Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 14

Wątek: Pierścienie pośrednie do 450d

Dopiero zaczyna Awatar sh4de

Domyślnie Pierścienie pośrednie do 450d

Witam, chciałem się zapytać o pierścienie pośrednie do eos 450d
    mam zamiar po fotografować trochę makro, niestety nowy obiektyw jest nie na moją kieszeń.

Dlatego też pytam jak będą się sprawdzać
    http://www.allegro.pl/item630264520_...atyka_eco.html

takie pierścienie na mój kitowy obiektyw 18-55mm

jak z jakością i szczegółami? będą jakieś problemy?

mam jeszcze obiektyw 55-250 canona, czy go można również wykorzystać z tymi pierścieniami? czy tylko ten krótszy.

Prosiłbym o jakieś rady i ewentualnie przykłady fotek jak ktoś ma z tego zestawu.
    Ostatnio edytowane przez sh4de ; 17-05-2009 o 19:13
    450d | 10-22mm | 55-250mm

Coś już napisał
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Mialem te pierscienie, ale nie w wersji Eco, choc mysle, ze akurat odnosnie tego co chce napisac nie ma to znaczenia jaka wersja. Z sigma 18-200 dzialaly super, ale bylo to stosunkowo male odwzorowanie. Natomiast z kitem nie chcialy dzialac, pojawial sie error#o1. Bez pierscieni obiektyw ten dziala super. Na pocieszenie powiem, ze ten sprzedawca przyjmuje zwroty, wiec mozesz zamowic i sprawdzic, ewentualnie odeslac. Na koniec napisze cos, co moze byc oczywiste, ale nie licz na to, ze AF bedzie dzialal z tymi pierscieniami.

Pełne uzależnienie Awatar Eberloth

Domyślnie

Moim zdaniem pierścienie z automatyką w makro to jak kabriolet za kołem podbiegunowym. W makro i tak pracuje się na ustawieniach manualnych. Mogę wymienić Ci http://www.infoto.pl/pl/Products/477...ie_canon/Show/ za sześciopak piwa. Kupiłem tydzień temu, miałem raz nakręcone i nigdy więcej ich nie założę. Makro bez dedykowanego obiektywu = tylko Raynox DCR-250. Z obiektywem 55-250 da satysfakcjonujące powiększenia.
    Sprzęt - dekielek z przyległościami.
    Fumare humanum est!

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Eberloth Zobacz posta
    Moim zdaniem pierścienie z automatyką w makro to jak kabriolet za kołem podbiegunowym. W makro i tak pracuje się na ustawieniach manualnych.
    Ale przesłoną też jakoś trzeba sterować

Pełne uzależnienie Awatar mate00sh
    Miasto
    Warszawa & Mysiadło

Domyślnie

Dokładnie - obiektywy EF nie oferują sterowania przysłoną z poziomu obiektywu, więc bez styków będziesz miał z nich mniejszy pożytek niż z pierścieni M42 + np. Pancolar 1.8 50mm + przejściówka, a zapłacisz za nie więcej...
    "Aparat fotograficzny jest dla artysty kolejnym narzędziem. Jeżeli się nad tym zastanowić, to jest to mechanizm podobny do skrzypiec. To artysta jest w stanie tworzyć sztukę nie aparat." - Brett Weston

Uzależniony Awatar Selena
    Miasto
    Małopolska

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mate00sh Zobacz posta
    Dokładnie - obiektywy EF nie oferują sterowania przysłoną z poziomu obiektywu, więc bez styków będziesz miał z nich mniejszy pożytek niż z pierścieni M42 + np. Pancolar 1.8 50mm + przejściówka, a zapłacisz za nie więcej...
    Prawie się zgadzam :smile:
    Ale na pewno nie mniejszy pożytek :wink:

Ja jednak poleciłabym pierścienie z mocowaniem EF (bez styków też !!!).

Dlaczego ?
    1. Z obiektywami EF cześciowo można sobie poradzić, korzystając z przycisku podglądu GO.
    2. Fajne efekty są z 50/1,8 @1,8 z pierścieniami (innych jeszcze nie testowałam).
    3. Można podpiąć każdy system przez przejściówki. U mnie pierścienie pracują z Canon EF, M42, Leica-R... a jeszcze kusi mnie Yashica/Contax (Y/C). Mamy wtedy fajne macro i... jak już mamy przejściówki to zyskujemy fajne portretówki, tele itd.

W ten sposób jednymi pierścieniami pracuję z wszystkimi systemami jakie aktualnie posiadam, albo ... jeszcze będę mieć.
    Hmm... ostatnio kolega pochwalił się szkłami Canon FD... a takich jeszcze w rękach nie miałam :rolleyes:

Pełne uzależnienie Awatar mate00sh
    Miasto
    Warszawa & Mysiadło

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Selena Zobacz posta
    Prawie się zgadzam :smile:
    Ale na pewno nie mniejszy pożytek :wink:

Ja jednak poleciłabym pierścienie z mocowaniem EF (bez styków też !!!).

Dlaczego ?
    1. Z obiektywami EF cześciowo można sobie poradzić, korzystając z przycisku podglądu GO.
    Nie nie nie.
    Przycisk GO działa, jeżeli obiektyw jest elektrycznie podłączony do aparatu. Jak nie jest to działa tylko na pełnej dziurze.
    "Aparat fotograficzny jest dla artysty kolejnym narzędziem. Jeżeli się nad tym zastanowić, to jest to mechanizm podobny do skrzypiec. To artysta jest w stanie tworzyć sztukę nie aparat." - Brett Weston

Miasto
    Małopolska

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mate00sh Zobacz posta
    Nie nie nie.
    Przycisk GO działa, jeżeli obiektyw jest elektrycznie podłączony do aparatu. Jak nie jest to działa tylko na pełnej dziurze.
    Czyżbym zbyt duży skrót myślowy zastosowała ...

Można obiektyw (podpięty) przymknąć np. do f/5,6, odpiąć z wciśniętym przyciskiem GO i podpiąć do pierścieni. Rozwiązanie może nieco upierdliwe, ale... z braku innych możliwości to i tak całkiem sensowne rozwiązanie dla cierpliwych.

A, że macro, manuale itd. to zajęcie dla cierpliwych właśnie, to...

Dopiero zaczyna Awatar alloqba
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Można też to obejść, przy podłączonym obiektywie ustawiając przesłonę na manualu/AV na zadaną wielkość, trzymając przycisk podglądu głębi ostrości trzeba odkręcić obiektyw.

I.. gotowe! mamy obiektyw EF z regulowaną przesłoną (troszkę niewygodne, ale działą, do ostrzenia LV działa najlepiej, bo przy wyższych przesłonach i jeszcze z pierścieniami w wizjerze ciężko coś zobaczyć)

Edit: przedmówca był szybszy o kilka sekund

Miasto
    Małopolska

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez alloqba Zobacz posta
    Edit: przedmówca był szybszy o kilka sekund
    Tak jest !!!

Jako, że z natury dociekliwa jestem, rozwiązanie oczywiście osobiście przetestowałam dość dawno... i wróciłam do moich manualnych szkiełek :wink:

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów