Strona 17 z 23 PierwszyPierwszy ... 71516171819 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 161 do 170 z 223

Wątek: Jaki obiektyw w góry?

Pełne uzależnienie Awatar cauchy
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie Odp: Jaki obiektyw w góry?

Cytat Zamieszczone przez szambonur Zobacz posta
    Wyłącznie 5D z gripem, najlepiej 70-200 2.8 IS, pięciokilogramowy statyw do kompletu... plus oczywiście kilka stałek w plecaku na nocne foty i coś szerokiego najlepiej C 17-40, tak zaopatrzeni możemy komfortowo przemierzać górskie szlaki nie obawiając się iż warunki nas zaskoczą... żeby nie było, mówię całkiem poważnie...
    Komfortowo? hahahhaaa chyba że masz kogoś kto to nosi
    EOS R5 | EOS R6 | RF 14-35 | RF 70-200 | RF 85 | RF 400 | DJI Mini 3 Pro
    Flickr | YT

Pełne uzależnienie Awatar jacek_73
    Miasto
    53 N, 18 E

Cytat Zamieszczone przez cauchy Zobacz posta
    Komfortowo? hahahhaaa ...
    No tak zabrakło jeszcze zestawu 3 lamp plenerowych o mocy 600Ws i odpowiednich modyfikatorów.
    Jestę fotografę
    miszcz martwi się o podpis

Uzależniony Awatar szambonur
    Miasto
    za siedmioma górami...

Cytat Zamieszczone przez jacek_73 Zobacz posta
    No tak zabrakło jeszcze zestawu 3 lamp plenerowych o mocy 600Ws i odpowiednich modyfikatorów.
    zapomniałeś o zapasowych akumulatorach...

a tak na poważnie dylemat nie do rozstrzygnięcia. Bo góry górom nie równe. Inny sprzęt zabierzemy na szybką granióweczkę gdzie ogranicza nas ilość i ciężar sprzętu... Inaczej przygotowuje się jak idę specjalnie na zachód czy na wschód słońca, inaczej na zdjęcia nocne. Teraz co zamierzamy focić. Do rozległych krajobrazów szerokie szkło, ale np. jak pójdziemy na Radziejową focić Tatry to szerokie psu na budę... coś długiego i bardzo długiego...
    No chyba że mamy na myśli dzienny spacerek, z których planujemy przynieść pamiątkowe fotki to wtedy w zupełności wystarczy Tamron 28-75 - mam i sobie chwale...

Uzależniony Awatar PoulN

Cytat Zamieszczone przez jacek_73 Zobacz posta
    Nie, zabrakło małego, taniego w utrzymaniu ciemnej karnacji szerpy

Miasto
    za siedmioma górami...

Cytat Zamieszczone przez PoulN Zobacz posta
    Nie, zabrakło małego, taniego w utrzymaniu ciemnej karnacji szerpy
    Dobre zdjęcie to trzeba sobie wychodzić... i szukanie na siłę jakiegoś złotego środka mija się z celem... Szukać to można światła w górach a nie obiektywu który najlepszy...

Bywalec
    Miasto
    Las

Faktycznie podejscie do krajobrazow w gorach jest mocno wzgledne. W tym eoku w Alpach na nartach testowalem i 70-200 i 17-40. Oba spisaly sie doskonale. Gdybym mial z jednego zrezygnowac, to chyba z 70-200. Lepiej szerzej. Oczywiscie imho. A na cropie.... Jm... To jest kwestia wyobrazni i czucia szkla. I 50-ka, jak tylko dobrze czujemy- zrobimy fantastyczne zdjecia. A jak chcemy panoramy, to statyw, szklo, ktore nie ma dystorsji i kilka zdjec do laczanej panoramy. To jest dopiero moc!

Uzależniony Awatar tryton
    Miasto
    Kraków

Odkąd kupiłem pełną klatkę, zastosowanie szkieł mi się nieco ...przesunęło. Jak pisałem wcześniej nagle mój 100-400 zrobił się bardziej uniwersalny, bo na 100 nie tak ciasno.
    Teraz się okaże, czy będzie mi się chciało brać stare body 40D żeby nie musieć zmieniać szkieł. Oczywiście mówię o krótkich wycieczkach, bo tam gdzie większy ekwipunek to nadal pozostanie w moim przypadku body + 24-105 + 100 makro.
    Tryton
    --------------------------------------------------------------
    5DmkIII, 40D, 17-40L f4, 24-105L f4 IS, 50 f1.8 II, 85 f1.8, 100 f2.8L IS macro, 100-400L f4.5-5.6 IS

Początki nałogu

Cytat Zamieszczone przez tryton Zobacz posta
    Odkąd kupiłem pełną klatkę, zastosowanie szkieł mi się nieco ...przesunęło. Jak pisałem wcześniej nagle mój 100-400 zrobił się bardziej uniwersalny, bo na 100 nie tak ciasno.
    Teraz się okaże, czy będzie mi się chciało brać stare body 40D żeby nie musieć zmieniać szkieł. Oczywiście mówię o krótkich wycieczkach, bo tam gdzie większy ekwipunek to nadal pozostanie w moim przypadku body + 24-105 + 100 makro.
    No aaaaale tryton, co Twoja wypowiedź wnosi do wątku ?

Miasto
    za siedmioma górami...

Cytat Zamieszczone przez YaneC Zobacz posta
    Dla mnie osobiście bardzo dużo..., kolega zrozumiał że warto przeorganizować szklarnie po zmianie puszki i to ułatwi mu życie...

Uzależniony Awatar tryton
    Miasto
    Kraków

Cytat Zamieszczone przez YaneC Zobacz posta
    Tłumaczenie z polskiego na nasze:
    Po zmianie body chętniej i częściej w góry wezmę 100-400 z uwagi na zwiększoną uniwersalność.
    Gdy ograniczony ciężar => 24-105 i makro.
    Może będzie mi się chciało brać dwa body, żeby nie żonglować szkłami (mała dygresja).

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez szambonur Zobacz posta
    Dla mnie osobiście bardzo dużo..., kolega zrozumiał że warto przeorganizować szklarnie po zmianie puszki i to ułatwi mu życie...
    O, a jednak zostałem zrozumiany
    Tryton
    --------------------------------------------------------------
    5DmkIII, 40D, 17-40L f4, 24-105L f4 IS, 50 f1.8 II, 85 f1.8, 100 f2.8L IS macro, 100-400L f4.5-5.6 IS

Strona 17 z 23 PierwszyPierwszy ... 71516171819 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów