Nieskonczonosc ma to do siebie, ze jest nieskonczonoscia i nie da sie jej wyostrzyc

U mnie szklo ustawione na horyzont ostrzy idealnie jakies 2-3mm na dzialce na znaczkiem 1m. Na nieskonczonosci ustawiony mam nieostre wszystko
Z sigma mialem tak podobnie. Gdy kupilem to pialem z radosci, ze mi sie nowka w ciemno kupiona za 1799,- ostra i bez wad (ostatni dzien stara cena..) Po jakims czasie sie okazalo, ze ona ma wady i to glownie front focusa... Manualnie ostrzyla ideal, cholernie fajne szklo (np, abberacje o NIEBO mniejsze niz Canon), ale w koncu nie po to kupilem aby w manualu krecic (do tego te wspaniale HSM w koncu..). Po serwisie mi wraca i co?? Kurde albo mam cos z oczyma, albo prawa strona mi mydli. Latam, fotografuje, tona sampli i loteria. Wiekszosc fakt prawo mydli, ale niektore sa super na calosci. Niestety teraz juz olewam AF, wszystko robie w manualu i obiektyw jest idealny:-D AF zawsze jakos tak mi wycelowal, ze bylo gdzies zle. Niby poprawiony i skalobrowany, ale jednak w 10mm zawsze cos zle sie wyostrzy (raz na dzialce ponizej 1m a raz powyzej, a raz trafi prawie na nieskonczonosci). Moze inaczej - AF uzywam tylko jesli zalezy mi na 1 obiekcie, ktory jest tak do 30m. Wtedy jest ok. Cos daleko jak duze przestrzenie w calosci to tylko M.
Ustaw szklo w manualu i jesli chcesz cos szeroko i z duza glebia (widoczek itd) to dajesz na manual, przeslona najmniej F8 i ustawiajac na ok 1m ZAWSZE trafisz idealnie ostre zdjecie. W F4 w 10mm to jedynie sens jesli masz jeden obiekt z bliska i chcesz go wyodrebnic (jak Twoje foto z reka osoby w samochodzie), inaczej nie ma sensu. Ktos napisal, ze ta sigma jest ostra od F11. Bzdurka. Zrobcie zdjecie canonem 10-22 albo tamronem 10-24 w F4 cos szeroko - tam gdzie af trafil bedzie ostro a inne zmienne w odleglosciach obiekty bedzie mydło (duza dziura + szeroki kat i tak zawsze bedzie i praw fizyki Pan nie zmienisz jak mowil Kobuszewski

.) Ja robilem testy i moja sigma jest ostra w F4 nawet na brzegach o ile obiekt jest rownomierny i na calosci kadru (sciana itd). Tak jest i zawsze bedzie. Szeroko (krajobraz, miasto) nigdy sie nie foci ponizej F8 bez wzgledu na ostrosc szkla.
takpoprostu -> olej AF i przetestuj szklo w M. Ustaw 10mm, F8 i ustaw manualnie na nieco ponad 1m na dzialce. Jak bedzie ostro wszedzie, to szklo jest ok. A AF juz bedzie tak mial.