Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 16 z 16

Wątek: Nissin Di 466 czy sunpak pf30x

Uzależniony Awatar FlatEric

Domyślnie

To Sunpak PF30X ma zoom?
    Bo na stronie Sunpaka i w instrukcji nic o tym nie piszą.
    Co prawda w instrukcji znajduje się dość enigmatyczna informacja o zasięgu błysku 15 m przy f/2 dla ogniskowej 35 mm - ale to i tak więcej niż dla nissina.

Pzdr

Grzesiu
    SX160 IS, a przedtem wadliwy A530 wymieniony w ramach gwarancji na wadliwy A550.
    Analogowy DeviantArt
    Wypociny formalne
    Wypociny techniczne

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Leszno WLKP

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez FlatEric Zobacz posta
    To Sunpak PF30X ma zoom?
    Bo na stronie Sunpaka i w instrukcji nic o tym nie piszą.
    Dobre pytanie.
    Wychodzi na to że ani ręcznego zoom'a nie ma ani tym bardziej automatycznego, czyli co, byłaby to stała - a zarazem MAX. liczba przewodnia?
    Jeśli jest to max liczba przewodnia, bez zoom'owania, to i tak porównując nissina i sunpaka wychodzi na to samo - sunpak MAX liczba 30, nissin Max 33 liczba. Dobrze kombinuję?
    podsumowując , jeśli mam rację to ta lampa sunpaka coraz mniej mi się podoba
    C20d; S17-70.DG, ,c55-250.IS, s120-400.DG.HSM.OS; C430ex; m42; Cokin P,A.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Leszno WLKP

Domyślnie

ok. teraz widzę skoro gdzieś tam wynalazłeś info o zasięgu 15m dla ogniskowej 35mm to pewnie stała ogniskowa dla tej lampy to 35, to analogicznie nissin faktycznie wychodzi tyci słabiej. - jednak dalej mam wrażenie że nissin wydaje się poważniejszą propozycją ze względu na swoje możliwości. Chyba że to ma być tylko pstrykawka
    C20d; S17-70.DG, ,c55-250.IS, s120-400.DG.HSM.OS; C430ex; m42; Cokin P,A.

Uzależniony Awatar FlatEric

Domyślnie

Nie do końca to samo. Sunpak ma stałą liczbę 30 dla ogniskowej 28 mm, a nissin ma zmienną, osiągając 33 dla ogniskowej 105 mm.
    Czyli można powiedzieć, że przy fotografowaniu obiektywem 105 mm obie lampy będą prawie równe mocą, ale przy 28 mm sunpak będzie znacznie mocniejszy - bo będzie miał nadal LP=30, a nissinowi LP spadnie pewnie o 1/3, gdzieś w okolice 22 pewnie, a może i mniej. Dla mnie to zdecydowana przewaga mocy sunpaka, jeśli chce się fotografować szerokim kątem.
    Ale nissin ma kąt świecenia do 24 mm, plus dyfuzor, do tego ten jakiś manual (redukcję siły błysku?) i chyba własną automatykę? Jakoś trudno mi to rozgryźć z dostępnych opisów...

Pzdr

Grzesiu

PS Ale kąt oświetlania dla sunpaka podają wprost dla 28 mm - nie wiem właśnie, dkąd się to 35 mm nagle wzięło w tym samym zestawieniu danych. Tym niemniej wychodzi, że sunpak jednak oświetla 28 mm.
    SX160 IS, a przedtem wadliwy A530 wymieniony w ramach gwarancji na wadliwy A550.
    Analogowy DeviantArt
    Wypociny formalne
    Wypociny techniczne

Domyślnie

Na allegro pojawił się wreszcie TUMAX 386 do canona niestety nie kosztuje już 409 pln tylko 469 pln MIMO CENY JEST TO LAMPA KTÓRA BIJE NA ŁEB SUNPAKA CZY NISSINA więc chyba warto dać te 60 pln więcej a mieć co konkretnego pod względem MOCY, OBRACANIA PION POZIOM, wbudowanego dyfuzora, i sporej ilości elektroniki na pokładzie
    Ostatnio edytowane przez mateuszkaratysz ; 15-05-2009 o 15:43

pal
    Guest

Domyślnie

Wszyscy piszą nie kupuj podróbki. Ja kupiłem sunpaka pf30X, bo potrzebowałem na już.
    Nie żałuję. Zrobiłem nią około 1000 zdjęć, więc mogę już coś powiedzieć.

Współpracuje z systemem TTL - prawie bez zarzutu. na lampie jest możliwość zwiększenie lub zmniejszenia mocy błysku. Przydaje się - warto zwiększyć gdy sufit jest wysoko.
    Zdjęcia o niebo lepsze niż przy lampie wbudowanej. Polecam amatorom.

Zalety produktu:
    Cena.
    Możliwość odchylenia na sufit 90,75,60 i 45 stopni.
    Ładuje się dość szybko gdy korzysta tylko z części mocy błysku

Wady produktu:
    Nie można obrócić prawo, lewo, ani za siebie.
    Na dwa paluszki - lampa długo się ładuje, a akumulatorki mają dość po jakiś 150 błyskach.
    Rachityczna klapka od baterii - trzeba bardzo uważać
    Brak zoomu.

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów