A mnie się podobai uważam że "uczy fotografii" ,kadrowania patrzenia i "widzenia" tego co się fotografuje. Świetny obiektyw .Amen.
Sorki, bez urazy czytaj: nie bierz tego za bardzo serio (w końcu to bardziej sprzętowe niż fotograficzne forum), ale czy to nie ty ironicznie, z emotem "" na końcu pytałeś mnie jak wypadnie 200/2 VR na D3X czyli na 8-9 MPx cropie? Bo po premierze D3x świat nie jest już taki sam... No sampli z D200/300 na nikoncafe na pęczki...
Ja rozumiem fanatyzm, itp., ale 35L to konstrukcja, która dziś ma wieki, oczywiście jeszcze pewnie z 5DV będzie dawała radę, ale - imho - wraz ze wzrostem Marków wide open będzie coraz gorsze. Do tego dochodzi poprawa winiety, powłoki (patrz Samyang) i najnormalniej w świecie inny, może szybszy,dokładniejszy autofokus/mechanika.
Do autora wątku: dla mnie temat zawsze wygląda tak: zarabiasz/żyjesz z foto - bez sensu czekać, jesteś kolekcjonerem (to chyba ja) nic nie szkodzi poczekać.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Z takimi tekstami (pomijam niby h-key) daję ci jeszcze z miesiąc na C-B
![]()
Ostatnio edytowane przez gietrzy ; 12-05-2009 o 11:20 Powód: Automerged Doublepost
the silence is deafening
W wielu wątkach tego typu panuje wishful thinking, ale popatrzcie realnie - póki nie będzie lepszego szkła na rynku (czytaj: w systemie na N) - Canon nie ma żadnej motywacji do wypuszczenia poprawionej wersji.
I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it
Dzięki za odpowiedzi głownie te merytoryczne
Gorąco pozdrawiam.
35L, to naprawde dobre szklo. Ma swoje wady, ale umowmy sie tez, ze nie ma ZADNEJ konkurencji. Dlatego jego wady mozna caly czas traktowac jak "male niedorobki" a nie wielkie niedociagniecia.