Strona 10 z 23 PierwszyPierwszy ... 8910111220 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 91 do 100 z 223

Wątek: Jaki obiektyw w góry?

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Terefere . Miałem, widziałem i jak powtarzam nie mam kieszeni jak wielbłąd . Uważam że to zawracanie głowy z tymi rozmiarami. I nie mówmy tu o 5D, bo to megakloc i do żadnej (nawet wielbłądziej ) kieszeni nie wejdzie. Jedyne co wchodzi do moich kieszeni jak idę w góry to mały kompakt - wszystko większe stanowi jakiś tam kłopot. I jak mam już go mieć to wolę mieć coś co rzeczywiście daje mi pełnię możliwości. Kupowanie kolejnego drogiego, do tego kulawego systemu po to tylko żeby mieć coś trochę mniejszego od dslr to IMVHO kompletny bezsens.

BTW: nie wiem jakie Ty masz kurtki i kieszenie ale w moich zmieszczenie EPL1 z obiektywem o którym mowa w kieszeni i to jeszcze na piersi to czysta abstrakcja.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Bywalec Awatar christof
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Odświeżam Mimo, że już wiele razy przekonałem się o tym że 10-22 wystarczy jako podstawowy obiektyw i tak zawsze robię, nosząc go w toploadzie z przodu. Zaczęło mnie korcić żeby wziąć jakiegoś zooma i w końcu przywieźć trochę innych kadrów niż szerokie, jednak póki co z dłuższych ogniskowych mam tylko 100 macro (nie L). Wzięlibyście do na wycieczkę w Tatry / Pieniny na weekend majowy czy szkoda nosić? Pomyślałem, że może przydać się również do jakiś krokusów, ale jednak jego ciężar i brak zooma trochę mnie hamuje.

Początki nałogu Awatar sprocket73
    Miasto
    Jaworzno

Domyślnie

Temat odświeżony, trochę czasu minęło, doświadczeń przybyło.
    Christof, a Tobie chodzi o dokładnie jeden obiektyw w góry, czy o to jaki zestaw obiektywów w góry? Pytanie drugie: zdjęcia chcesz robić raczej w większości tzw. artystyczne, czy bardziej reportażowe-fotorelacje?
    SPROCKET
    80D | C10-22 | C15-85 | C24 stm | C60 macro | C70-300 is II| 3 x CPL Marumi
    Moja wycieczkowa galeria

Coś już napisał

Domyślnie

moim zdaniem sam szeroki w góry to zdecydowanie za mało, dobry zoom jest zawsze potrzebny 24-105 to dobre rozwiązanie ale jak widać ze stopki masz mniej więcej zagospodarowane te tereny to może 70-200 f4 ? dobre tele w górach bardzo często bywa przydatne.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Toruń

Domyślnie

Też chciałem zachęcić do 24-105, byłby idealny zestaw zwłaszcza w parze z 10-22.

Bywalec Awatar christof
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sprocket73 Zobacz posta
    Christof, a Tobie chodzi o dokładnie jeden obiektyw w góry, czy o to jaki zestaw obiektywów w góry? Pytanie drugie: zdjęcia chcesz robić raczej w większości tzw. artystyczne, czy bardziej reportażowe-fotorelacje?
    Nie nie, 10-22 w życiu nie zostawie Chodzi mi o drugi, dodatkowy obiektyw.

Cytat Zamieszczone przez slavko6 Zobacz posta
    to może 70-200 f4 ? dobre tele w górach bardzo często bywa przydatne.
    No właśnie, najlepiej przydała by się wersja z IS'em, tylko, szukam póki co trochę tańszego rozwiązania... może ten "kit" 55-250 - mam duże opory do plastiku, ale ratio jakość / cena jest niezła z tego co oglądam.

Miasto
    Jaworzno

Domyślnie

Patrząc na zakresy najbardziej sensownym wydaje się dołożyć 24-105.
    Ale moje doświadczenia z zestawem 10-22 + 18-250 pokazały, że często chciałem mieć dłużej przy zapiętym 10-22 i szerzej przy zapiętym 18-250, więc było częste przepinanie. Po początkowym zachwycie nad 10-22 coraz częściej odczuwałem potrzebę dłuższych ogniskowych, szczególnie w otwartym terenie. Finalnie zdecydowałem się na 15-85 jako podstawowy obiektyw. Jest zarówno szeroki, jak i długi. Czy to była dobra decyzja na 100% będę widział po wakacjach, ale z pierwszych doświadczeń wydaje mi się że tak.

Oczywiście Ty możesz mieć zupełnie inne potrzeby. Moje zdjęcia to głównie fotorelacje, czyli pstrykam ciągle, utrwalając wszystke momenty wycieczki. Nie mam zbytnio czasu na szukanie kadrów, czekanie na światło itp. bo jak zostanę w tyle to muszę gonić pozostałych. Dlatego często rezygnowałem ze zdjęcia jeżeli czułem że trzeba przepiąć obiektyw tylko na jedno ujęcie.

Finalnie planuję mieć 4 obiektwy jako zestaw górski. Podstawowy 15-85 jako główny koń roboczy, 10-22 do szerokich 'artystycznych' ujęć, 60 do makr (bo tego też mi bardzo brakowało) i ewentualnie ciekawych ujęć na f/2.8
    Do dokupienia mam jeszcze tele C70-300IS może pod choinkę.
    SPROCKET
    Moja wycieczkowa galeria

Coś już napisał

Domyślnie

nie wiem co dla Ciebie oznacza chodzenie z aparatem po górach (po jakich górach), ale ciekaw jestem jak długo będzie chciało Ci się targać body + 4 szkła, razem z torbą i dodatkami waży to to tyle co plecak wyjazdowy i wygodne ani lekkie nie jest...

Bywalec Awatar christof
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

No właśnie pod spodem trochę sobie zaprzeczasz - z czym się zresztą zgadzam, że 24-105 na krótkim końcu w APS-C to porażka, wiem bo miałem, zaczynając od prawie 40mm to nieciekawie. Ten obiektyw jest po prostu dobry na pełną klatkę.

Ale moje doświadczenia z zestawem 10-22 + 18-250 pokazały, że często chciałem mieć dłużej przy zapiętym 10-22 i szerzej przy zapiętym 18-250, więc było częste przepinanie. Po początkowym zachwycie nad 10-22 coraz częściej odczuwałem potrzebę dłuższych ogniskowych, szczególnie w otwartym terenie. Finalnie zdecydowałem się na 15-85 jako podstawowy obiektyw. Jest zarówno szeroki, jak i długi. Czy to była dobra decyzja na 100% będę widział po wakacjach, ale z pierwszych doświadczeń wydaje mi się że tak.
    No z tym się zgadzam, ekwiwalent 24-136 wydaje się być znakomity.

Oczywiście Ty możesz mieć zupełnie inne potrzeby. Moje zdjęcia to głównie fotorelacje, czyli pstrykam ciągle, utrwalając wszystke momenty wycieczki. Nie mam zbytnio czasu na szukanie kadrów, czekanie na światło itp. bo jak zostanę w tyle to muszę gonić pozostałych. Dlatego często rezygnowałem ze zdjęcia jeżeli czułem że trzeba przepiąć obiektyw tylko na jedno ujęcie.
    Oglądam regularnie Twoje zdjęcia na picasa Sam jadę w Gorce do Rabki teraz, więc szczególnie ucieszyłem się z ostatniego zestawu Ja mam dokładnie jak Ty, szczególnie, że teraz jeszcze z dzieckiem w nosidełku, więc statyw i czekanie na ten moment to dopiero za parę lat pewnie.

Finalnie planuję mieć 4 obiektwy jako zestaw górski. Podstawowy 15-85 jako główny koń roboczy, 10-22 do szerokich 'artystycznych' ujęć, 60 do makr (bo tego też mi bardzo brakowało) i ewentualnie ciekawych ujęć na f/2.8
    Do dokupienia mam jeszcze tele C70-300IS może pod choinkę.
    4 obiektywy to mi już właśnie wydaje mi się trochę za dużo, dlatego chciałbym zabierać dwa nazwijmy to optymalne, czyli takie przy których najwięcej skorzystam, możliwe, że faktycznie najlepiej by było uzupełnić 10-22 tym 15-85, ale znowu pewnie będę narzekał, że te 85 to krótko. Te dylematy... :P

Miasto
    Jaworzno

Domyślnie

To była tylko taka teza do obalenia. Znając siebie, jestem pewny że ciągle chciałbym przepinać między jednym a drugim, więc dla mnie zestaw 10-22 + 24-105 odpada.

Rozumiem Twój dylemat, bo zestaw 10-22 + 15-85 jst w sumie dość krótki. Mnie zdecydowanie brakowałoby czegoś dłuższego.
    Z kolei zabieranie 100mm... jest bardzo mało uniwersalny. Wiem, bo jak kupiłem 60 macro to zabrałem go jako jedyny na parę wycieczek i robić tylko takie zdjęcia było mordęgą. Potem jak brałem go w zestawie z innymi, to przeważnie było tak, że zakładałem aby zrobić jakieś makro, ewentualne jeszcze coś aby wykorzystać to, że jest już założony... i zmiana na zoom.

Czy 4 obiektywy w góry to dużo... wydaje się że tak. Jednak w tym roku chodziłem z zestwem 3 obiektwów i było bardzo paktycznie. Na szyi aparat z jednym obiektywem, a dwa na pasku biodrowym plecaka w futerale z Saturna za 80zł. Można w tym kucać, biegać, kłaść się do robienia ujęć makro. Jak dla mnie wystarczająca swoboda ruchu i przede wszystkim możliwość wymiany obiektywu w marszu bez ściągania plecaka. Mam nadzieję, że jakoś uda mi się wymyśleć patent, żeby nośić jeszcze 70-300, tak, aby również był cały czas dostępny.
    SPROCKET
    Moja wycieczkowa galeria

Strona 10 z 23 PierwszyPierwszy ... 8910111220 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów