Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 12 z 12

Wątek: Ef 70-300 f/4-5,6 is usm ff?

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Grisha Zobacz posta
    Pierwszym zdjęciem chciałem pokazać, że AF to nie jest taka tragedia w tym obiektywie. 90% takich opinii pochodzi od ludzi którzy naczytali się optycznych. Fakt, że w porównaniu do pełnego USM to AF z 70-300 to slow motion. Ja wcześniej miałem Sigme 70-300 APO i na niej udawało mi się robić zdjęcia ptaków, a tam to rzeczywiście szybciej można ręcznie wyostrzyć. Prawda jest taka, że do 2000zł żadne szkło z długim końcem ok 300mm nie daje tego co to szkło. Często się porównywało do Lki 70-200, ale tam nie ma 300mm. Porównuje się do 55-250 ale tam jest jeszcze gorszy AF, gorsze wykonanie i nie ma dalej 300mm. Jak to szkło robi jakiś totalny szajs to się oddaje do serwisu, a najlepiej sprawdzać przed zakupem lub kupować przez internet i do 10 dni odesłać.

Co do zdjęć. Na drugim ewidentnie ostrość jest za blisko. Zdarza się i L. Możliwe, że w punkt AF załapał też filar i pogubił się. Pytanie na ile to jest powtarzalne. Ustaw jakąś puszkę, czy butelkę na murku, zrób 10 zdjęć i wtedy będzie wiadomo, czy to FF i żytnia czy coś nie tak z obiektywem.

Natomiast co do pierwszego zdjęcia to pod względem ostrości na pełnej dziurze przy 300mm tak jest o ile się zdjęcia w PSie lekko nie podciągnie. Obydwa natomiast niedoświetlone.
    Daleki jestem od oceniania szkła po opiniach innych. Testowałem te szkło w 2 sklepach i jedno było było pokroju szkła które trafiło się autorowi. Drugie ostrzyło dobrze na 300 ale nie wiem czy dałoby takie zdjęcia jak twoje. Problem w tym że kiepski egzemlarz był w sklepie gdzie można było go przetestować na powietrzu natomiast ten dobry tylko w zamkniętym pomieszczeniu. Najlepiej chyba kupować i odsyłać, aż sie trafi na ten dobry. Istnieje tez prawdopobieństwo, że odsetek tych kiepskich 70-300 jest niewielki lub wręcz znikomy a to co dostałem do ręki to leżak którego nikt nie chce kupić

Początki nałogu Awatar grzegorzki
    Miasto
    Cavan / Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Grisha Zobacz posta
    Obydwa natomiast niedoświetlone.
    A bo obiektyw ciemny :-D
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez Tom77 Zobacz posta
    a to co dostałem do ręki to leżak którego nikt nie chce kupić
    moze ma ten felerny numer seryjny co pisali na optycznych ?
    Ostatnio edytowane przez grzegorzki ; 21-05-2009 o 04:54 Powód: Automerged Doublepost
    6D - EF 24-70/2.8L USM + EF 50/1.8 II + EF 70-300/4-5.6 IS USM + EF 85/1.8 USM - 580EX II + YN565EX + YN568EX- YN-622C - Bowens 500R kit + akcesoria
    Nie mnie się wtrącać biskupom w robotę.

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów