Strona 7 z 25 PierwszyPierwszy ... 5678917 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 247

Wątek: [Routlaw] reaktywacja

Pełne uzależnienie Awatar DoMiNiQuE
    Miasto
    Ostrów Wlkp.

Domyślnie

Gratuluje ...szkoda tylko, ze ta stronka we flashu zrobiona

Uzależniony Awatar Routlaw
    Miasto
    Brwinów k. Warszawy

Domyślnie Z dzisiejszego wiosennego spacerku :)

Oto kilka fotek z dzisiaj.. Robione Tamronem 28-75
    Nowość u mnie zdjęcia nie były kadrowane w PSie.. prosto z aparatu, tylko zmniejszone i szarpnięte..
    1) wiosna panie sierżancie
    2) moja lepsza połowa
    3)
    4)
    5) to już crop, bo nie miałem ze sobą sigmy a obiekt nie dał się blisko podejść
    Czekam na krytyki..
    14, 24, 50, 85, 135, 70-200

BLOG

Uzależniony Awatar FOTOGRAF
    Miasto
    Holandia, Polska

Domyślnie

1. ciekawa
    2. za duzo z gory wolnego miejsca, wg mnie lepiej wygladaloby jakbys zrobil to zdjecia nie poziomo lecz pionowo
    3. nie mam zdania
    4. natomiast to zdjecie mi sie podoba, ladnie zrobione, no i usmiech tez ladny :-)
    5. a makro jak makro podoba mi sie, ostatnio coraz bardziej lubie zdjecia makro, jestem ciekam jak mi wyjda w tym roku :-)

pozdrawiam :-)
    Nikon Lowepro Zeiss Tamron Sigma Sony VAIO Manfrotto i duzo innych dupereli
    Canon? moze niedlugo!

Początki nałogu Awatar perqsista
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Moim zdaniem fotki nie zyskały na tym że ich nie potraktowałeś Szopem. Światło było dość ostre. Gdzieniegdzie na granicy przepalenia. Pierwsze zdjecie zdecydowanie wymaga zwiększenia kontrastu i saturacji. Drugie przekadrowania akurat w tym portrecie nie potrafię zauważyc czynników uzasadniacjących centralne kadrowanie. Trzecie - ostre swiatło - jasne plamy na twarzy. Najlepszy ostatni portret i makro (tu jest bardzo fajnie). Dzisiaj po południu również robiłem zdjecia w podobnych warunkach . Wszystko w raw + postprocesing (jakoś nie mogę się przestawić na to ostrzejsze słońce). Wydaje mi sie, że bez kombinowania (filtry lub shop) nie ma co wychodzić na dwór przy pełnym słońcu o innych porach jak poranki późne popołudnia i wieczory. Żaden fotograf (z cyfrą) nie jest w stanie przeskoczyć naturalnych ograniczeń pojemności tonalnej matrycy robiac jpegi - prosto z aparatu. Reasumując - myślę, że jakbyś posiedział nad tymi zdjeciami przy kompie to by mogło być o wiele ciekawiej.

Miasto
    Brwinów k. Warszawy

Domyślnie

Dzięki za komentarze! Robiłem je w RAWach. Może jutro usiąde do nich i wycisne z nich wiecej. wrzuce je również i zobaczę co wtedy powiecie.. Co do kadrowania centralnego to musze więcej myśleć przy naciskaniu spustu.. Musze tak podchdzić do tego jakby PS nie istniał.. Dobrze że wiem co musze poprawić w warsztacie

BLOG

Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Routlaw
    Musze tak podchdzić do tego jakby PS nie istniał.. Dobrze że wiem co musze poprawić w warsztacie
    Ee-tam musisz, nie musisz Jak chwila jest ulotna i trafiłeś na TEN moment to pstrykasz jak wlezie bo za 0,5 sekundy moze być za późno. Efekt po przekadrowaniu w programie graficznym najprawdopodobniej będzie o wiele lepszy jakbyś się zastanawiał tę chwilę za długo i wykadrował idealnie w aparacie, ale by było już po ptokach. Moim zdaniem w takie idealne kadrowanie to się można bawić przy lanszaftach i ewentualnie jak masz swietne, komfortowe warunki zarówno dla fotografa jak i modela

Miasto
    Brwinów k. Warszawy

Domyślnie

No to jeszcze raz..
    1) Podciągnąłem kontrast i saturacje
    2) przekadrowałem, i kontrast podciągnąłem i odrobine kolory
    3) przekadrowałem, i kontrast podciągnąłem i odrobine kolory
    4) przekadrowałem, i kontrast podciągnąłem i odrobine kolory(tu chyba oryginał był lepszy)

BLOG

Miasto
    Poznań

Domyślnie

W takim razie pozwolę sobie pkazać o co mi chodziło na przykładzie jednego z twoich portretów

BTW. Robisz jeden podstawowy błąd w obróbce. Wołasz rawy w Adobe-RGB. I w takiej postaci je zapisujesz w jpg i prezentujesz w necie. Poczytaj o profilach i konwersji pomiędzy nimi. Żadna przeglądarka nie jest w stanie poprawnie wyświetlicAdobe-RGB. Jeżeli masz ustawiony taki profil roboczy w Photoshopie to przy publikacji w necie zawsze przeprowadź konwersjędo sRGB. Jeżeli nie wiesz o co chodzi w profilach to sobie ustaw sRGB jako przestrzeń roboczą.

http://www.cdrom.pl/index.php?title=...fotolab%C3%B3w

Początki nałogu

Domyślnie

Wolę te przycięte kadry, w oryginale jest zbyt dużo (jak dla mnie) niewykorzystanej przestrzeni.

W przypadku kwiatuszków albo też ucięłabym nieco z góry albo dała nieco większą GO.

Z tym, że ja niekoniecznie się na tym znam

Miasto
    Brwinów k. Warszawy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez perqsista
    Robisz jeden podstawowy błąd w obróbce.
    Podejżewam że robie ich więcej
    Poczytaj o profilach i konwersji pomiędzy nimi.
    Napewno to zrobie.. W ostatnim FVD jest artykuł o obróbce w PSie tylko ciągle czasu brak..
    Jeżeli nie wiesz o co chodzi w profilach to sobie ustaw sRGB jako przestrzeń roboczą.
    Zdecydowanie nie wiem co Ty do mnie rozmawiasz No ale poczytam, dzięki za odwiedziny i interesujące uwagi!

BLOG

Strona 7 z 25 PierwszyPierwszy ... 5678917 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów