to do kosza
    Z autopsji, to 50-ce zdarza się prędzej nie trafić AF niż mydlić (oprócz f/1.4). Więcej optymizmu, walnięte egzemplarze mydlą "lepiej"!

dreamstorm - z EXIFa nie wynika, żeby to był RAW po obróbce, raczej "czysty" JPG.
    jak zrobnic neutralny RAW??
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez dreamstorm Zobacz posta
    Napisz jak otrzymujesz jpgi, czy z aparatu przy z RAWów ? Jak ja kupiłem 40D z tamronem to byłem załamany ostrościa. Pstrykam w RAWach i przeglądam w FastStonie. Okazuje się, że domyślnie Faststone nie ostrzy rawów i jest mydło. Po wrzuceniu do Lightrooma żyleta wszędzie. Można też w Faststonie włączyć lepszą jakość rawów ale ładują się dość długo. Dziwne , że rawy z Pentaxa K200D wyglądały od razu ostre

No ja pracuje w Photoshop, a przegladam z Bridge, nie mam pojecia czy on fabrycznie ostrzy jak Lightroom czy nie, moze ktos wie? Moze program Canona jaki dostalem z puszka bedzie do tego lepszy?? JPG-i robie z RAW.
    Ostatnio edytowane przez yellowpliszka ; 20-05-2009 o 04:24 Powód: Automerged Doublepost

Coś już napisał Awatar Bombee
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez yellowpliszka Zobacz posta
    a po zapisaniu jako JPG ->filter->sharpen i ktora opcja dalej?
    hej,
    ja tylko w tej kwestii
    poszukaj i poczytaj na temat opcji "Smart Sharpen...", jest to naprawde baaardzo fajna funkcja i daje duzo lepsze efekty a przede wszystkim chyba najwieksza kontrole w PS-ie nad "szarpaniem"

Na temat reszty sie nie wypowiem, bo nie chce wprowadzac w blad, ale sam z mila checia poczytam co maja do przekazania inni uzytkownicy forum.

Uzależniony Awatar ElSor
    Miasto
    Ozimek (OPO)

Domyślnie

RAW bez wzgledu na ustawienia "dopalaczy" w aparacie zawsze bedzie naturalny (dokladnie taki jaki rejestruje matryca).
    Wyostrzanie przeprowadza sie wywolujac RAWa do JPGa oraz po pomniejszaniu rozmiaru obrazka do np 800x533 czy innych.
    Unsharp Mask z ustawieniami 300 0.3 3 (tak mniej wiecej) LINK o ostrzeniu
    Ostatnio edytowane przez ElSor ; 20-05-2009 o 09:55
    A490+SDK
    Galeria CB | Sport CB || PhotoShop jest jak cebula . . . ma warstwy

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów