Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13

Wątek: Eos 450d i "wyplukane" z kolorow jpg-i :-(

Mieszany widok

Dopiero zaczyna
    Miasto
    EDDF

Domyślnie Eos 450d i "wyplukane" z kolorow jpg-i :-(

Witam,

Jako ze mialem okazje (i nadal mam) testowac nowiutkiego Eos 450d +18-55mm IS (ciagle moge go zwrocic) chcialbym sie zapytac o Wasze doswiadczenia z jpg-ami generowanymi przez ten aparat. Sprawe super jakosci plikow RAW, niskich szumow itp itd w tym miejscu pomijam. Chodzi mi tylko i wylacznie o jpg-i i odwzorowanie kolorow.

Biorac do reki ten aparat spodziewalem sie, ze dostane z niego fotki w formacie jpg conajmniej takiej jakosci jak te prezentowane na dpreview.com czy optyczne.pl. Lub takie jakie wypluwa moj stary Powershot G7... Tymczasem jedyne co otrzymuje to wyplukane z kolorow fotografie, ktore osobiscie doprowadzily mnie do zalamki i pytan, czy tak ma byc czy to ten konkretny egzemplarz tak ma...

W celach porownawczych przeprowadzilem kilkadziesiat testow oceniajac subiektywnie odwzorowanie kolorow (interesowala mnie tylko wiernosc odwzorowania barwy, nasycenie i zachowanie szczegolow) pomiedzy 450d i G7 (a w niedziele rowniez Nikon D90). No i coz, to co produkuje 450d nijak sie ma do rzeczywistosci. Kolory sa blade, slabo nasycone a szczegolny problem jest z zielenia. Oczywiscie bawilem sie dostepnymi ustawieniami jpg-ow (nasycenie, kontrast, itp itd) i w zadnym przypadku nie jestem w stanie otrzymac tego co mam z G7 nie mowiac o Nikonie D90
    A testuje tak, ze scenke (martwa natura) fotografuje w swietle blyskowym, dziennym, badz zarowym i wyswietlam na ekranie z podswietleniem LED. I oceniam golym okiem, posilkujac sie dodatkowo ocena drugiej osoby...

Czy istnieje jakies przetestowane przez Was ustawienie, ktore daje optymalne wyniki??? Mam wrazenie przy okazji, ze jpg-i produkowane przez Nikona D90 sa doskonalej jakosci...

Jakies sugestie, opinie? Nie chodzi mi w tym miejscu o komentarze w stylu "chlopie! kupiles lustro i chcesz jpgi!? pracuj z RAW-ami" bo to wiem... po prostu mialem nadzieje, ze czasami nie pracujac z RAW-ami mozna uzyskac efekty zblizone do G7... No i chyba tego mozna sie bylo spodziewac po lustrze, ze jpg-i beda wiernie oddawaly rzeczywistosc (barwy)? Conajmniej tak wiernie jak na dpreveiw.com czy optyczne.pl...

Pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez gresiek ; 11-05-2009 o 03:43

Pełne uzależnienie Awatar trampek
    Miasto
    Rzeszow, Poland

Domyślnie

bez sampli to ciezko cos powiedizec.
    Podejrzewam ze masz przestrzen Agb i ogladsz na przegladarce pozbawione tej przestrzeni.
    R5, R6,RF10-20, RF1535, RF2870, RF50L, RF85L, RF70200 2.8, M1 Max

Początki nałogu

Domyślnie

Pokaż jakieś zdjęcie bo tak to możemy sobie tylko wyobrażać te "wypłukane kolory". Mam G7 i 450D, jpegi z tego ostatniego sę lepsze w szczegółach zwłaszcza tam gdzie ciemniej, maja mniej szumu, a ich kolorom nic nie mogę zarzucić. Używam 18-55mm IS, 17-40 L i 70-200 L.

swnw.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez trampek Zobacz posta
    bez sampli to ciezko cos powiedizec.
    Podejrzewam ze masz przestrzen Agb i ogladsz na przegladarce pozbawione tej przestrzeni.
    Właśnie jesli masz ustawioną Adobe RGB i oglądasz na przeglądarce bez "color managament" to tracisz kolory chociaz nie tak dramatycznie. Ustaw na aparat na Adobe sRGB i zobacz.

swnw.
    Ostatnio edytowane przez swnw ; 11-05-2009 o 07:56 Powód: Automerged Doublepost

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Toruń

Domyślnie

Zacznij od "podbicia" ustawień PS w aparacie. A potem zrób to, co piszą moi przedmówcy z sRGB. Ewentualnie możesz jeszcze potem zerknąć w ustawienia swojego monitora.
    Ostatnio edytowane przez Jago ; 11-05-2009 o 08:37
    C R5m2; C RF 24-70 L; C RF 100-500 L

Uzależniony Awatar C80
    Miasto
    ZS

Domyślnie

To ja jeszcze dodam, że w zależności od ustawień balansu bieli można zostać wypłukane z kolorów zdjęcia albo zdjęcia ze zbyt mocnymi kolorami.

Przykład? Np. na ostrym słońcu ustawić WB na cień lub chmury.

