Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 29

Wątek: Wątek księgowo-firmowy (odliczanie,amortyzacje,środki trwałe,leasing itd)

Mieszany widok

Uzależniony Awatar Sławek
    Miasto
    Częstochowa

Domyślnie

Coś mi nie chodzi....

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Sławek Zobacz posta
    Coś mi nie chodzi....
    Coś w 5d mkII, czy może coś innego, czego się nie sposób domyśleć ?
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Uzależniony Awatar Sławek
    Miasto
    Częstochowa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Cichy Zobacz posta
    Coś w 5d mkII, czy może coś innego, czego się nie sposób domyśleć ?
    Chyba miałem kłopoty z siecią .Moje posty się nie pokazywały. Pokazał się tylko ten bez sensu .

Uzależniony Awatar miklo
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

No to jedziemy dalej ;-) Braliście sprzęt w leasing? Macie już coś sprawdzonego? Grenke wygląda na drogi. Mnie interesowałby leasing na 11-12tys netto. Jakieś propozycje?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez miklo Zobacz posta
    No to jedziemy dalej ;-) Braliście sprzęt w leasing? Macie już coś sprawdzonego? Grenke wygląda na drogi. Mnie interesowałby leasing na 11-12tys netto. Jakieś propozycje?
    To ja się przyłącze, kwota podobna.

M.S.

Uzależniony Awatar ARN
    Miasto
    wieś pod Warszawą

Exclamation

Cytat Zamieszczone przez sluzalekmichal Zobacz posta
    To ja się przyłącze, kwota podobna.

M.S.
    Nie brałem sprzętu w leasing, ale wielokrotnie samochody. Sprzęt z reguły amortyzowałem jednorazowo (lub moja księgowa stosowała inne przyjazne podatnikowi rozwiązania).
    Jednak z doświadczeń najbardziej sobie chwalę współpracę z BRE-Leasing. Bez kłopotów i wymyślnych (oraz opłacanych dodatkowo jak zauważył p3cpl) zaświadczeń...
    Mnóstwo rzeczy i formalności załatwiałem telefonicznie lub/i mailem.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez miklo Zobacz posta
    Greenke nie jest takie złe w porównaniu z innymi firmami np Getin-em.
    W getinie, niezależnie czy to leasing na auto czy na inny sprzęt z początku wygląda pięknie, ale za wszystko każą sobie płacić, za każdy papierek, zaświadczenie itp itd. Mam u nich auto i za każdy kwitek np za zgodę na poruszanie się autem za granicą, za zgodę na wypłatę odszkodowania z AC, za wpis VAT-1 w dowód rejestracyjny itp itd płacisz.

A i jeszcze jedno, każda firma leasingowa dająca leasing na sprzęt wymaga dodatkowych zabezpieczeń z reguły ubezpieczenia , ode mnie na sprzęt za ok 6 tyś chcieli 400 zl rocznie ubezpieczenia /getin/.

Domyślnie

czy ktoś może mi podpowiedzieć, czy mogę sam obiektyw wciągnąć w środki trwałe jeżeli nie mam w nich aparatu?
    Jedno body mam z dofinansowania i nie mogę go wciągnąć, ale mam na nie umowę kupna. Drugie body mam prywatne i to ewentualnie mógłbym od kogoś niby kupić i zaliczyć też jako środek trwały, ale czy muszę?
    sprawne lewe oko i trochę gratów ułatwiających życie
    niewiele piszę, więcej czytam, jeszcze więcej myślę
    Fotograf ślubny

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tomba Zobacz posta
    czy ktoś może mi podpowiedzieć, czy mogę sam obiektyw wciągnąć w środki trwałe jeżeli nie mam w nich aparatu?
    Jedno body mam z dofinansowania i nie mogę go wciągnąć, ale mam na nie umowę kupna. Drugie body mam prywatne i to ewentualnie mógłbym od kogoś niby kupić i zaliczyć też jako środek trwały, ale czy muszę?
    Po kontakcie z doradcą iFirmy mam odpowiedź, moze się komuś przyda:

Jeżeli obiektyw może działać z różnymi aparatami to może być odrębnym środkiem trwałym. Symbol KŚT: 537.
    sprawne lewe oko i trochę gratów ułatwiających życie
    niewiele piszę, więcej czytam, jeszcze więcej myślę
    Fotograf ślubny

Bywalec Awatar MarcinekP
    Miasto
    Kostrzyn nad Odrą

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tomba Zobacz posta
    Po kontakcie z doradcą iFirmy mam odpowiedź, moze się komuś przyda:

Jeżeli obiektyw może działać z różnymi aparatami to może być odrębnym środkiem trwałym. Symbol KŚT: 537.
    Witam,
    to jakiś "skromny doradca".
    Tak, oczywiście możesz obiektyw wciągnąć jako osobny środek trwały (oczywiście po spałnieniu wymogów formalnych) ale....
    musisz mieć do czego go podłaczyć.
    W innym przypadku w trakcie kontroli natychmiast zostanie amortyzacja takiego obiektywu wywalona z kosztów...
    a dlaczego, ano dlatego, żeby coś wpisać po stronie kosztów, powinno to mieć jakikolwiek z przychodem. W przypadku samego obiektywu ciężci Ci będzie uzasadnić taki związek...
    No ale są napewno ludzie, którzy to potrafią

pozdrawiam
    ___
    Canon

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów