Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 21

Wątek: Pentacon f/2.8

Mieszany widok

Początki nałogu

Domyślnie Pentacon f/2.8

Co myslicie o tych obiektywach?
    Pentacon 135mm f/2.8
    Pentacon Auto MC 2,8 / 29MM
    sa bardzo tanie (100zl okolo) ale maja MF
    Ostatnio edytowane przez adzi ; 14-05-2009 o 12:20

Pełne uzależnienie Awatar mate00sh
    Miasto
    Warszawa & Mysiadło

Domyślnie

Dość przyzwoity obiektyw, może nie tak ostry jak Sonnar 3.5/135, ale całkiem przyjemny. Bardzo fajnie rozmywa tło (wielolistkowa przysłona ma praktycznie cały czas okrągły otwór).
    "Aparat fotograficzny jest dla artysty kolejnym narzędziem. Jeżeli się nad tym zastanowić, to jest to mechanizm podobny do skrzypiec. To artysta jest w stanie tworzyć sztukę nie aparat." - Brett Weston

Początki nałogu

Domyślnie

mate00sh: a co myslisz o tym szerokim?
    (edytowalem post w miedzyczasie i dodalem tez szerokikat )

Miasto
    Warszawa & Mysiadło

Domyślnie

Tego 29mm nie miałem nigdy w rękach, ale czytałem, że nic nadzwyczajnego. jak nie potrzebujesz aż tak szeroko to z czystym sercem mogę polecić Flektogona 2.4/35mm. Tylko, że raczej będzie droższy od Pentacona.
    "Aparat fotograficzny jest dla artysty kolejnym narzędziem. Jeżeli się nad tym zastanowić, to jest to mechanizm podobny do skrzypiec. To artysta jest w stanie tworzyć sztukę nie aparat." - Brett Weston

Początki nałogu

Domyślnie

W sumie najbardziej interesuje mnie ten 135mm f2.8 bo ma fajna przyslone do fotek, zeby ludzi napadac z krzakow lol.. a takie pytanie, czy latwo sie ostrzy na MF? i jeszcze widze ze chyba na allegro jest kilka wersji tego obiektywu, jakies electric, jakies rozne listki, nie rozumiem zbytnio o co chodzi.. http://allegro.pl/search.php?string=...personal_rec=0

Uzależniony Awatar Blindseeker
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez adzi Zobacz posta
    zeby ludzi napadac z krzakow
    W tym celu lepiej sprawdzi sie porządny kij / metalowa rurka. Taniej, a efekt będzie podobny.
    Ostatnio edytowane przez Blindseeker ; 14-05-2009 o 13:49

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

w trzycyfrowych korpusach ostrzy sie srednio latwo, ale przy odrobinie wprawy da sie. 135/2.8 jest akurat latwym obiektywem do zlapania ostrosci - przy szerokich katach bywa juz z tym gorzej.

w dwucyfrowych i jednocyfrowych korpusach nie ma najmniejszego problemu

co do obiektywow - mate00sh napisal to co ja bym sam powiedzial. bralbym Pentacona a w szerszy kat raczej nie wchodzil
    www albo tez flickr

Miasto
    Warszawa & Mysiadło

Domyślnie

Ja używałem takiego nie-electric. Electric jest nowszy, ale z twojego punktu widzenia (o ile nie robisz zdjęć Prakticą z serii PLC, VLC lub innej nowszej) nie ma znaczenia który weźmiesz. Choć wydaje mi się, że ten electric ma 6 listków przysłony i rozmycie tła może nie być tak ładne jak w starszych wersjach.

Początki nałogu

Domyślnie

co znaczy 3cyfrowy korpus :P?
    jak mam 350D to jaka przejsciowke musze kupic do tego 135mm pentacon?

Miasto
    Warszawa & Mysiadło

Domyślnie

Trzycyfrowy - bo numer trzycyfrowy Ty masz trzycyfrowy, więc ostrzenie manualne będzie trochę trudniejsze niż w bardziej zaawansowanych aparatach, ale nie przejmuj się, nauczysz się ostrzyć dokładnie. Musisz kupić przejściówkę EOS-M42. Są dostępne dwa rodzaje - zwykłe (około 50 zł) i z potwierdzeniem ostrości (jakieś 250 zł). Ten drugi typ pozwala aparatowi mówić Ci kiedy dobrze wyostrzyłeś.

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów