Strona 19 z 23 PierwszyPierwszy ... 91718192021 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 181 do 190 z 223

Wątek: Jaki obiektyw w góry?

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

Domyślnie Odp: Jaki obiektyw w góry?

góry górom nie równe
    np. w Pięciu Stawach mam zawsze za wąsko, ostatnio wziąłem Samyanga 8mm i było (w miarę) ok
    w Beskidach - zupełnie inna sytuacja, wystarcza standardowy "kit" (od 17 do 50 i wyżej)

Uzależniony Awatar PoulN

Cytat Zamieszczone przez cauchy Zobacz posta
    Chyba trochę przesadzasz z tą ciemnicą... I dlaczego używasz w górach MF?
    Jeśli sugestia @PrzemoWLKP dotyczyła 70-200 f4 to po podpięciu TC 2x robi się f8 - a to jest ciemnica i to na dodatek bez AF (a jeśli po poklejonych stykach to równie dobrze mogło by go nie być, a 1D pomijam z oczywistych względów) - to miałem na myśli pisząc MF, nie w sensie żeby manualnie ostrzyć. Jeśli natomiast chodziło o wersje f2.8 to czyt. post wcześniej.

Przytoczonego przeze mnie wcześniej Tamrona wielu taszczy w góry bo:
    - jest lekki i relatywnie mały
    - ma stabilizacje
    - na 300mm jest wystarczająco ostry do odległych landszaftów i nie tylko zresztą (ostrością równa się z 70-200 f2.8 non-IS na @200mm @2.8)
    - ma sprawny ultradźwiękowy AF
    - nie zamarza
    - jest tani... jakby nie było to też plus
    Ostatnio edytowane przez PoulN ; 05-04-2013 o 12:34

Coś już napisał

Mój chłopak ma Samyang 14mm f/2.8 i dużo fotografuje właśnie w górach, właściwie oprócz makro tylko krajobrazy fotografuje i przy tej cenie jest to fajne rozwiązanie, dobry kąt.

A jak Waszym zdaniem, w górach spisałby się naleśnik 40mm 2.8 ? U mnie wygląda to tak że mam w tej chwili tylko 70-200 elke i nic więcej. Szykuje sie wyjazd w góry i elke oczywiscie biore ze soba ale co ponizej 70 ? Nie mam nic, a w oko wpadł mi ostatnio owy naleśnik. Wiem ze wiele szkiel by sie tu nadalo ale w gre wchodzi tez cena - szkoda mi kasy na np 17-40L czy 10-22, nie robię zdjęć zawodowo aczkolwiek chciałbym jakąś jakość mieć na tych fotkach z gór. Naleśnik jeśli wierzyć opiniom ktorych jest mnostwo, jest tak ostry od pełnej dziury ze mozna sie golic, a cena 8 stów to spoko moge dac. O pięćdziesiątce nie myśle w ogole - za blisko 70mm, czterdziestka niby tez nie daleko ale te 10 juz zrobi roznice. Prosze o opinie o nalesniku w górach bo tylko jego biore pod uwage w tej chwili.

Uzależniony Awatar szambonur
    Miasto
    za siedmioma górami...

Cytat Zamieszczone przez Kotwica we wodzie Zobacz posta
    A jak Waszym zdaniem, w górach spisałby się naleśnik 40mm 2.8 ? U mnie wygląda to tak że mam w tej chwili tylko 70-200 elke i nic więcej. Szykuje sie wyjazd w góry i elke oczywiscie biore ze soba ale co ponizej 70 ? Nie mam nic, a w oko wpadł mi ostatnio owy naleśnik. Wiem ze wiele szkiel by sie tu nadalo ale w gre wchodzi tez cena - szkoda mi kasy na np 17-40L czy 10-22, nie robię zdjęć zawodowo aczkolwiek chciałbym jakąś jakość mieć na tych fotkach z gór. Naleśnik jeśli wierzyć opiniom ktorych jest mnostwo, jest tak ostry od pełnej dziury ze mozna sie golic, a cena 8 stów to spoko moge dac. O pięćdziesiątce nie myśle w ogole - za blisko 70mm, czterdziestka niby tez nie daleko ale te 10 juz zrobi roznice. Prosze o opinie o nalesniku w górach bo tylko jego biore pod uwage w tej chwili.
    Oczywiście że się sprawdzi, jak każdy inny, nie ma uniwersalnego i najlepszego obiektywu w góry, po prostu nie zrobisz szerokich kadrów, ani też długością nie pobuszujesz po przełęczach..., w myśl podstawowej zasady: najlepszym obiektywem jest taki który aktualnie masz przy sobie... tylko pamiętaj aby na grani nie cofać się do tyłu z przyłożonym aparatem do oka...

Bywalec
    Miasto
    Wlkp

Osobiście z naleśnika w górach jestem ekstremalnie zadowolony - jego waga i wielkość to po prostu bajka. Mimo że używam go na cropie głównie do zdjęć "reportażowych" (łańcuchy itp.), to kilka fajnych panoram również się trafiło. Polecam!

Bywalec
    Miasto
    Siedlce

Ja używałem na wyjazdy w góry głównie Tamrona 17-35mm, albo Canona 24-105. Myślę że to dobre uzupełnienie do 70-200mm.

Cytat Zamieszczone przez Bart Zobacz posta
    Osobiście z naleśnika w górach jestem ekstremalnie zadowolony - jego waga i wielkość to po prostu bajka. Mimo że używam go na cropie głównie do zdjęć "reportażowych" (łańcuchy itp.), to kilka fajnych panoram również się trafiło. Polecam!
    A jak wygląda sprawa z głośnością i szybkością AF ? wiem ze bedzie wolnieszy a jak z głośnością ? słychać fokusowanie z odległości metra od aparatu ? ;P wiem ze cudów nie bedzie poprostu przyzwyczailem sie do USM w elce. Milo mi czytac taka opinie bo tez mam cropa. A jakość zdjęć ? Zadowalająca ? Ostrość już od pełnej 2.8 ? Z góry dzięki za odpowiedź

Bywalec
    Miasto
    Bielsko-Biała

może trochę zdawkowo, ale napiszę tak
    apsc - c 10-20 , s 14, c70-200, t70-200
    ff - c 16-35, c 17-40, t 17-35, s 14, c 70-200, t70-200

Pełne uzależnienie Awatar axk
    Miasto
    SK

Szeroki kąt obowiązkowo (np. C 10-22).