Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 16

Wątek: Nissin Di 466 czy sunpak pf30x

Domyślnie Nissin Di 466 czy sunpak pf30x

Jak w temacie proszę o odpowiedź , którą z nich wybrać. Proszę nie porównywać ich z innymi lampami CHODZI O TE KONKRETNE DWA MODELE.

W który z nich lepiej zainwestować : mam już swojego faworyta ale chcę się upewnić a może ktoś kto korzysta z jednej z tych lamp podzieli się swoimi wrażeniami.

Na Pytanie po co będzie mi ta lampa odpowiadam : "do błyskania"

Rozważcie suche fakty producentów i porównajcie.

Ja wyciągnę wnioski i kupie.

PZDR

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Leszno WLKP

Domyślnie

Jedyne sensowne różnice w tej klasie to:
    - liczba baterii 2 / 4: wiąże się to z czasem pracy na jednym komplecie, szybkością ładowania do następnego błysku.
    - rozmiar: mniejsze / większe - rzecz gustu - bardziej podpada pod punkt 1.
    - nissin na +: dyfuzorek pod 16mm.
    - nissin na + minimalnie większa liczba przewodnia.
    - nissin może działać jako slave z tego co widzę.

Wybór: NISSIN niezaprzeczalnie - nie sugerować się mniejszą lampą.

Obie lampy będą miały pewnie średniej klasy powtarzalność, czasami pewnie zawiedzie komunikacja, czasami pewnie zeświruje pomiar. O serwisie gwarancyjnym i zawodności boję się myśleć. Co canon to canon - kiedyś też stałem przed tym wyborem i skończyło się na kupnie 430ex - musiałem tyci dozbierać, ale nie żałuję - im człowiek coś poznaje lepiej tym szybciej dociera do niego że zamienniki wcale nie są the best.... chyba że ma nam to tylko dawać większą moc i możliwość pochyłu w pionie i TYLKO w pionie. Dla mnie priorytetem było pochył w pionie i poziomie, oraz niezawodna powtarzalność.
    C20d; S17-70.DG, ,c55-250.IS, s120-400.DG.HSM.OS; C430ex; m42; Cokin P,A.

Domyślnie

Witam ,też stoję przed wyborem nie drogiej lampy lecz w moim przypadku wybór jest troszkę inny a mianowicie Canon 380EX lub jak wyżej Nissin Di 466 .???
    I co teraz wybrać z tego co wiem C380EX to tylko sam automat zero ingerencji w dopalanie a Nissin 466 ma możliwość dopalania jeżeli za słabo sobie błyśnie .
    EOS 20D Canon Ultrasonic 28-105 f3,5-4,5.Canon

Domyślnie

Skłaniam się ku Nissinowi i jego kupię

Domyślnie

przy C380EX można w body regulować siłę błysku względem tego co policzy E-TTL w zakresie od -2 do +2

Dopiero zaczyna

Domyślnie

bodaj w marcowym digital foto video bylo zestawienie sporej ilosci lamp miedzy innymi nissin i sunpak.

Bywalec Awatar trolluch
    Miasto
    Nowy Dwór Mazowiecki

Domyślnie

ale w tym zestawieniu był tylko Nissin Di622, a z Canonów 430EX II i 580EX II
    coś Canona, coś Tamrona, a i Nissin się znajdzie

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Leszno WLKP

Wink

Cytat Zamieszczone przez bundyr88 Zobacz posta
    przy C380EX można w body regulować siłę błysku względem tego co policzy E-TTL w zakresie od -2 do +2
    a czemu myślisz że w nissinie/sunpacku nie będzie można ?
    chmmm... może źle zinterpretowałem twoją wypowiedź. wydaje mi się że obie można z body regulować mało tego obie można też z lampki regulować - mają taką funkcjonalność.
    Ostatnio edytowane przez snil ; 15-05-2009 o 08:09

Uzależniony Awatar FlatEric

Domyślnie

- nissin na + minimalnie większa liczba przewodnia.
    Ano nie. Nissin jest słabszy od sunpaka - bo nissin ma tą swoją LP=33 dla ogniskowej 105 mm, a sunpak ma LP=30 dla ogniskowej 28 mm. Szacunkowo dla 28 mm nissin będzie miał LP w okolicy 22-24.

Pzdr

Grzesiu

PS Na stronie Sunpaka http://www.sunpak.pl/wsparcie.php są do dostępne w pdf polskie instrukcje do lamp - można dokładnie obejrzeć jak i co się je.
    Ostatnio edytowane przez FlatEric ; 15-05-2009 o 10:53
    SX160 IS, a przedtem wadliwy A530 wymieniony w ramach gwarancji na wadliwy A550.
    Analogowy DeviantArt
    Wypociny formalne
    Wypociny techniczne

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Leszno WLKP

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez FlatEric Zobacz posta
    Ano nie. Nissin jest słabszy od sunpaka - bo nissin ma tą swoją LP=33 dla ogniskowej 105 mm, a sunpak ma LP=30 dla ogniskowej 28 mm. Szacunkowo dla 28 mm nissin będzie miał LP w okolicy 22-24.
    Podaj proszę źródło, bo nie mogę znaleźć nigdzie informacji o tym że te 30 to liczba przewodnia dla 28mm? wszędzie pisze tylko że liczba przewodnia sunpaka to 30 - a nie pisze dla jakiej ogniskowej? Może to stary - znany chwyt marketingowy
    osobiście bym raczej założył że skoro nie podają dla jakiej ogniskowej - to stara dobra prawda mówi że pewnie dla maksymalnej czyli 105.
    Ostatnio edytowane przez snil ; 15-05-2009 o 11:34

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów