Cytat Zamieszczone przez Sayeret Zobacz posta
[...]jaki filtr UV zakładacie na tymże C 85 ? Na T17-50 mam zwycięzcę testu z optycznych, czyli Hoya HMC UV(0) wydaje mi się że taki sam filtr sprawdzi się na C85...czy macie może jakieś inne spostrzeżenia?[...]
A ja mam na 85 i na 50 Marumi WPC i sobie chwale. Wczesniej na FZ50 mialem polara Hoyi HMC. Jakosc optyczna jak na moj gust podobna, wiem, ze to inne filtry, ale mam na mysli tutaj tez kolejne szklo na nosie i jego wplyw na jakosc obrazu.

Przewaga Marumi w moim mniemaniu to latwosc czyszczenia oraz ergonomia w zakresie nakrecania i odkrecania. Co do czyszczenia to powiem szczerze, ze przy Hoyi czasem dostawalem bialej goraczki zanim doczyscilem, zas w Marumi czysci mi sie szklo bardzo przyjemnie i szybko. Jesli mowa o odkrecaniu i nakrecaniu filtrow to pierscien w Marumi wydaje sie solidniejszy oraz jego zew powloka jest matowa zakonczona karbowana krawedzia co w duzej mierze ulatwia w/w proces.

Z kolei w Hoyi krawedzie byly gladkie i dosc czesto mialem problemy z odkrecaniem go z FZ50tki, slizgal sie.

A wiec jak dla mnie na plus dla Marumi, bo jesli optyka na takim samym/podobnym poziomie, a moge latwiej czyscici odkrecac i nakrecac t owole Marumi. W perspektywie mam zakup polara i zapewne bedzie to Marumi.