To ja tylko w gwoli zdania raportu. Po dłuższych przemyśleniach doszedłem do wniosku, że 5D wcale mi się nie podoba i wykombinowałem sobie takie 3 zestawy:
1DmkII + 16-35/2.8L + 24-105/4L
1DmkII + 16-35/2.8L + 70-200/4L IS
1DsmkII + 24-105/4L
Cenowo powiedzmy, że różnice niewielkie (zaznaczę, że akurat 24-105 mogę mięć używany od znajomego w dobrych pieniądzach). Najciekszy zestaw to pewnie ten 16-35 + 70-200, ale jednak trochę niewygodny, zdecydowanie wolałbym tele mieć zapiętego na drugim korpusie, ale to też będzie dla mnie niewygodne w podróży, a cóż..fotoreporterem wojennym to ja nie jestem ;-)
Tak więc, doszedłem do wniosku, że zestaw trzeci będzie najbardziej uniwersalny. 24mm na FF nie są aż tak wąskie w końcu. Powinno spokojnie wystarczć, a 105 na długim końcu to może rewelacji nie daje, ale zawsze to "coś".
Szkoda mi trochę tego światła, ale 1Ds zdecydowanie lepsze ma ISO no i jest IS. Więc podejrzewam, że nie powinienem płakać. A 24-70/2.8 chyba wcale lepiej by się tutaj nie sprawdził, co najwyżej ciężej.
Natomiast zastanawia mnie jedna rzecz, o której jeszcze nie zdąrzyłem doczytać, ale jak ktoś wie to niech powie, będzie prościej ;-) W puszkach z serii xxD AF na obiektywach jasnych (od 2.8) działa zdecydowanie lepiej. Jak to jest w "jedynkach"? Czy przy tym obiektywie ze światlem f4 będzie to nadal to 100% pewny i szybki AF?
Jeszcze nie kupiłem. Jak ktoś chce mnie odwieźć od tego pomysłu - śmiało ;-)