Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 36

Wątek: Czyszczenie obiektywu 17-85 IS domowym sposobem

smoku83
    Guest

Domyślnie

Uwaga!!! nie rozbierajcie obiektywu poprzez odkręcanie pierścieni (post #1 i #5) i broń Boże czyścić go patyczkami gdyż w dniu wczorajszym to uczyniłem i żałuje tego bardzo gdyż powłoki soczewek są bardzo delikatne a w szczególności tej drugiej małej wewnętrznej ponieważ dotknięcie nawet bardzo sterylnym patyczkiem powoduje mazanie soczewek a przy tej metodzie dostęp do soczewek jest bardzo zły i próby czyszczenia skończą się mikro ryskami tego mniejszego szkiełka tj. w moim przypadku i w rezultacie pozostają tam zamazania.
    Dopiero dziś udało mi się w miarę doczyścić te soczewki poprzez odkręcenie pierwszej soczewki (patrz opis post #16 sposób łatwiejszy i niema śladu po jakimkolwiek rozkręcaniu czy też odklejaniu naklejki.) dostęp jest rewelacyjny.
    Uwaga jeśli to możliwe nie dotykajcie tych soczewek niczym do tego celu użyć odkurzacza i dmuchawki poprzez zbliżenie końca sącego w pobliże soczewki i dmuchaniem za pomocą dmuchawki w zalegający kórz który nie będzie się osadzał ponownie w innym miejscu lecz zostanie wciągnięty do odkurzacza.
    Teraz proszę o pomoc czy da się coś zrobić z tymi ryskami na szkłach!???

Pełne uzależnienie Awatar airhead
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

bo to dmuchać trzeba, nie macać palcami
    jeżeli sobie zasmużyłeś powłoki (bo to raczej je porysowałeś niż szkło), to wiele nie wymyślimy - na pewno to widać?
    może w serwisie wymienią Ci te soczewki?
    ew. jeżeli szkło ma dla Ciebie wartość mniejszą niż te 300zł za naprawę, możesz zmazać soczewki do końca... i pogodzić się ze zdjęciami tylko w pochmurny dzień :/
    Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
    Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

smoku83
    Guest

Domyślnie

puki co to na fotkach nic nie widać ale jak już przyświecę jakimś źródłem światła na soczewki to na tej drugiej widać chociaż te ryski są b. drobne lecz kto wie czy przy innej scenerii czegoś nie będzie widać na zdjęciach oraz ciekawe jak to wpłynie na jakość.
    A palcami to nie dotykałem tylko patyczkiem i zrobiła się smuga i wtedy wszystko się posypało przez jeden syf którego nie mogłem zdmuchnąć!
    Ten obiektyw to Canon 17-85 ile może kosztować wymiana szkiełek i jak mogę doczyścić te pozostałe smugi?

Pełne uzależnienie Awatar airhead
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

nie czyść już nic więcej, bo tylko więcej popsujesz
    Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
    Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Coś już napisał

Domyślnie

Ja w podobny sposób, czyli poprzez demonteż pierwszej soczewki wyczyściełm dawno temu starą sigme 100-300, jeszcze z analoga. teraz podovby problem mam z sigmą 28-300 i też musze spróbować.

PS. pisałem w tej sprawie do serwisu sigmy i tam sama diagnoza to koszt około 140 zł, natomiast naprawa (czyszczenie) od 370 zł.
    Ostatnio edytowane przez valdoo ; 23-01-2010 o 11:10

Bywalec Awatar galekeg
    Miasto
    Lublin

Domyślnie

Może się przyda domowym serwisantom
    http://www.photolinks.dk/manualer.htm
    SMENAZENITPRAKTICA(1 rok nikon)CANONCANON DIGITAL x2

Coś już napisał

Domyślnie

Muszę przyznać, że ciekawa lektura, a już na pewno przydatna.

Domyślnie Odp: Czyszczenie obiektywu 17-85 IS domowym sposobem

Jeśli ktoś się boi zaryzykować to pomogę w wyczyszczeniu obiektywu 17-85is i 28-135is

Coś już napisał

Cytat Zamieszczone przez galekeg Zobacz posta
    Może się przyda domowym serwisantom
    http://www.photolinks.dk/manualer.htm
    Dziękuje bardzo. czegoś takiego szukałem kilka ostatnich tygodni.

Dopiero zaczyna

tak się zastanawiam... może przy szkiełku wartym do 1000złotych rozkręcenie go to nie problem, ale z poważniejszym sprzętem chyba wolałabym serwisowi oddać tych kilka stów za wyczyszczenie go...

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów