Pokaż wyniki od 1 do 10 z 29

Wątek: Wątek księgowo-firmowy (odliczanie,amortyzacje,środki trwałe,leasing itd)

Mieszany widok

Domyślnie

czy ktoś może mi podpowiedzieć, czy mogę sam obiektyw wciągnąć w środki trwałe jeżeli nie mam w nich aparatu?
    Jedno body mam z dofinansowania i nie mogę go wciągnąć, ale mam na nie umowę kupna. Drugie body mam prywatne i to ewentualnie mógłbym od kogoś niby kupić i zaliczyć też jako środek trwały, ale czy muszę?
    sprawne lewe oko i trochę gratów ułatwiających życie
    niewiele piszę, więcej czytam, jeszcze więcej myślę
    Fotograf ślubny

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tomba Zobacz posta
    czy ktoś może mi podpowiedzieć, czy mogę sam obiektyw wciągnąć w środki trwałe jeżeli nie mam w nich aparatu?
    Jedno body mam z dofinansowania i nie mogę go wciągnąć, ale mam na nie umowę kupna. Drugie body mam prywatne i to ewentualnie mógłbym od kogoś niby kupić i zaliczyć też jako środek trwały, ale czy muszę?
    Po kontakcie z doradcą iFirmy mam odpowiedź, moze się komuś przyda:

Jeżeli obiektyw może działać z różnymi aparatami to może być odrębnym środkiem trwałym. Symbol KŚT: 537.
    sprawne lewe oko i trochę gratów ułatwiających życie
    niewiele piszę, więcej czytam, jeszcze więcej myślę
    Fotograf ślubny

Bywalec Awatar MarcinekP
    Miasto
    Kostrzyn nad Odrą

Domyślnie

Po kontakcie z doradcą iFirmy mam odpowiedź, moze się komuś przyda:

Jeżeli obiektyw może działać z różnymi aparatami to może być odrębnym środkiem trwałym. Symbol KŚT: 537.
    Witam,
    to jakiś "skromny doradca".
    Tak, oczywiście możesz obiektyw wciągnąć jako osobny środek trwały (oczywiście po spałnieniu wymogów formalnych) ale....
    musisz mieć do czego go podłaczyć.
    W innym przypadku w trakcie kontroli natychmiast zostanie amortyzacja takiego obiektywu wywalona z kosztów...
    a dlaczego, ano dlatego, żeby coś wpisać po stronie kosztów, powinno to mieć jakikolwiek z przychodem. W przypadku samego obiektywu ciężci Ci będzie uzasadnić taki związek...
    No ale są napewno ludzie, którzy to potrafią

pozdrawiam
    ___
    Canon

Bywalec Awatar simon83
    Miasto
    Września

Domyślnie

Jedno body mam z dofinansowania i nie mogę go wciągnąć, ale mam na nie umowę kupna.
    To dofinansowanie z PUP czy bezposrednio z UE? Nie masz FVAT na zakupione z dofinansowania body (co byloby podstawa do kosztow)?
    Pozdrawiam, Szymon Zdziabek
    Blog: http://szymon.zdziabek.net/blog

Uprawnienia umieszczania postów