-
Bywalec
Kiedy ma się dosyć ciężki plecak i każdy kg się liczy to faktycznie warto pomyśleć o jednym obiektywie. Ja ostatnio idąc w Tatry też długo się zastanawiałem nad zestawem i zdecydowałem się na 10-22 noszone z przodu na szelkach w Lowepro Topload Zoom 1, w kieszonce prostokątna szara połówka Hitecha 0.9 (z miękkim przejściem), którą trzymałem do zdjęć ręką jak trzeba było - mimo, że brzmi absurdalnie, to naprawdę się sprawdzało (część zdjęć prezentowałem jakiś czas temu z mojej galerii: http://canon-board.info/showthread.php?t=53060 Do tego jeżeli chodzi o wspinaczkę wziąłbym np Panasonica GF1 z 20mm/1.7 - naprawdę niewielki, szybki AF, poręczny i będąc na ścianie można jedną ręką kadrować, jakość zdjęć wg mnie świetna (użytkuję jakieś 2 miesiące). Dla zainteresowanych też nagrywanie filmów w zupełnie przyzwoitej jakości. Co do teleobiektywu to faktycznie przydałby się do niektórych kadrów, ale jeżeli mam coś poświęcić to na pewno nie szeroki kąt. Pewnie zestaw 5D z 24-105 noszony z przodu też by dał radę, ale założę się, że zawsze wtedy chce się szerzej, za to 105 to i nie jest na tyle tele, żeby np zrobić kozicę w dużym przybliżeniu. Co do Samyanga 8mm, to faktycznie zakrzywienie perspektywy w zdjęciach typu deskorolka czy wspinaczka (robione z bliska) są ciekawe, ale poza tym jakoś drażni mnie ta nieliniowość.
Uprawnienia umieszczania postów