Pełne uzależnienie Awatar mate00sh
    Miasto
    Warszawa & Mysiadło

Domyślnie

A może jakiś Picture Style był ustawiony - zacznij od sprawdzenia tego.
    "Aparat fotograficzny jest dla artysty kolejnym narzędziem. Jeżeli się nad tym zastanowić, to jest to mechanizm podobny do skrzypiec. To artysta jest w stanie tworzyć sztukę nie aparat." - Brett Weston

Dopiero zaczyna
    Miasto
    EDDF

Domyślnie

Hej, dzieki za reakcje i sugestie.

1) przestrzen barw w aparacie mam ustawiona na sRGB (zmienialem dla kilku fotek na Adobe RGB ale bez uderzajacych zmian w kolorach jpg-ow)
    2) porownuje na tym samym monitorze, stosujac te sama przegladarke moje jpg-i z tymi z dpreview, optyczne.pl, Powershota G7, Nikona D90
    3) do przegladania poki co stosuje ACDsee (stara wersja 5.0 i nowsza 2.5), jakies sugestie ewentualnie dot. "prawidlowej" przegladarki?
    4) PS sie bawilem ale nie metodycznie, teraz sprobuje troche tam pogrzebac, cos mi sie przypomina (moze nawet na tym forum o tym czytalem), ze wlasnie cos trzeba tam podbic w PS bo domyslnie jpg-i wychodza takie sobie, oby to byla to czego szukam.
    5) to jaki nalezy stosowac balans bieli? automatic WB podobno chodzi w tym modelu bardzo dobrze (poza zarowym swiatlem rzecz jasna)
    6) porownujac RAW-y z 450d i Nikona D90 doszlismy do wniosku z kolega, ze te produkowane przez 450d sa lepszej jakosci... aczkolwiek pojawia sie moja watpliwosc, czy w ogole RAW-y mozna sobie tak o porownywac w przegladarce plikow graficznych? Czy to co widzi oko czlowieka jest wiarygodnym miernikiem ilosci i jakosci informacji zawartej w pliku RAW?

pozdrawiam i dzieki za pomoc!

Bywalec Awatar noeee
    Miasto
    Wrocek

Domyślnie

6) porownujac RAW-y z 450d i Nikona D90 doszlismy do wniosku z kolega, ze te produkowane przez 450d sa lepszej jakosci... aczkolwiek pojawia sie moja watpliwosc, czy w ogole RAW-y mozna sobie tak o porownywac w przegladarce plikow graficznych? Czy to co widzi oko czlowieka jest wiarygodnym miernikiem ilosci i jakosci informacji zawartej w pliku RAW?

a jak Wy to oceniacie ????
    Macie te same obiektywy ?? w obu systemach ??
    te same parametry oświetleniowe itp fotografowane obiekty z tego samego miejsca ??....
    one są inne i tyle

....
    co do jpg
    jpg'i z 450'ki naprawdę nie są złe ... a już te z ISO 1600 są już nieźle nagrzebane (w pozytywnym sensie - tj. extra odszumione w firmwarze aparatu) - aby to samo osiągnąć z RAW trzeba troszkę pomęczyć DPP i Photoshop'a ....
    5D MK2, 450D, 10-22/3.5-4.5, 28/1.8, 50/1.4, 100 L IS, 70-200/4 L IS, 24-105/4 L IS, 18-55 IS, Kenko 1,4x, Metz 58 AF-1 i inne
    100 2.8 macro - sprzedam

Dopiero zaczyna
    Miasto
    EDDF

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez noeee Zobacz posta
    6) porownujac RAW-y z 450d i Nikona D90 doszlismy do wniosku z kolega, ze te produkowane przez 450d sa lepszej jakosci...

a jak Wy to oceniacie ????
    Macie te same obiektywy ?? w obu systemach ??
    te same parametry oświetleniowe itp fotografowane obiekty z tego samego miejsca ??....
    one są inne i tyle
    oceniamy subiektywnie tylko odwzorowanie kolorow i "plastyke" sceny :-)
    a staramy sie fotografowac te sama martwa nature, oswietlona swiatlem slonecznym w plenerze (na ostatnim odkrytym poziomie parkingu wielopoziomowego) roznymi obiektywami...
    jeszcze raz podkreslam, oceniamy tylko i wylacznie odwzorowanie kolorow oczema swymi... no i zapomnielismy w chwili testow o tym, ze 450d startuje z ISO 100 a 90d z ISO200, stad roznica w naswietleniu scenki... :-?

paczka 24mb (o ile ktos ma ochote na te amatorskie porownanie):
    http://rapidshare.com/files/23192952...e450dvsd90.rar

a z jpg-ami z 450d jeszcze nie doszedlem do ostatecznej konkluzji... przy okazji, zauwazylem problemy z kitowym 18-55 IS, wszystko ladnie i ostro do powiedzmy kilkunastu, kilkudziesieciu metrow, pozniej pojawia sie mydlo :-( szkoda ze Canon nie ma odpowiednika Nikkora 18-105VR :-( dzis sie bawilem Nikonem D90 (i D300 przy okazji) z podpietym w/w obiektywem a pozniej przeczytalem jego dostepne recenzje i doznalem chwilowego uniesienia... ;-)

pozdrawiam!
    Ostatnio edytowane przez gresiek ; 12-05-2009 o 03:26

Domyślnie

Jakaś duża różnica pomiędzy tymi zdjęciami ? Może był ustawiony inny pomiar światła w aparatach . Zdjęcie z 450d trochę niedoświetlone i prawie niewidoczne szczegóły torby. Poza tym zdjęcie z 450d jest mniej ostre.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów