miałem... i nie będe miał.
Jest to szkło uniwersalne do bólu... a lekcja może i wazna ale i kosztowna.
miałem... i nie będe miał.
Jest to szkło uniwersalne do bólu... a lekcja może i wazna ale i kosztowna.
Canon 40D + BG-E2N => 5D MkII
24-105 f/4 IS USM L + 50 f/1.4
Speedlite 580EX II,SanDisk Extreme 8GB, Benro A-500EX + KB-1A...
Ja miałem (na szczęście tylko pożyczony) i mieć go już na pewno nie będę. W moim przypadku lekcja była bezpłatna - jednak czegoś ważnego mnie nauczyła. Jak napisał jeden z forumowiczów: jeżeli chcesz mieć szkło tanie i dobre, to musisz kupić dwa szkła: jedno tanie i drugie dobre.
C R5m2; C RF 24-70 L; C RF 100-500 L
dlatego napisałem "miałem...i nie będe miał"
Canon 40D + BG-E2N => 5D MkII
24-105 f/4 IS USM L + 50 f/1.4
Speedlite 580EX II,SanDisk Extreme 8GB, Benro A-500EX + KB-1A...
Canon 10-22. W tatrach nie odpinałem go od body.
hmm co do pytania jest ciężko tak naprawdę stwierdzić co będzie najlepszym uniwersalnym wyborem w góry.Zarówno tele jak i UWA są przydatne, kwestia pytania czy chcesz dźwigać to wszytko.Ja zawsze zadaje sobie pytania czy jadę np w góry czy jadę robić zdjęcia w góry.Jak to drugie no cóż poświecenie, dźwigam wszytko co się da.To tak jak himalaiści chcesz mieć wygodniej i czuć się lepiej dzwigaj dodatkowa butle z tlenem.ja bym dźwigał kilka szkieł aby czegoś nie przeoczyć
.
CANON Laik
Na upartego przy 22mm (efektywnie ok 35) da się już robić nawet portretyJeżeli bym miał brać tylko i wyłącznie jeden obiektyw w góry to właśnie byłby ten. Ale tak naprawdę ten wątek dotyczył obiektywu do fotografowania wspinaczki, a ujęcia szerokokątne są efektowne, szczególnie jeżeli fotografujący jest powyżej wspinającego się, ale z innej perspektywy, a w szczególności z większej odległości już się na wiele nie przyda.
Fotografuję bez pośpiechu... Mój sprzęt: 1/ Dobre i wygodne buty. 2/ Zestaw "Małpa z Brzytwą" czyli ΣSIGMALux 50mm f/1.4 EX DG HSM z przypiętym 5DMkII, zoom nożny, flash... jaki flash???
3/ Czasem także ΣSIGMA 12-24mm f/4.5-5.6 EX DG HSM i Carl Zeiss Planar T* 1.4/85 ZE
Ostatnio edytowane przez Kwazar ; 01-06-2009 o 19:17
5d, 50d, stałki, zoomy
Fotograf Bydgoszcz
Dysponuję studiem fotograficznym w centrum Bydgoszczy, 36m2, szukam chetnych!