Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 29 z 29

Wątek: Wątek księgowo-firmowy (odliczanie,amortyzacje,środki trwałe,leasing itd)

Domyślnie

czy ktoś może mi podpowiedzieć, czy mogę sam obiektyw wciągnąć w środki trwałe jeżeli nie mam w nich aparatu?
    Jedno body mam z dofinansowania i nie mogę go wciągnąć, ale mam na nie umowę kupna. Drugie body mam prywatne i to ewentualnie mógłbym od kogoś niby kupić i zaliczyć też jako środek trwały, ale czy muszę?
    sprawne lewe oko i trochę gratów ułatwiających życie
    niewiele piszę, więcej czytam, jeszcze więcej myślę
    Fotograf ślubny

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tomba Zobacz posta
    czy ktoś może mi podpowiedzieć, czy mogę sam obiektyw wciągnąć w środki trwałe jeżeli nie mam w nich aparatu?
    Jedno body mam z dofinansowania i nie mogę go wciągnąć, ale mam na nie umowę kupna. Drugie body mam prywatne i to ewentualnie mógłbym od kogoś niby kupić i zaliczyć też jako środek trwały, ale czy muszę?
    Po kontakcie z doradcą iFirmy mam odpowiedź, moze się komuś przyda:

Jeżeli obiektyw może działać z różnymi aparatami to może być odrębnym środkiem trwałym. Symbol KŚT: 537.
    Fotograf ślubny

Bywalec Awatar simon83
    Miasto
    Września

Domyślnie

Jedno body mam z dofinansowania i nie mogę go wciągnąć, ale mam na nie umowę kupna.
    To dofinansowanie z PUP czy bezposrednio z UE? Nie masz FVAT na zakupione z dofinansowania body (co byloby podstawa do kosztow)?
    Pozdrawiam, Szymon Zdziabek
    Blog: http://szymon.zdziabek.net/blog

Domyślnie

Dofinasowanie z PUP, zakupione na umowę kupna-sprzedaży.
    Fotograf ślubny

Początki nałogu

Domyślnie

Tomba, teraz pomyśl, jako kontrolujący cię urzędas, masz delikwenta, który ma obiektyw na stanie - odrębny środek trwały, a nie masz body. Moim skromnym zdaniem, to kup sobie jakiegoś eosa 3000 (analog) za 50pln i wciągnij go na stan. Wtedy zaopatrzysz go w obiektyw i jako zestaw użytkujesz, a sam?? no wiesz, to jak z zestawami komputerowymi. Kupujesz monitor, który może działać z różnymi kompami, i jest zdatny do użytku w momencie kupienia, ale ...... w księgach przypisuje się go konkretnemu zestawowi.
    Wciągnij na stan swoje drugie body i będziesz mieć spokojne noce.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez darecky Zobacz posta
    Wciągnij na stan swoje drugie body i będziesz mieć spokojne noce.
    Zrobie to na pewno, ale chciałem wiedzieć czy już muszę. Obiektyw mam na fakturę z grudnia więc chciałem go teraz zaksięgować, a na body spiszę jakąś umowę i za jakiś czas też wciągnę. Mam jeszcze pierwszy korpus, na który mam umowę kupna-sprzedarzy opłaconą w US, jak by co to zawsze mogę tłumaczyć się podpięciem obiektywu do niego.
    Fotograf ślubny

Bywalec Awatar simon83
    Miasto
    Września

Domyślnie

Dodam trochę swoich informacji po wielu telefonach i wizytach w PUP i US.
    Dotacja z EFS (PUP) nie podlega już opodatkowaniu od przychodu. Zakupy poczynione z tej puli można wrzucić w koszty pod warunkiem, że nie będą one środkiem trwałym, czyli wszystko poniżej 3500zł można kwalifikować jako wyposażenie. Sprzęt powyżej 3500zł (np. body, obiektyw) można uznać za wyposażenie tylko gdy będzie używany mniej niż rok. Gdy ten czas wydłuży się, należy dokonać korekt, wpisać do EŚT, zapłacić dodatkowe złotówki Urzędowi Skarbowemu (bodajże 0,1% za każdy dzień).
    Proszę o korektę bardziej zorientowanych, jeżeli gdzieś popełniłem błąd.

Bywalec Awatar MarcinekP
    Miasto
    Kostrzyn nad Odrą

Domyślnie

Po kontakcie z doradcą iFirmy mam odpowiedź, moze się komuś przyda:

Jeżeli obiektyw może działać z różnymi aparatami to może być odrębnym środkiem trwałym. Symbol KŚT: 537.
    Witam,
    to jakiś "skromny doradca".
    Tak, oczywiście możesz obiektyw wciągnąć jako osobny środek trwały (oczywiście po spałnieniu wymogów formalnych) ale....
    musisz mieć do czego go podłaczyć.
    W innym przypadku w trakcie kontroli natychmiast zostanie amortyzacja takiego obiektywu wywalona z kosztów...
    a dlaczego, ano dlatego, żeby coś wpisać po stronie kosztów, powinno to mieć jakikolwiek z przychodem. W przypadku samego obiektywu ciężci Ci będzie uzasadnić taki związek...
    No ale są napewno ludzie, którzy to potrafią

pozdrawiam
    ___
    Canon

Bywalec Awatar simon83
    Miasto
    Września

Domyślnie

A jak wygląda sprawa wykorzystywania środków prywatnych na cele firmowe? Z samochodem tak można było robić, z korpusem może również? Jeżeli posiadam osobisty korpus cyfrowy, mogę go wykorzystywać w firmie? Mogę wówczas wrzucić w koszty sam obiektyw? Czy koszty wynikające ze środka trwałego, a wyposażenia różnią się czymś?

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123

Uprawnienia umieszczania postów