-
Pełne uzależnienie
Bawiłem się Tamronem 17-35 a sam używam sigmy 17-35 (tej 2 wersji z DG)
Oba wykonane całkiem dobrze.
Z tego co czytałem tamrony potrafią być bardzo ostre (egzemplarz który miałem w rekach był lekko mydlany) i rzadziej wystapuja problemy typu BF/FF. Wadą dla mnie jest af tego szkła no ale nie jest tak tragicznie
Tu masz porównanie Tamrona z Canonem -> http://canon-board.info/showthread.php?t=30164
Co do sigmy to jestem zadowolony, obraz akceptowalny na pelnym otworze przysłony, hsm działa całkiem przyzwoicie, ale jest 1 potezna wada tego szkla - nie jest ono programowalne co wiąże się z tym że jeżeli będziesz miał potrzebę kalibracji (tak jak ja) to:
Po 1 jeżeli masz gwarancję to poczekasz min. 30 dni roboczych na ściągnięcie płytki z japonii która umożliwi kalibrację szkła
Po 2 jeżeli nie masz gwarancji myślę że termin się jeszcze wydłuży + cena za taką przyjemność oscyluje/oscylowała w granicach 390 zł + koszty przesyłki DHL;em w obie strony (jakieś 60-70 zł).
Dla mnie sigma wygrywa jeżeli chodzi o cena/jakość - ja swoją kupiłem za 900 zł (na gwarancji) - dla mnie jest to bardzo dobry "standardowy zoom" dla crop'a w zastępstwie KIT'a lub jako uzupełnienie zakresu (w moim przypadku Tamrona 28-75).
PS. Widzę że kolega z Wrocławia, więc jakbyś chciał sobie przetestować sigmę to możemy się ustawić na jakiś wypad na miasto na zdjęcia.
Ostatnio edytowane przez gadget_zary ; 12-10-2009 o 10:31
Uprawnienia umieszczania postów