Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 29

Wątek: Wątek księgowo-firmowy (odliczanie,amortyzacje,środki trwałe,leasing itd)

Coś już napisał Awatar wacho

Domyślnie Wątek księgowo-firmowy (odliczanie,amortyzacje,środki trwałe,leasing itd)

jakiś czas temu poruszałem ten temat, a teraz już wiem na pewno więc dzielę się informacjami:

zakup 5dII (oraz innego drogiego sprzętu) można wsadzić w koszty w całości za jednm razem - będzie to środek trwały, ale nie trzeba go amortyzować !

dotyczy to małych firm - o obrocie do 800tys. euro rocznie

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wacho Zobacz posta
    jakiś czas temu poruszałem ten temat, a teraz już wiem na pewno więc dzielę się informacjami:

zakup 5dII (oraz innego drogiego sprzętu) można wsadzić w koszty w całości za jednm razem - będzie to środek trwały, ale nie trzeba go amortyzować !

dotyczy to małych firm - o obrocie do 800tys. euro rocznie

A to ciekawe. Jakim niby cudem bez amortyzacji ? Też kupowałem mkII na firmę i raczej nie ma możliwości uniknięcia amortyzacji. Jest oczywiście amortyzacja jednorazowa, no ale to też amortyzacja i nie można jej stosować ot, tak sobie, są pewne procedury.
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Cichy Zobacz posta
    A to ciekawe. Jakim niby cudem bez amortyzacji ? Też kupowałem mkII na firmę i raczej nie ma możliwości uniknięcia amortyzacji. Jest oczywiście amortyzacja jednorazowa, no ale to też amortyzacja i nie można jej stosować ot, tak sobie, są pewne procedury.
    Jeśli zakładasz, że przed upływem roku sprzedasz aparat to wrzucasz go w koszty w całości. Pamietaj tylko, że US na pewno sprawdzi w toku kontroli czy faktycznie sprzedałeś go przed upływem roku.
    Poczytaj jaka jest definicja środka trwałego.

MS>

Uzależniony Awatar miklo
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Że niby trzeba w ciągu roku sprzedać, jeśli amortyzuje się jednorazowo? Czy źle coś zrozumiałem jednak (mam nadzieję)...?

EDIT: Chodzi Ci o to, że sprzęt używany poniżej roku nie jest środkiem trwałym i można go po prostu wsadzić w koszta bez amortyzacji tak? A co to za różnica z praktycznego punktu widzenia dla jednoosobowej działalności / małej firmy?
    Ostatnio edytowane przez miklo ; 12-05-2009 o 14:11

Uzależniony Awatar ARN
    Miasto
    wieś pod Warszawą

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez miklo Zobacz posta
    Że niby trzeba w ciągu roku sprzedać, jeśli amortyzuje się jednorazowo? Czy źle coś zrozumiałem jednak (mam nadzieję)...?

EDIT: Chodzi Ci o to, że sprzęt używany poniżej roku nie jest środkiem trwałym i można go po prostu wsadzić w koszta bez amortyzacji tak? A co to za różnica z praktycznego punktu widzenia dla jednoosobowej działalności / małej firmy?
    Kwestia księgowania - bo albo to będzie środek trwały, zamortyzowany jednorazowo, albo środek obrotowy

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sluzalekmichal Zobacz posta
    Jeśli zakładasz, że przed upływem roku sprzedasz aparat to wrzucasz go w koszty w całości. Pamietaj tylko, że US na pewno sprawdzi w toku kontroli czy faktycznie sprzedałeś go przed upływem roku.
    Poczytaj jaka jest definicja środka trwałego.

MS>
    ale powinieneś go sprzedać z zyskiem bo inaczej w razie kontroli prosisz się o kłopoty - więc interesu nie ma za dużego.. a jeśli wykażą że używałeś go jako narzędzia pracy a figurował w kwitach jako towar handlowy to tez nie bardzo..

nie, nie można tak sobie.. poniżej wyjaśnienie

Cytat Zamieszczone przez ARN Zobacz posta
    Kwestia księgowania - bo albo to będzie środek trwały, zamortyzowany jednorazowo, albo środek obrotowy
    Dokładnie - jesli będzie to środek "obrotowy" to jest traktowany jak towar - i w zasadzie w koszty możesz wpuścić ale wtedy musisz go sprzedać bo sobie w razie kontroli napytasz kłopotów, natomiast jeśli zamortyzujesz go jednorazowo to wtedy będzie środkiem trwałym, narzędziem "na stanie" firmy jak wiertarka czy młotek
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Uzależniony Awatar miklo
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Aha - to mnie interesuje amortyzacja ;-) Tak czy owak - mam księgową i w maliny nie wejdę. Uff ;-)

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sluzalekmichal Zobacz posta
    Jeśli zakładasz, że przed upływem roku sprzedasz aparat to wrzucasz go w koszty w całości.
    Ale ten aparat to niby mam na magazynie (sklep) czy kupiony na wyposażenie firmy ?

Cytat Zamieszczone przez arturs Zobacz posta
    Dokładnie - jesli będzie to środek "obrotowy" to jest traktowany jak towar - i w zasadzie w koszty możesz wpuścić ale wtedy musisz go sprzedać bo sobie w razie kontroli napytasz kłopotów, natomiast jeśli zamortyzujesz go jednorazowo to wtedy będzie środkiem trwałym, narzędziem "na stanie" firmy jak wiertarka czy młotek
    A jeśli kupuję aparat i przewiduję używać go nie dłużej niż rok, i sprzedać potem poniżej kosztów zakupu ?

Aha - to mnie interesuje amortyzacja ;-) Tak czy owak - mam księgową i w maliny nie wejdę. Uff ;-)
    Nie byłbym taki pewien, o jednorazowej amortyzacji to nawet do końca w moim US nie potrafili mi wyjaśnić co i jak, a co dopiero księgowa..

PS> Poczytałem trochę i faktycznie - jeśli kupię aparat np dziś i zamierzam sprzedać go przed upływem roku, to można wrzucić jednorazowo w koszt. Jeśli przekroczy się jednak ten rok, to nikt nam głowy nie urwie - trzeba tylko wrzucić aparat w środki trwałe i wyprostować procedurę amortyzacyjną.

http://www.vat.pl/srodki-trwale/index.php
    Ostatnio edytowane przez Cichy ; 12-05-2009 o 17:26

Uzależniony Awatar Sławek
    Miasto
    Częstochowa

Domyślnie

Coś mi nie chodzi....

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Sławek Zobacz posta
    Coś mi nie chodzi....
    Coś w 5d mkII, czy może coś innego, czego się nie sposób domyśleć ?

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów