Co to są aberacje?![]()
Co to są aberacje?![]()
hmm google twoim przyjacielem http://encyklopedia.pwn.pl/142_1.html ;-)Zamieszczone przez Routlaw
Czyli przyczyna tych aberacji(których definicję znam, a mimo to nie widzę) leży po stronie obiektywu a nie mojej..?
popatrz na "piękny" niebieski obrys drzew na tle białego nieba
30D, C 17-40 f4 L, 50 f1.8, 70-200 f4 L, 430 ex, oraz -=iii=<)
CZYTAĆ I PAMIĘTAĆ !!!!
jeszcze trzy zdjęcia..
1) Trzeci dzień weekendu przyniósł piękna pogodę, poszliśmy jeszcze raz na szczeliniec.
2) Widok z naszej kwatery na Szczeliniec oświetlony zachodzącym słońcem
3) jak wyżej..
Tutaj jest zdjęcie ze szczelińca z zaznaczonym wycinkiem na którym czerwoną kropą jest zaznaczone miejsce z którego robiłem powyższe zdjęcia..
generalnie aberracje sa cecha obiektywu, ale wiadome jest tez to ze wraz z przymykaniem przyslony ich natezenie maleje.. czasmi ustepuja... tak wiec troche wplywu na nie mozna miec ;-)Zamieszczone przez Routlaw
Przy niektórych obiektywach CA rośnie wraz z przymykaniem przesłony.Zamieszczone przez Jac
A ogólnie to się czepiacie. Oceniajcie zdjęcia, a nie to czy gdzieś widać CA bo KITem czy innym Tamronem robione.
Wszystkie zdjęcia są robione KITem f między 6,3 a 8,0
a co do zdjec ;-) szczegolnie do tych "widokow" to przydala by sie jednak zabawa w HDR, chociaz ZTCMW to przeciez masz Cokina szare polowki?... az sie prosilo zeby ich uzyc, ja ostatnio sie troche pobawilem HDR na BUWie i tobie radza to samo uczynic wlasciwie ze wszystkimi widoczkami w ostrym sloncu... znikna CA a i zdjecia nabiora uroku ;-)
PS wszystkie oprócz ostatnich bo te oczywiście z Sigmy at70mm & at300mm
Na Cokina nie miałem tam czasu bo wycieczka za wycieczką i sam statyw był już utrudnieniem. A nad HDRem popracuje.. wkrótce. Dzieki za komenty