Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Wątek: obiektyw do eos 300

troit
    Guest

Domyślnie obiektyw do eos 300

Witam pierwszy raz na tym forum
    Jestem posiadaczem analogowej lustrzanki EOS 300. Po kilkuletnią przygodzie z cyfrową i zmianie stajni na NIKONA, chciałbym ją reanimować (4 lata temu padł napęd w obiektywie Sigmy 28-105, zresztą zawsze był trochę ciemny 3,5 i mydlany). Teraz myślę o stałce 85 mm. Jakiego rodzaju obiektywu szukać i gdzie???
    Dzięki z ewentulaną poradę

Coś już napisał
    Miasto
    Namysłów

Domyślnie

Witam szanownego kolegę. A czy kolega wie co to wyszukiwarka? Istnieje coś takiego jak Google... Jest i na Allegro dział fotografia... Dla chcącego nic trudnego. Jedynym ograniczeniem może być tylko grubość Twojego portfela... Udanych łowów...

troit
    Guest

Domyślnie

No tak, ale chcę się zorientować w temacie. Np w przypadku Nikona, Sigma uchodzi za gorszy zamiennik, rzekomo przy Canonie jest inaczej. Czy szukać stałek Canona, czy Sigmy lub Tamrona??? W przypadku Nikkorów są stare niedrogie stałki, czy Canon ma coś takiego (obiektywy za 400-600 zł starej konstrukcji ale przyzwoite optycznie?). Szukam samodzielnie, ale chodzi mi raczej o porady dotyczące sytuacji na rynku obiektywów do analogów - jeżeli jest tak że trzeba za takie portretowe szkło zapłacić np. minimum 1600, to da mi do myślenia, czy "reanimować" system.

Domyślnie

Jak Cię stać to szukaj w Canonie. Osobiście, aktualnie, jestem na etapie dualizmu, rozwarstwienia między analogiem a cyfrą. Większość rodzimej "szklarni" podpinam pod dslr ( uważam że fotografia cyfrowa, w mniejszym stopniu wybacza błędy natury technicznej) pod analoga, z pełną satysfakcją, podpinam wszelakie wynalazki na M 42 i też jest fajnie. Niestety pierwotne slr (od czasu gdy moja lepsza połówka wyeksmitowała mnie z mojej łazienko-ciemni) umiera śmiercią naturalną .

troit
    Guest

Domyślnie

Dzięki. A przechodząc do szczegółów. W przypadku M42 rozumiem, że tylko manual. W przypadku Canona znalazłem takie szkło: Canon EF 50mm f/1.8 II (ok400-500 zł.). Czy to będzie miało AF na EOSIE 300?? Czy to format DX czy FX?

Pełne uzależnienie Awatar mate00sh
    Miasto
    Warszawa & Mysiadło

Domyślnie

EF 50 1.8 ma AF - prawie wszystkie obiektywy oznaczone EF mają silnik auto-focusa. W Canonie odpowiednikiem obiekywów DX są te oznaczone EF-S. Wszystkie obiektywy EF są przeznaczone do pełnoklatkowych aparatów (więc obsłużą także te niepełnoklatkowe).
    "Aparat fotograficzny jest dla artysty kolejnym narzędziem. Jeżeli się nad tym zastanowić, to jest to mechanizm podobny do skrzypiec. To artysta jest w stanie tworzyć sztukę nie aparat." - Brett Weston

troit
    Guest

Domyślnie

Wiesz co Mate00sh przejrzałem stare zdjęcie z tego EOSa to jednak w przypadku balansu bieli i zakresu tonalnego wygrywa on z cyfrą, również DX. Wiem że to nie odkrycie . W 2003 kupiłem małpkę canona A70, potem były kolejne kompakty, w końcu wróciłem do dlsr (Nikon D40X). Teraz jak patrzę na te zdjęcia z małpek to mi żal d. ściska że tyle lat zmarnowałem. Trzeba było korzystać z EOSa i czekać aż lustrzanki stanieją. Chyba w ramach powrotu do analoga najpierw wypróbuję stary zestaw - w Sigmie nadal działa manual za pomocą zielonej kropy poradzę sobie z ostrością przy portretach. W ramach obecnej pory roku ciemny koniec 105/5,6 jest to wykorzystania.

Uprawnienia umieszczania postów