Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 36

Wątek: Czyszczenie obiektywu 17-85 IS domowym sposobem

Miasto
    Otwock

Domyślnie

Dzięki, cieszę się że mogłem pomóc. Z tego co się orientuję naprawde dużo osób posiada ten obiektyw i pomimo jego niewielkich wad (według mnie oczywiście, bo dystorsje i aberacje całkowicie eliminuje DPP od ver.3.5.2.0) w swojej klasie przy tak niskiej cenie dzięki stabilizacji i USM jest najlepszym wyborem jako zamiennik obiektywu kitowego.
    Jeżeli kogoś interesuje, mogę napisać krótki manual jak wykonać samodzielnie matówkę z klinem i rastrem do Canona 400D i 350D, przerabiając matówkę od uszkodzonej lustrzanki analogowej (polecam matówki z aparatu Practica, niewiele ciemniejsza od orginału a z jasnymi m42 spisuje się świetnie)
    Ostatnio edytowane przez Jacek001 ; 19-05-2009 o 19:50
    Canon 400D, 17-85IS, Tamron 55-200, Kilka M42, Sunpak PZ42X, Sigma SD14, Sigma 30/1,4, Sigma 18-200 OS

Miasto
    Otwock

Domyślnie

Zdjęcie samodzielnie wykonanej matówki (zrobiłem ze 3 sztuki) i ciekawostka wykonałem uchwyt według metody podanej na forum przez użytkownika "piast9". Wbrew obawom przyklejony taśmą dwustronną trzyma się tak że nie mogłem go oderwać, poprawa kolosalna aparat leży znakomicie w dłoni (oczywiście można lepiej go wykończyć).
    1.
    2.
    Canon 400D, 17-85IS, Tamron 55-200, Kilka M42, Sunpak PZ42X, Sigma SD14, Sigma 30/1,4, Sigma 18-200 OS

Domyślnie

Świetnie, to cenne wskazówki są. Myślę, że warto rozbić wątek na dwa odrębne i podkleić w odpowiednim miejscu, bo potem się zmiesza i gdzieś zaginie. Pozdrawiam.

Coś już napisał Awatar bejrut
    Miasto
    London/Tbg

Domyślnie

dodam jezeli ktos ma problem z luzami w tamronie 17-50 2.8 ten filmik moze byc pomocny
    http://www.youtube.com/watch?v=IiOj-...eature=related

Miasto
    Otwock

Domyślnie

Ciekawy filmik. Napewno wiele osób skorzysta. Wcześniej na forum opisany był sposób czyszczenia poprzez odklejenie przedniej maskownicy ( pierścienia z napisami ) i odkręcenie przedniej soczewki. Mam pewne obawy czy ten sposób nie narusza własności optycznych obiektywu i ponadto pierścień maskujący po takiej operacji wygląda fatalnie ( w serwisie zakładają chyba nowy).

Bywalec
    Miasto
    KORD / IL - US

Domyślnie

No stary swietny poradnik o czyszczeniu...
    Ja czysycilem troche inaczej.
    Otoz : nalezy odkleic obrecz (ta z napisami na przodzie co jest dookola frontowej soczewki). Odkrecic trzy zrubki mocujace (zalane niebieskim klejem - latwo sie je odkreca. Najlepiej najpierw je troche dokrecic zeby zostawic slad na pierscieniu ktory trzyma soczewke. Po co? A po to zeby bylo wiadomo jak ustawic soczewke w stosunku do reszty (regulacja ma za zadanie wychwycenie jak najlepszej ostrosci - nastawiona fabrycznie). Podwazyc pierscien cienkim plaskim srubokretem , wyjac go a nastepnie wyjac soczewke. Mamy dostep do nastepnej soczewki i mozemy smialo wyczyscic i jedna i druga. Skladamy w kolejnosci odwrotnej. Soczeka frontowa ma bagnet wiec nie mozna sie pomylic. Pozniej pierscien , przykrecamy go tak aby srobki byly w miejsciu sladow. Przyklejamy obrecz z napisami i gotowe.
    Przez trzy lata czyscilem go ze trzy , cztery razy. Klej na obreczy nadal trzyma
    Pozdrawiam

PS. Nie trzeba rozbierac elektroniki...
    Ostatnio edytowane przez KORD/EPKK ; 24-05-2009 o 06:15
    airliners.net
    50D + BG-E2 + 70D
    + 17-40 L USM + 50 f1.8 STM + 24-105 L IS USM + EF 100-400 L IS USM + Sigma 150-600 S + SpeedLite 430EX

Miasto
    Otwock

Domyślnie

Jasne, też dobra metoda. Elektroniki przy czyszczeniu nie naruszasz. Odkręcenie tej szczotki ślizgowej nie ingeruje w elektronikę, da sie ją przykrecić tylko w jednej pozycji. Ja osobiście nie chciałem ingerować w optykę, dlatego wybrałem mój sposób.
    Pozdrawiam

piotrsla
    Guest

Domyślnie Czyszczenie i naprawa 17-85 is usm

Podaje link do zdjęć i czegoś w rodzaju tutoriala, jak rozebrać 17-85 i naprawic taśmę transmisyjną odpowiedzialna za zablokowanie przysłony (z tego co czytałem to to dośc czesta przypadłość)

http://doekle.nl/canon_17_85_IS_repair.html

Oczywiście według tego opisu można także wyczyścic obiektyw, choć radzę nie rozkręcać obiektywu dalej niż na 13-stym obrazku (potem będzie trudno złożyć..). Aktualnie jestem na etapie oczekiwania na nową taśme z allegro (koszt 95 pln z plastikowym mocowaniem lub 50,- za samą taśme którą trzeba przylutować). Jak ja otrzymam i uda mi się złożyć obiektyw podzielę sie wrażeniami. Pozdrawiam!

piotrsla
    Guest

Domyślnie

Oki, po odebraniu części i 5-ciu godzinach przy stole udało mi się złożyć obiektyw do kupy! Właściciel od którego dostałem uszkodzony obiektyw stwierdził, że chodzi nawet ciaśniej i płynniej niż jego nowy identyczny egzeplarz. W każdym razie da się samodzielnie naprawić zablokowaną przysłone (urwana taśmę) w Canon 17-85 is usm za 105 PLN + odrobina cierpliwości. P.S. Podaje jeszcze raz linki, którymi się wspomagałem:

http://doekle.nl/canon_17_85_IS_repair.html

http://www.silco.ee/lensfix

W razie pytań służę pomocą.

Pozdrawiam!

Pełne uzależnienie Awatar dinderi
    Miasto
    Raszyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek001 Zobacz posta
    Obiecane zdjęcia.
    Niestety zdjęcia sa niedostępne.
    Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
    09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.

---Moje zdjecia na FB---

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów