Bez przesady... 50 jest uniwersalna chociaż na crop to nie 50. Gość pocyka i zlokalizuje to czgo potrzebuje. To że wszyscy "pro" robią zdjęcia skate i trickó rowerowych fisheye'm nie znaczy ze nie można zacząć od 50.
Daleko mi do mądrzenia. Cykam na 18-55IS a po jego zakupie sprzedałem 17-40L. Jeżeli będziesz miał kiedykolwiek 50 1,8 w ręce to zobaczysz co znaczy ręczne ostrzenie. Mam 50 1.8 i jest to świetny obiektyw ale nie do sportu, portret jak najbardziej. IMHO potrzebujesz w miarę dobrego AF i zooma. Masz do wyboru Sigmę 70-300 APO, dobra jakość kiepski AF w połączeniu z Canonem do kupienia za 500 zł, niestety będziesz musiał walić serią żeby coś zostawić, może jakiś używany 100-300 Canona albo 55-250? Akurat w twoim przypadku prawdopodobnie zawsze będziesz mógł sie cofnąć o kilka metrów i wykorzystać zooma. 17-85 wcale nie jest takim złym wyborem, na długim końcu jest całkiem niezły
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Dlatego, czy nie lepiej zacząć np od takiego 17-85, 18-55 i zobaczyć która ogniskowa przydaje się najbardziej ?
Ostatnio edytowane przez Tom77 ; 16-05-2009 o 15:04 Powód: Automerged Doublepost
O to chodzi że miałem okazje pstrykać nim przez tydzień, co prawda nikkora podpiętego do d300, i bardzo pozytywne mam odczucia.
Nikonowska 50 1.8 "trochę" się różni od 50 1.8 Canona.