Pokaż wyniki od 1 do 10 z 29

Wątek: Wątek księgowo-firmowy (odliczanie,amortyzacje,środki trwałe,leasing itd)

Widok wątkowy

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sluzalekmichal Zobacz posta
    Jeśli zakładasz, że przed upływem roku sprzedasz aparat to wrzucasz go w koszty w całości.
    Ale ten aparat to niby mam na magazynie (sklep) czy kupiony na wyposażenie firmy ?

Cytat Zamieszczone przez arturs Zobacz posta
    Dokładnie - jesli będzie to środek "obrotowy" to jest traktowany jak towar - i w zasadzie w koszty możesz wpuścić ale wtedy musisz go sprzedać bo sobie w razie kontroli napytasz kłopotów, natomiast jeśli zamortyzujesz go jednorazowo to wtedy będzie środkiem trwałym, narzędziem "na stanie" firmy jak wiertarka czy młotek
    A jeśli kupuję aparat i przewiduję używać go nie dłużej niż rok, i sprzedać potem poniżej kosztów zakupu ?

Cytat Zamieszczone przez miklo Zobacz posta
    Aha - to mnie interesuje amortyzacja ;-) Tak czy owak - mam księgową i w maliny nie wejdę. Uff ;-)
    Nie byłbym taki pewien, o jednorazowej amortyzacji to nawet do końca w moim US nie potrafili mi wyjaśnić co i jak, a co dopiero księgowa..

PS> Poczytałem trochę i faktycznie - jeśli kupię aparat np dziś i zamierzam sprzedać go przed upływem roku, to można wrzucić jednorazowo w koszt. Jeśli przekroczy się jednak ten rok, to nikt nam głowy nie urwie - trzeba tylko wrzucić aparat w środki trwałe i wyprostować procedurę amortyzacyjną.

http://www.vat.pl/srodki-trwale/index.php
    Ostatnio edytowane przez Cichy ; 12-05-2009 o 17:26
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Uprawnienia umieszczania postów