Pokaż wyniki od 1 do 10 z 60

Wątek: jaka puszka i szkło

Mieszany widok

kundelyo
    Guest

Domyślnie

a SIGMA 28-70 f 3,5-4,5 AF ? bo kolega mi poradził i tanio i teraz się waham między 50mm a tym.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kundelyo Zobacz posta
    a SIGMA 28-70 f 3,5-4,5 AF ? bo kolega mi poradził i tanio i teraz się waham między 50mm a tym.
    C 50mm to "stałka", ma dobre światło i jest to Canon, w Sigmie masz możliwość wykorzystania większych ogniskowych (nie wiem czy zawsze możesz być blisko tematu fotografii, czy nie będziesz przeszkadzał) jest gorsze światło (to może mieć znaczenie, fotografujesz dynamiczne obiekty w warunkach zastanych), dolne 28mm na cropie to ponad 40mm, no i jest to Sigma warto przetestować egzemplarz na puszce. Generalnie to kosztem światła i marki dostajesz dodatkowe kilkadziesiąt mm na dłuższym końcu - czy warto? czy przypasuje Ci ta ogniskowa - nie wiem, trudno powiedzieć.

Awatar mandej
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kronos Zobacz posta
    (nie wiem czy zawsze możesz być blisko tematu fotografii, czy nie będziesz przeszkadzał)

O to wlasnie chodzi,W parku czy przed blokiem koledzy dadzą sie sfotografowac z bliskiej odleglosci ale juz w skate parku nie i trzyba pstrykac z dalsza... Dlatego moim zdaniem zoomik jak nic....(poza tym na codzien sie przyda)... A tak na marginesie jak wielu poczatkujacych fotografów kupuje pierwsze szkielko ze stala ogniskowa? (bo chyba niewielu)... Od czegos trzeba zaczac... A jak sie to"coś" poczuje to wtedy mozna isc dalej i inwestowac...
    kundelyo trzymam kciuki i powodzonka..

kundelyo
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mandej Zobacz posta
    O to wlasnie chodzi,W parku czy przed blokiem koledzy dadzą sie sfotografowac z bliskiej odleglosci ale juz w skate parku nie i trzyba pstrykac z dalsza... Dlatego moim zdaniem zoomik jak nic....(poza tym na codzien sie przyda)... A tak na marginesie jak wielu poczatkujacych fotografów kupuje pierwsze szkielko ze stala ogniskowa? (bo chyba niewielu)... Od czegos trzeba zaczac... A jak sie to"coś" poczuje to wtedy mozna isc dalej i inwestowac...
    Dzisiaj się pobawiłem kilka godzin, w 40d i co prawda zoom by się przydał ale całkiem całkiem jest, jak na razie to jednak na to szkło się decyduję,bo kolega ma go sprzedania za 180zł więc biorę.dzięki wszystkim wielki:grin: dobra robota

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mandej Zobacz posta
    A tak na marginesie jak wielu poczatkujacych fotografów kupuje pierwsze szkielko ze stala ogniskowa? (bo chyba niewielu)..
    No tak, chyba że ktoś przechodzi z analoga na cyfrę zmieniając system, z określonymi aspiracjami i docenia jakość stalek (i śpi na worku pieniędzy :-D). Również się przyłączam, i mam nadzieję że niedługo zobaczymy efekty Twoich zmagań.

PS. Sigmę warto przetestować na docelowej puszce (AF) bo różnie to bywa.

Uprawnienia umieszczania postów