Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Wątek: konwerter szerokokątny Emolux

Początki nałogu Awatar andrewjohn
    Miasto
    polski biegun ciepła

Domyślnie konwerter szerokokątny Emolux

Czy ktoś z Was ma jakieś doświadczenie z konwerterami szerokokątnymi firmy Emolux.Sprzedawca na allegro bardzo chwali jakość obrazu i brak zniekształceń (ale w końcu taka jego rola). Czy w ogóle warto interesować się czymś takim jako namiastką obiektywu szerokokątnego? (chodzi o zastosowanie wybitnie amatorskie np.podróżnicze).
    Canon EOS 450D+S10-20/4,5-5,6 + C15-85 IS USM+C50/1,8+C55-250 IS

Pełne uzależnienie Awatar mate00sh
    Miasto
    Warszawa & Mysiadło

Domyślnie

Z tym konkretnie nie miałem styczności, ale raczej takie rozwiązania jeżeli nie są dedykowane (tak jaki w kompaktach) pod konkretny obiektyw raczej się nie sprawdzają.
    "Aparat fotograficzny jest dla artysty kolejnym narzędziem. Jeżeli się nad tym zastanowić, to jest to mechanizm podobny do skrzypiec. To artysta jest w stanie tworzyć sztukę nie aparat." - Brett Weston

Miasto
    polski biegun ciepła

Domyślnie

mate00sh,co konkretnie masz na myśli,pisząc,że takie rozwiązania się nie sprawdzają? Myslisz o jakości zdjęć,ostrości,dystorsji? Chodzi mi o możliwość w miare taniego poszerzenia kąta obiektywu dla doraźnych potrzeb wakacyjno-wycieczkowych. Czy faktycznie będzie aż taka kaszana?

Pełne uzależnienie Awatar mate00sh
    Miasto
    Warszawa & Mysiadło

Domyślnie

Miałem kiedyś coś takiego nakręcone na 50mm i o ile w środku kadru jako taka ostrość była zachowana to na brzegach było mydło i potworne aberracje. Przypomnij mi na PW to poszukam jakiegoś zdjęcia. Powtarzam - nie wiem jak ten konkretny konwerter.
    "Aparat fotograficzny jest dla artysty kolejnym narzędziem. Jeżeli się nad tym zastanowić, to jest to mechanizm podobny do skrzypiec. To artysta jest w stanie tworzyć sztukę nie aparat." - Brett Weston

Miasto
    polski biegun ciepła

Domyślnie

W sumie to tak też podejrzewałem.Pewnie trzeba będzie jednak dozbierać na jakiś obiektyw szerokokatny...

Miasto
    polski biegun ciepła

Domyślnie

Żeby zakończyć temat: pożyczyłem ostatnio konwerter szerokokatny Raynox 0,7 i podłączyłem do mojego kita. Efekty: poszerzenie kata widzenia, ale wyrażne nasilenie dystrosji beczkowatej oraz znaczne pogorszenie ostrości i wzrost aberacji chromatycznych na brzegach kadru.Dla mnie wyniki są nie do przyjecia, nawet do okazyjnego sptrykania wycieczkowego. Wniosek dla mnie samego (ewentualnie również dla innych)- szkoda kasy na podobne ustrojstwa. mateOOsh miał zupełną rację.
    Ostatnio edytowane przez andrewjohn ; 18-05-2009 o 19:20

Domyślnie

Zachowałeś może fotki, chciałbym zobaczyć.
    Pozdrawiam Robert
    [SIGPIC][/SIGPIC]

Miasto
    polski biegun ciepła

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez RoboD Zobacz posta
    Zachowałeś może fotki, chciałbym zobaczyć.
    Sorry,ale nie zachowałem.

Początki nałogu Awatar Alde
    Miasto
    Koszalin

Domyślnie

Kiedyś bawiłem się konwerterem Titanium na Kita 18-55 tam było x0,42 i obraz dawał kołowy co mi akurat odpowiadało bo panoramy robiłem. Nie było tak źle super też nie było ale do normalnej fotografi lepiej kupić sobie np. przechodzaną Sigmę za 1200 i bedzie oki...
    ------------------
    Canon-Foto-Klub
    ------------------
    Sleeping in Light
    ------------------

It takes love over gold and mind over matter ...

Uprawnienia umieszczania postów