Po resecie RAW - 1,2 sek, JPG 1 sekDzięki za hint
EDIT: Znalazłem przyczyne - C. Fn. 20. Włączenie na ON powoduje dłuższy zapis![]()
Ostatnio edytowane przez dr11 ; 30-05-2009 o 12:41
.
A u mnie z testu "write complete" 22 RAWy (218MB) - 22 sek.
Karta SanDisk Extreme IV (najstarsza edycja, oryginalna), zdjęcia dekielka
A co do pierwotnego tematu tego posta, to raz trafiłem na taki egzemplarz "SanDiska" Extreme IV, że po sesji z 5D przestała czytać, pomimo że nadal zdolna była po formacie w aparacie do ponownego zapisu poprzez czytnik kart.
Wszelkie próby odczytania jej zawartości prowadziły to zwieszki kompa pod OSX i Windowsem. Oczywiście karta okazała się podróbką, blisko 3 razy wolniejszą od oryginalnej![]()
Canon 40D + 5D + 7D + Canon EF 24-70mm f/2.8L USM + Canon EF 100-400mm f/4.5-5.6L IS USM + Canon EF 100mm f/2.8L Macro IS USM + Canon 16-35mm f/2,8L II USM + Speedlite 580EX II + Absynt + Becherovka
dr11 ma racje. Czas zapisu na karte nie ma nic wspolnego z tym czy sie upgrade'uje FW, czy sie wyciagnie baterie na 10 sek. oraz czy sie zrobi inne czary mary. Ja zrobilem kilka czynnosci na raz i zmienilem kilka parametrow CFn i wyciagnalem zle wnioski. A rzeczywiscie jest tak jak zauwazyl dr11, wlaczenie funckji CFn 20 'Add original decision data' powoduje wydluzenie czasu zapisu RAW z ok. 1 sek. na ok. 3 sek. Podobnie z czasem miedzy strzalem i wyswietleniem na LCD. Kto by sie spodziewal... taki stary aparat, a wciaz sie mozna czegos dowiedziec... a moze o tym pisza w instrukcji?
Podsumowując:
Jesli chcesz znaczaco (prawie 3 krotnie) skrocic zapis z bufora na karte przelacz CFn 20 na OFF ('Add original decision data')
Cichy sprobuj i powiedz, czy u ciebie tez dziala.
Ostatnio edytowane przez jatzzek ; 30-05-2009 o 18:07
why waste your time looking for proof?
what if the answer is never the truth?
A w 40D zmiana ustawienia funkcji CFn IV 6 'Dane identyfikacyjne orygin.' (odpowiednik CFn 20 'Add original decision data' w 5D) nie ma praktycznie zadnego wplywu na szybkosc zapisu bufor -> karta. Sprawdzilem.
why waste your time looking for proof?
what if the answer is never the truth?
Podejrzewam, że DIGiC liczy wtedy jakieś sumy kontrolne (a'la CRC) z danych fotki i dodaje do pliku. Po nich można jakimś softem dojść, czy zdjęcie było modyfikowane czy nie.
Agencja prasowa dostaje zdjęcie np. Dody z wakacjii mówią: "O, nie nie, tu coś było grzebane, dane się nie zgadzają, nie możemy uwierzyć, że to prawda"
.
.
U mnie było na OFF cały czas.
O obiektywach wiem prawie wszystko