Pokaż wyniki od 1 do 10 z 20

Wątek: Jaki obiektyw w "okolichach" 30mm (stałka czy zoom)?

Widok wątkowy

Domyślnie Jaki obiektyw w "okolichach" 30mm (stałka czy zoom)?

Witam! Pierwszy raz na forum Canona
    Mam prośbę o pomoc w wyborze obiektywu.
    Zamierzam zmienic system z Nikona na Canona
    Aktualnie posiadam Nikona d70s oraz N35mm/2 N50mm/1.8 N18-200mm/3.5-5.6 (którego szczerze nie znoszę! )
    Ze względu na brak w ofercie Nikona teleobiektywu takiego jak ma Canon 70-200/4 (nie mam ochoty wydać prawie 5 tysięcy złotych na N80-200/2.8, którego nie wiem czy będe miała siłę nosić )
    Zdecydowałam się na bodu 50D i wspomniany 70-200/4. Właśnie "dla" niego zdecydowałam się na zmianę systemu (no... nie ukrywam, że matryca CMOS też mnie skusiła).

Na dzień dzisiejszy powyższy zestaw plus stałka w okolicach 30mm by mi wystarczył (bardzo lubię mojego N35/2 za wagę, jakośc zdjęc, ostrość).
    Zaczęłam szukać takiego obiektywu w ofercie Canona. Generalnie chciałabym kupic coś czego nie będę chciała za rok wymienić, wiec jestem gotowa przeznaczyć na ten obiektyw troche wiecej kasy (niestety nie tyle by kupic 35L ). Rozważałam dwie stałki:
    C35/2-niestety ma rózne opinie
    C28/1.8-mimo, że wiele sklepów ma go w swojej ofercie, kiedy dzwonie pytając o dostepność... nie maja i nie wiadomo kiedy będzie.
    Zaczęłam się zastanawiać nad dołożeniem kasy i kupieniem C17-55/2.8
    Fotografuje głownie ludzi, najczęsciej dzieci, czesto także w pomieszczeniach, dlatego potrzebuję czegoś jasnego i w miarę szerokiego.
    Kusi mnie uniwerslaność tego zooma, ale stałki też lubię
    Poradźcie, proszę. Warto kupić 17-55/2.8? Co wybrać: zakres ogniskowych czy światło? Jak ma się jakość zdjęc z niego do 28/1.8? A może jakies inne propozycje? Nie chce kupowac Sigmy czy Tamrona. Zbyt dużo naczytałam się o różnej jakości poszczególnych egzemplarzy.
    Z góry dziękuję za pomoc!
    Brawa dla każdego kto przebrnął przez ten elaborat
    Ostatnio edytowane przez złota ; 13-05-2009 o 10:44

Uprawnienia umieszczania postów