Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Wątek: [katharsis] noc muzeów - IPN

Bywalec
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie [katharsis] noc muzeów - IPN

Pierwsze próba reportażu w moim wykonaniu - proszę o zachowanie pewnej dozy łagodności przy zrównywaniu mnie z ziemią...

Noc muzeów - zwiedzianie IPNu, po raz pierwszy udostępnionego dla szerszej publiczności.

1. jeszcze przed oficjalną godziną rozpoczęcie imprezy w hallu zgromadził się spory tłumek. Już tam pojawili się reporterzy, których można było podglądać.

2. ale po krótkim oczekiwaniu można było zacząć zwiedzanie. Podejrzeć pracę IPN-owskiego skanerzysty.

3. przejść wśród słynnych-niesłynnych szaf z dokumentami, namiętnie filmowanych przez ekipy telewizyjne.

4. obejrzeć ekspozycje i wysłuchać którkich prezentacji pracowników

5. zobaczyć prawdziwy powiększalnik z francuską nalepką "ręce precz od Polski"

6. a także specjalistyczny sprzęt reprodukcyjny, na którym pracują tamtejsi specjaliści

7. choć jeszcze nie tak zaawansowany, żeby mógł zrekonstruować to, co zostało rozmyślnie zniszczone.

8. posłuchać komentarzy kompetentnych i miłych pracowników.

9. albo poprzeglądać mikrofilmy. Pasjonujące, choć męczące zajęcie.

Początki nałogu Awatar x-mac
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Nawet ciekawie poprowadzona relacja z wizyty w IPN-ie.
    Jak miałbym się czegoś czepiać (a reporterem nie jestem) to może trzy krótkie uwagi:
    #2 ostre światło za twarzą pana obsługującego skaner - lepiej można było skadrować bardziej z prawej, żeby zasłonić lampę jego własną głową.
    #4 czas za długi, bo albo pan opowiadający zbyt dynamiczny Pani po środku ucieka już z GO.
    #8 j.w., tym razem pani (jej twarz jest poruszona, do głębi)
    Ostatnie nieźle uchwycone - zainteresowanie młodego pokolenia historią PRL-u Generalnie problemem, jak to bywa w muzeach, jest słabe światło i co za tym idzie zwykle za długie naświetlenia bez lampy.
    marcin
    forma wynika z funkcji (ls) - mniej znaczy więcej (mvdr) - ornament to zbrodnia (al)

szukaj: 1 2 3

Bywalec
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

x-mac, dziękuję za komentarz i uwagi.

W sumie takie opublikowanie materiału, który ma tworzyć pewną całość, wymusza dyscyplinę, a po pewnym czasie pozwala spojrzeć na swoje prace z dystansem. Ja go już [trochę] nabrałam i wiem, że gdyby była druga szansa, zrobiłabym to zupełnie inaczej. Ale drugiej szansy nie będzie, ot, cały urok reportażu :P Ale nauka na przyszłość - bezcenna.

Gdyby ktoś mógł jeszcze coś podpowiedzieć - byłabym zobowiązana

Początki nałogu Awatar DonBolano
    Miasto
    Ostrów Wielkopolski

Domyślnie

na #4 chyba po prostu mala GO jest i wycelowana w długopis

Bardzo ciekawie opowiedziana historia. Sa ciekawe zdjecia i pasujace opisy. Jest bardzo dobrze
    Na świat spoglądam przez armatę...

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez x-mac Zobacz posta
    8. posłuchać komentarzy kompetentnych i miłych pracowników.
    No wiesz... Z IPNu mili i kompetentni?! Zwariowałaś?!!! Mam nadzieję, że nie jesteś osobą publiczną, bo w środowisku zbliżonym do "GW" byłabyś skończona...

Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez basala Zobacz posta
    No wiesz...
    GWoli wyjaśnienia - choć nie ja to napisałem, GW faktycznie nie czytuję. Prorok cy co?

katharsis - no właśnie, nie ma co się zniechęcać ale wyciągać wnioski i do przodu. Mój aktualny "reportaż" dotyczy dzieciństwa córeczki i sam wiele kadrów zepsułem, których odtworzyć już się niestety nie da, bo bobas rośnie!
    Z punktu widzenia zawodowca jest pewnie inaczej - jak coś zawali i naczelny w gazecie nie łyknie materiału to problem.
    marcin
    forma wynika z funkcji (ls) - mniej znaczy więcej (mvdr) - ornament to zbrodnia (al)

Bywalec
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez basala Zobacz posta
    No wiesz... Z IPNu mili i kompetentni?! Zwariowałaś?!!! Mam nadzieję, że nie jesteś osobą publiczną, bo w środowisku zbliżonym do "GW" byłabyś skończona...
    no wiesz, zrobili casting i specjalnie tych miłych i kompetentnych na imprezę wybrali, coby sobie pijara u gawiedzi poprawić

katharsis - no właśnie, nie ma co się zniechęcać ale wyciągać wnioski i do przodu. Mój aktualny "reportaż" dotyczy dzieciństwa córeczki i sam wiele kadrów zepsułem, których odtworzyć już się niestety nie da, bo bobas rośnie!
    Z punktu widzenia zawodowca jest pewnie inaczej - jak coś zawali i naczelny w gazecie nie łyknie materiału to problem.
    e tam, zawodowcą [] nie jestem, więc ten problem odpada. Chociaż - uwaga, chwalipięctwo - w pracy dość często robię reportaże z imprez wszelakich: traktuję to jako swego rodzaju poligon doświadczalny dla podszlifowania warsztatu. I w sumie informacja zwrotna od tzw. zwykłego odbiorcy jest pozytywna
    x-mac, masz gdzieś w sieci zdjęcia swojej małej królewny? :wink:

DonBolano, dziękuję za komentarz. GO rzeczywiście jest za płytka, bo robiąc większość zdjęć bez lampy (chciałam być mniej widoczna), nadrabiałam ISO i przesłoną, którą otworzyłam na full, czyli do 2,8. To właśnie moj wniosek-nauka na przyszłość: nie bać się przymykać przesłony i robić na większej GO. A na zdjęciu, o którym piszesz, ostrość poszła na pierwszą dziewczynę po prawej.
    Ostatnio edytowane przez katharsis ; 19-05-2009 o 15:22

Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez katharsis Zobacz posta
    x-mac, masz gdzieś w sieci zdjęcia swojej małej królewny? :wink:
    Nie, jeszcze nie "postawiłem" oficjalnej galeryjki naszej Oli, ale gdzieś spróbuję, może flickr, pbase albo CB? Teraz:
    - b. słabe fotki lecą tradycyjnie do kosza
    - lepsze obrabiam, jak czas pozwala, i na odbitki - jest stały sponsor: babcia
    - b. dobrych (moim zdaniem) nie ma - dlatego chce mi się doskonalić warsztat!

koniec OT
    marcin

Początki nałogu Awatar DonBolano
    Miasto
    Ostrów Wielkopolski

Domyślnie

Dziewczyna i długopis są w tej samej płaszczyznie, wiec oba elementy kadru weszły w GO Chociaz dlugopis wydaje sie byc poruszony bardziej niz sluchaczka :]
    Na świat spoglądam przez armatę...

Uzależniony

Domyślnie

GWoli wyjaśnienia - choć nie ja to napisałem, GW faktycznie nie czytuję. Prorok cy co?
    Nie wiem jak ja to cytowałem... A tak poza tym, żaden tam ze mnie prorok, po prostu człowiek układu.

Uprawnienia umieszczania postów