Da się robić 70-200/4 bez IS bez statywu, przy trzymaniu czasu max 1/długość ogniskowej jest ok Dodatkowo raczej pancerna konstrukcja -- prawie zaczepno-obronny...

Jakość zdjęć jest świetna jak dla mnie. Bardzo lubię jego bokeh.
Fakt, że na kropie wąsko, ale można wygodnie coś "upolować" całkiem fajna portretówka, ostatnio zaanektowałam go z raynoxem do "marko" i w ogóle im dłużej mam to szkło tym bardziej je lubię.

PS. Te obiecane foty wrzucę może dziś albo jutro, przez ostatnie 2 dni nie miałam czasu włączyć komputera w domu...

PSPS. Oczywiście nie daję się pociąć, że to będzie najlepszy wybór dla Ciebie, ale jako stosunek jakość/cena jest naprawdę warty uwagi. Dałam za niego bodajże 200zł więcej niż za sigmę, a radość fotografowania jest nieporównywalnie większa.

PSPSPS. A w ogóle to najlepiej będzie jak na pierwszy wyjazd pojedziesz z kitem, i potem kupisz coś na ten koniec, na którym Ci częściej brakowało mm. Ja osobiście lubię "detale" i do tego dłuższa ogniskowa jest jak znalazł. W szerokich kadrach się gubię Choć z drugiej strony wszystko co mam kupiłam w ciemno (przepinałam się z kompaktu) przed wyjazdem i całe szczęście, że miałam farta i wszystko mi podpasowało