Ostatnio edytowane przez tantal ; 16-05-2009 o 20:39
cos nie chca sie fotki zaladowac.. dopiero jak sie skopiuje linka i wklei do przegladarki to widac fotki.. dziwne.
a fotki bardzo ciekawe![]()
Ostatnio edytowane przez tantal ; 16-05-2009 o 21:40
Jak to mówią: jest ryzyko, jest zabawa![]()
Niezłe fotki, w naturze szerszenie niezbyt często się widuje - jak blisko musiałeś podejść z aparatem, żeby spojrzeć w oczy tym insektom?
#5 potencjalnie najlepszy, potencjalnie bo owad ucieka trochę z kadru (w prawo) - a dla wzmocnienia wrażenia dobrze by było (MSZ) umiejscowić go bardziej centralnie. Trochę zdziwiła mnie płytka głębia kompaktu z soczewką - fajnie jakby się zmieściła cała głowa z czułkami w GO, ale i tak brawa za odwagę!![]()
Cóż sprofanować Królową taką soczewką to spory nietakt i sporo mydła??:
Mam nadzieję dorwać ją jeszcze kiedyś z ostrzejszymi atutami w ręku, może przyprowadzi na spotkanie rodzinkę ?
6.
7.
8.
9.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Kurczę- "wyoptymizowałem" exify z fotek :-? , A720 IS ogniskowa 34,8 mm (odpowiednik 220mm dla FF), przysłona 7.1 (to pewnie 50 dla lustra), fioletowa Hoya 4+, odległość ostrzenia ok 17 cm, GO mniejsza niż 1 cm :-|, czas 1/160 i skrócić nie ma jak z taką GO a powyżej ISO 200 to na tym kompakcie rozpacz..., ISO 200. No i w kadrze mam 3,5cm x 2,6cm.
#5- to pełny kadr i to ja uciekałem, nie Onawięc nie znalazłem czasu na poprawkę :razz:. Hmmm...jak wyliczyć GO dla soczewki ?
W każdym razie morał jest taki, że pora na przesiadkę na przerobionego Heliosa albo Raynoxa??:
Największym aktem desperackiej odwagi z mojej strony było zamieszczenie tego tutaj, szerszenie IMHO są najmniej skore do bójki z człowiekiem spośród pasiastych żądloni.
Ostatnio edytowane przez tantal ; 17-05-2009 o 23:38 Powód: Automerged Doublepost
Z rodzinką nie chciałbyś się spotkaćwiem coś o tym. Cała kompania jest skłonna do ataku z byle powodu. Natomiast same są dość spokojne. Ostatnie zdjęcie pierwszej serii fajne, nawet podoba mi się ta ucieczka w prawo.
E tam, co najwyżej dotkną Cię wirtualne kąśliwe uwagi... Na żywo wrażenia z goła inne??:
Robiłem trochę tym kompaktem, więc uznanie za podjęcie "walki" w makro, a zwłaszcza z takimi obiektami!
Pomijając zalety i ograniczenia techniczne sprzętu, co mógłbym dodać do Twoich prac to chciałbym zobaczyć więcej z zachowań tych interesujących stworzeń. Wiem, że to prawie jak żądanie "więcej krwi!"
#8 szerszeń wygląda tak potulnie, nieomal się łasi...
#9 szerszeń-wegetarianin?![]()